Lomber disk hernisi olan hastalarda dinamik bantlamanın ağrı, ağrı eşiği, endurans, denge, lomber eklem hareketliliği ve fonksiyonellik üzerine akut etkilerinin incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2023

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Bu çalışma dinamik bantlamanın lomber disk hernili hastalarda ağrı, ağrı eşiği, endurans, denge, lomber eklem hareketliliği ve fonksiyonellik üzerine akut etkilerini incelemek için gerçekleştirildi. Çalışmaya Kırşehir Kaman Devlet Hastanesi'nde uzman hekim tarafından fizyoterapi ve rehabilitasyon ünitesine gönderilen, daha önce yapılan fizik muayene ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) sonuçlarına göre lomber disk hernisi tanısı konulan 34 gönüllü, erişkin hasta dahil edildi. Hastalar dinamik bant (n=17) ve sham bant (n=17) olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Hastaların ağrısı Sayısal Derecelendirme Ölçeği, ağrı eşiği Jtech Commander dijital algometre, lomber kas enduransı Modifiye Sorenson Testi, dengesi fonksiyonel uzanma testi, lomber eklem hareketliliği universal gonyometre ve hastaların fonksiyonel hareket düzeyleri zamanlı kalk ve yürü testi ile değerlendirildi. Değerlendirmeler bantlama uygulanmadan önce, bantlama uygulandıktan 2 saat sonra ve 3 gün sonra olmak üzere 3 aşamada gerçekleştirildi. Dinamik bantlama uygulamasının bantlama öncesine kıyasla 2 saat sonraki ve 3 gün sonraki ölçümlerinde lomber eklem fleksiyonu haricinde kalan diğer tüm parametrelerde iyileşme sağladığı görülürken, sham bantlama grubunda ise 2 saat sonra ve 3 gün sonraki ölçümlerinde her hangi bir değişim görülmemiştir. Sonuç olarak dinamik bantlama uygulamasının lomber eklem fleksiyonu haricinde kalan diğer tüm parametrelerde iyileşme sağladığı ve bu nedenden dolayı lomber disk hernisinin akut tedavisinde uygulanabilecek yöntemlerden birisi olarak tercih edilebileceği düşünülmektedir.
This study was carried out to examine the acute effects of dynamic taping on pain, pain threshold, endurance, balance, lumbar joint mobility and functionality in patients with lumbar disc herniation. The study included 34 volunteer, adult patients who were referred to the physiotherapy and rehabilitation unit by a specialist physician in Kırşehir Kaman State Hospital, who were diagnosed with lumbar disc herniation according to the physical examination and magnetic resonance imaging (MRI) results obtained before. The patients were divided into 2 groups as dynamic tape (n=17) and sham tape (n=17). Patients' pain was evaluated with Numerical Rating Scale, pain threshold Jtech Commander digital algometer, lumbar muscle endurance Modified Sorenson Test, balance functional reach test, lumbar joint mobility universal goniometer and functional movement levels of patients with timed get up and go test. Evaluations were carried out in 3 stages: before taping, 2 hours after taping and 3 days after taping. In the measurements of the dynamic taping application 2 hours after and 3 days compared to the pre-taping, it was observed that all other parameters except lumbar joint flexion improved, while no change was observed in the measurements after 2 hours and 3 days in the sham taping group. As a result, it is thought that dynamic taping application provides improvement in all parameters except lumbar joint flexion and therefore it can be preferred as one of the methods that can be applied in the acute treatment of lumbar disc herniation.

Description

Keywords

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

0

End Page

111