Boza Mikrobiyotasının Fermantasyon Sürecindeki Değişimi

dc.contributor.author Kavruk, Murat
dc.contributor.author Yurt, Mediha Nur Zafer
dc.contributor.author Taşbaşı, Behiye Büşra
dc.contributor.author Acar, Elif Esma
dc.contributor.author Soyuçok, Ali
dc.contributor.author Altunbaş, Osman
dc.contributor.author Sudağıdan, Mert
dc.contributor.other Nutrition and Dietetics
dc.date.accessioned 2024-09-10T21:39:22Z
dc.date.available 2024-09-10T21:39:22Z
dc.date.issued 2021
dc.department Atılım University en_US
dc.department-temp BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI,KONYA GIDA VE TARIM ÜNİVERSİTESİ,KONYA GIDA VE TARIM ÜNİVERSİTESİ,KONYA GIDA VE TARIM ÜNİVERSİTESİ,BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ,KONYA GIDA VE TARIM ÜNİVERSİTESİ,ATILIM ÜNİVERSİTESİ,KONYA GIDA VE TARIM ÜNİVERSİTESİ en_US
dc.description.abstract Boza, insan sağlığı için yararlı mikroorganizmaları içeren fermente bir içecektir. Çalışmamızda boza üretiminde ham madde olarak kullanılan (mısır unu, buğday unu, mayşe) ve boza fermantasyonunun 1. günü, 3. günü ve 4. gün son ürün boza’nın içerdiği mikrobiyota Yeni Nesil DNA Dizileme yöntemi ve metagenomik analiz ile ortaya çıkarılmıştır. Örneklerden doğrudan cins düzeyinde yapılan analiz sonucunda, mısır unu ve buğday ununda dominant olarak Streptophyta ve Pleomorphobacterium bulunurken; bozanın 1. gün, 3. gün ve son ürün ile boza mayasında dominant bakterilerin Leuconostoc ve Lactococcus cinsine ait olduğu tespit edilmiştir. Ön zenginleştirme yapılan örneklerin analizinde, mısır ununda dominant bakteriler Enterococcus, Klebsiella ve Micromonospora, buğday ununda ise Pantoea ve Bacillus olduğu, boza mayası, 1. gün boza, 3. gün boza ve satışa sunulan son üründe dominant bakteri Lactococcus olarak belirlenmiştir. Çalışmamızda örnekler arasındaki bakteriyel çeşitlilik, benzerlik ve farklılıklar Principal Coordinate Analiz ve dendrogram oluşturulması ile ortaya konmuştur. Boza üretiminde kullanılan ham maddelerin bozanın fermantasyon aşamalarındaki ürünler ile fermantasyon sürecinde mikrobiyotasına nasıl değiştiği ve son ürüne olan katkıları, DNA düzeyinde yapılan metagenomik analizler ile belirlenmiştir. en_US
dc.identifier.citationcount 1
dc.identifier.doi 10.30607/kvj.895295
dc.identifier.endpage 246 en_US
dc.identifier.issn 1308-1594
dc.identifier.issn 2147-6853
dc.identifier.issue 2 en_US
dc.identifier.startpage 238 en_US
dc.identifier.trdizinid 450084
dc.identifier.uri https://doi.org/10.30607/kvj.895295
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/450084/boza-mikrobiyotasinin-fermantasyon-surecindeki-degisimi
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14411/7558
dc.identifier.volume 14 en_US
dc.institutionauthor Kavruk, Murat
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof Kocatepe Veterinary Journal en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title Boza Mikrobiyotasının Fermantasyon Sürecindeki Değişimi en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
relation.isAuthorOfPublication fc163a65-a9d1-4bf6-92fc-009e43e8ba4f
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery fc163a65-a9d1-4bf6-92fc-009e43e8ba4f
relation.isOrgUnitOfPublication 2071c428-f13d-4e73-b6f2-9902e8f00103
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 2071c428-f13d-4e73-b6f2-9902e8f00103

Files

Collections