Lübnan ve Suriye, egemen güçler olmalarına rağmen birbirine bağlı uluslar, Lübnan ve Suriye ilişkileri, 1971–2018

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
International Relations
(1997)
The Atılım University Department of International Relations was founded in 1997. International relations is a field of science where the relations among states, organizations and other players in the international system are researched and observed. The field of international relations is also an interdisciplinary field, combining areas such as economy, history and political science to research on topics such as human rights, global poverty, environment, economy, globalization, security and global ethics. Offering three Graduate Degree programs in addition to the undergraduate program, the Department of International Relations continues to graduate individuals from its Graduate Degree Program in European Union Studies, as well as its Graduate Degree programs in Turkish and English.

Journal Issue

Abstract

Bu çalışmanın amacı, Suriye'nin Lübnan'ın iç siyasetine ilişkin hegemonyasını nasıl yürüttüğünü ve bağımsızlığından bu yana her iki ülke arasındaki ilişkinin nasıl geliştiğini derinlemesine gözlemlemektir. Buna ek olarak, Suriye'nin Lübnan'a dair olası çıkarları ve bu çıkarları Lübnan üzerinde güçlü bir etkiye sahip olarak nasıl koruduğu analiz edilecektir. Buna ek olarak, Suriye'nin Lübnan üzerinde güçlü bir etki yaratarak sahip olduğu ve güvence altına aldığı olası çıkarları ve bu denli güçlü etkinin önünü açan faktörler de analiz edilecektir. Bu amaçla, çalışma her iki ülkenin Büyük Suriye'nin parçası olduğu ve ardından Osmanlı yönetimi altındayken bağımsızlık döneminden geçtiği dönemleri de kapsamaktadır. Ek olarak, Lübnan İç Savaşı olayları, ilk Suriye askeri müdahalesini işaret eden ve ardından ülkedeki varlığını meşrulaştırmayı başardığı savaş olarak incelenip sunulacaktır. Tez, suikast dönemini, özellikle de Başbakan Rafiq al-Hariri cinayetini, ardından Suriye ordusunu Lübnan'ın dışına itmeyi başaran Sedir Devrimi'ni izliyor. Ayrıca, Hizbullah'ın oluşumunun ve direniş hareketi olarak gelişmesinin ardından Lübnan parlamentosunda siyasi bir oyuncu olarak bulunmasına da değinilmektedir. Ayrıca, tez devam etmekte olan Suriye iç savaşının Lübnan'ın istikrarı üzerindeki etkilerini ve Suriye rejiminin halen kendi varlığı için savaşırken Lübnan'a uyguladığı etki derecesini incelemektedir.
The aim of this study is to explore how Syria exercised hegemony over Lebanese internal politics and how the relationship between both countries evolved since their independence up until today. It also analyzes the possible interests that Syria has and secures by exercising a powerful influence on Lebanon as well as the factors that paved the way for such a strong influence. For this purpose, the study covers the historical era under Ottoman rule when both countries were part of one Greater Syria then passes through the independence period of each country. Additionally, the Lebanese Civil War events are examined and presented as the war marked the first Syrian military intervention and following which it succeeded in legitimizing its presence in the country. The thesis further observes the assassinations period, particularly the murder of P.M Rafiq al-Hariri followed by the Cedar Revolution that succeeded in forcing the Syrian military out of Lebanon. Noteworthy that the formation of Hezbollah and its evolvement as a resistance movement then as a political player in Lebanese parliament is also laid upon. Furthermore, the thesis examines the effects of the on-going Syrian civil war on Lebanon's stability and the degree of influence the Syrian regime still exercises over Lebanon while fighting a battle over its own existence.

Description

Keywords

Uluslararası İlişkiler, Arap Baharı, Bağlılık, Egemenlik, International Relations, Lübnan, The Arab Spring, Orta Doğu politikası, Commitment, Sovereignty, Ortadoğu, Lebanon, Middle East policy, Suriye, Middle East, Uluslararası ilişkiler, Syria, International relations, Uluslararası politika, International policy

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

0

End Page

90