Sözde Ermeni soykırımı bağlamında diaspora, baskı grubu ve lobi faaliyetlerinin önemi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2013

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of International Relations
(1997)
Our Department has grown steadily since its establishment in the academic year of 1997 and 1998 both in terms of the numbers of graduate programs as well as the student intake. I am proud of saying that we now have three fully-fledged graduate studies offering programmes in English, Turkish or both. Currently, we have International Relations MA Programme in both Turkish and English and European Union MA Programme in Turkish.

Journal Issue

Abstract

Tüm dünyada, Ermeni diasporası sözde soykırım ile ilgili olarak aktif bir çalışma yürütmekte, çeşitli ülkelerde ve uluslararası örgütlerde soykırım iddialarını destekleyecek kararlar aldırabilmek için her yola başvurmaktadır. Bu bağlamda diaspora amacına büyük ölçüde ulaşmış gibi de gözükmektedir. Zira 27 Nisan 1987 tarihinde, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik için yaptığı başvuru sonrasında, AP Ermeni Sorununun Siyasi Çözümü Üzerine Karar adlı tasarıyı kabul etmiş, bu tasarı ile Türkiye'nin AB üyelik süreci önüne sürekli olarak engeller çıkartılmıştır.Diaspora, Ermeni iddialarını ABD'de de sürekli olarak gündeme getirmektedir. Hassas olan Türk- ABD ilişkileri münasebetiyle bu tasarılar genellikle komisyonlarda kabul edilmesine rağmen Kongre'de yasalaşamamaktadır. Fakat bunu hiç olmayacak gibi de değerlendirmemek gerekir. Zira, diaspora 1915 zorunlu Ermeni göçünün 100. yılı dolayısıyla, 24 Nisan 2015 tarihin de Türkiye'yi dünya kamuoyu önünde mahkum etmeye odaklanmış bir şekilde ABD ve AB'de çalışmalarını sürdürmektedir.Bu çalışmanın amacı, siyasi karar alıcılar üzerinde oldukça etkili olan baskı grubu ve lobi faaliyetleri vasıtasıyla Ermeni diasporası, baskı grupları ve lobi kuruluşlarının oluşumu, etkin oldukları ülke ve kuruluşları araştırması yolu ile Türkiye olarak eksikliklerin görülmesi bundan sonra atabilecek adımların neler olabileceğini değerlendirmektir.
The Armenian diaspora, the so-called genocide carry out an active study all over the world. To support the claims of genocide diaspora consults every way in various countries and international organizations. In this regard, the diaspora seems to have reached its aim. In April 27, 1987 after Turkey's application for full membership of the European Union (EU) the proposal Political Resolution On the Armenian Question is accepted by the European Parliament and via this proposal Turkey's EU accession process is continuously prevented.Diaspora continuously raises the Armenian claims in the United States (US). In spite of the adoption of these proposals in commissions generally, in US congress they do not pass in to law because of precision of the Turkish-US relations. However it also should not be evaluated as it never will. Due to 100th anniversary of forced the Armenian migration in the date of April 24, 2015 diaspora continues to work in a focused manner in US and also EU countries so as to condemn Turkey in front of the world community.The purpose of this study is to examine pressure groups and lobbies which are highly effective pressure group on political decision-makers. Examine to see deficiencies about this subject and which actions can be taken in to consideration to determine our country?s political wiev via investigation of the structure of Armenian diaspora, pressure groups, lobbies and also countries/organizations effected by them.

Description

Keywords

Uluslararası İlişkiler, Baskı grupları, Diaspora, Ermeni sorunu, International Relations, Ermeni tehciri, Pressure groups, Diaspora, Ermeniler, Armenian question, Armenian deportation, Lobicilik, Armenians, Soykırım, Lobbying, Genocide, Tehcir, Deportation

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

0

End Page

129