DOĞRUSAL OLMAYAN SINIR KOŞULLARINA SAHİP ISI TRANSFERİ PROBLEMLERİNİN SINIR ELEMAN YÖNTEMİ İLE ANALİZİNE YÖNELİK YENİ BİR FORMÜLASYON

No Thumbnail Available

Date

2019

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Manufacturing Engineering
(2003)
Opened in 2003 with the aim to graduate experts in the field of machine-production, our Department is among the firsts in our country to offer education in English. The Manufacturing Engineering program focuses on the manufacturing technologies that shape materials from raw materials to final products by means of analytical, experimental and numerical modeling methods. First Manufacturing Engineering Program to be engineered by Müdek, our department aims to graduate creative and innovative Manufacturing Engineers that are knowledgeable in the current technology, and are able to use production resources in an effective and sustainable way that never disregards environmental facts. As the first Department to implement the Cooperative Education Program at Atılım University in coordination with institutions from the industry, the Manufacturing Engineering offers a practice-oriented approach in education with its laboratory infrastructure and research opportunities. The curriculum at our department is supported by current engineering software, and catered to creating engineers equipped to meet the needs of the production industry.

Journal Issue

Abstract

Bu çalışmada Fourier denklemi ile ifade edilen ısı transferi problemlerinin bir ya da daha fazla bölgesinde tanımlı doğrusal olmayan sınır koşulları altında çözümüne yönelik sınır eleman yöntemi tabanlı etkili bir sayısal çözüm sunulmaktadır. Çözüm, sınır eleman yöntemi sistem matrislerinin üzerinde yapılan matematiksel işlemler ile bilinmeyenleri sadece doğrusal olmayan sınır bölgesindeki sıcaklık farkı olan indirgenmiş matris denklemleri elde etmektedir. Bu sayede doğrusal olmayan sınır koşullarına dayalı iterasyonlar daha hızlı gerçekleştirilebilmektedir. Doğrusal olmayan sınır koşullarının tanımlı olduğu bölgelerde çözüm elde edildikten sonra tüm sınır çözümü tanımlı bir son-işlem ile gerçekleştirilebilmektedir. Gerçek çözümü elde edilmiş bir örnek kullanılarak elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir.

Description

Keywords

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

0

WoS Q

Q4

Scopus Q

Q4

Source

Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi

Volume

39

Issue

2

Start Page

229

End Page

236

Collections