GHZ altı bantlarda çalışan yüksek kazançlı mikroşeritanten tasarımı ve üretimi

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Electrical & Electronics Engineering
Department of Electrical and Electronics Engineering (EE) offers solid graduate education and research program. Our Department is known for its student-centered and practice-oriented education. We are devoted to provide an exceptional educational experience to our students and prepare them for the highest personal and professional accomplishments. The advanced teaching and research laboratories are designed to educate the future workforce and meet the challenges of current technologies. The faculty's research activities are high voltage, electrical machinery, power systems, signal and image processing and photonics. Our students have exciting opportunities to participate in our department's research projects as well as in various activities sponsored by TUBİTAK, and other professional societies. European Remote Radio Laboratory project, which provides internet-access to our laboratories, has been accomplished under the leadership of our department with contributions from several European institutions.

Journal Issue

Abstract

Bu tezde, GHz altı bantlarda çalışan çok katmanlı mikroşerit anten tasarımı, üretimi ve çevreyle etkileşimi sunulmaktadır. GHz altı bantlarda antenin kazancını artırmak için, boyutu mümkün olduğu kadar küçük tutan çok katmanlı anten yapısı en uygun yöntem olarak öngörülmektedir. İlk önce, mikroşerit antenle ilgili genel temel bilgiler sunulmuş ve daha sonra çok katmanlı mikroşerit anten teorisi ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Farklı tiplerde çok katmanlı anten tasarımları gerçekleştirilmiş olup içlerinden bir tanesi üretilmiş ve ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Ek olarak anteni sert çevresel koşullardan korumak için anten, metal bir kutuya yerleştirilmiş ve sert bir yalıtkan malzeme ile kaplanmıştır. Kutu ve yalıtkan malzemenin anten parametreleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu tez aynı zamanda elektromanyetik sayısal yöntemleri hem teorik hem de deneysel olarak açıklamaktadır. FEM ve FIT kullanan iki ticari araç yardımı ile aynı anten yapısı tasarlanmış ve önemli parametreleri karşılaştırılmıştır.
This thesis presents design and production of multilayer microstrip antennas working at sub-GHz (the especially unlicensed band of ISM), yielding high gain. To increase the gain for the sub-GHz band, the multilayer antenna structure, keeping the dimension as small as possible, is considered the most appropriate method. Firstly, general background information about microstrip antenna is proposed and then, the theory of multilayer microstrip antenna is handled in detailed. In accordance with this purpose, different types of multilayer antenna designs are performed and one easy to fabricate is produced and measured. In addition, to investigate aesthetics and environmental adaptivity of the antenna, the antenna is placed into a metal box and covered by an outer substrate to be protected from harsh environmental conditions. This thesis also presents the electromagnetic numerical methods both theoretically and experimentally. Finite element method (FEM) and finite integration technique (FIT) are explained and compared experimentally by using two commercial tools.

Description

Keywords

Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering, Mikroşerit antenler, Microstrip antennas

Turkish CoHE Thesis Center URL

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

0

End Page

67