Phellinus Torulosus Mantar Özütünün Antioksidan Enzimler Üzerinde Etkisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2017

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Chemical Engineering
(2010)
Established in 2010, and aiming to train the students with the capacity to meet the demands of the 21st Century, the Chemical Engineering Department provides a sound chemistry background through intense coursework and laboratory practices, along with fundamental courses such as Physics and Mathematics within the freshman and sophomore years, following preparatory English courses.In the final two years of the program, engineering courses are offered with laboratory practice and state-of-the-art simulation programs, combining theory with practice.

Journal Issue

Events

Abstract

Serbest radikaların zararlarını engellemek amacı ile Antioksidan olarak önemli rol oynayan doğal kaynakları bulmak için son zamanlarda artan bir ilgi oluşmuştur. Her ne kadar literatürde mantarlarla ilgili çalışmalar yapılmışsa da, Phellinus torulous detaylı olarak incelenmemiştir. Bu çalışmada Phellinus torulous mantar özütünün, toplam fenol ve flavonoid içerikleri, serbest radikal süpürücü etkinliği DPPH serbest radikalı ile test edilirken, antioksidan özelliği, Katalaz (KAT), süperoksit dismutaz (SOD) ve Glutathione-s-transferaz (GST) enzimleri ile test edilmiştir. Bu çalışma da, soğuk su, sıcak su, metanol ve etanol kullanarak dört farklı mantar özütü hazırlanmıştır. Etanol özütü en yüksek toplam fenol ve flavonoid içeriği sahip olmasından dolayı (sırasıyla 625.125 μg/ml, 463.5 μg/ml) mantara ait radikal süpürücü etki ve antioksidan özellik tespiti aşamalarında etanol özütü kullanılmıştır. Phellinus torulosus mantarının etanol özütünün radikal süpürücü etkisi DPPH serbest radikali kullanarak test edilmiştir. Gallic acid ve quercetin standartları kullanarak yapılan bu çalışmada mantar özütünün radikal süpürücü etkinliği tespit edilmiş ve bunun için IC50 değeri 0,04352 g/l olarak hesaplanmıştır. Phellinus torulosus mantarının etanol özütünün antioksidan özelliğini, GST enzimi üzerine etkisinin çalışılması ile gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar göstermiştir ki mantarın özütü enzim aktivitesini %60 oranında inhibe etmiştir. Phellinus torulosus mantarının etanol özütünün GST enzimi üzerine etkisi için IC50 değeri 0,1609 - 0,9076 g/l aralığında hesaplanmıştır. Yine bu çalışma Phellinus torulosus mantarı etanol özütünün KAT ve SOD enzimleri üzerinde etkinliğini olmadığı her iki enzim için %15 den az inhibasyon sonucunda bağlı olarak gösterilmiştir.
In order to prevent free radical damages there has been an increasing interest in finding natural sources which can play as antioxidant. Even though several studies were done on mushrooms, Phellinus torulosus was not examined in details. In this study, the free radical scavenging capacity of the total phenolic and flavonoid contents of Phellinus torulosus mushroom extract was evaluated by DPPH and the antioxidant property was tested by catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD) and glutathione- S-transferase (GST). In this study, four different mushroom extracts have been prepared using cold water, hot water, methanol, and ethanol. As ethanol extract resulted in the highest contents of total phenolic and flavonoid (as 625.125 μg/ml and 463.5 μg/ml respectively), the ethanol extract was used in the following steps for determining the radical scavenging capacity and antioxidant property of the mushroom. The free radical scavenging capacity of Phellinus torulosus ethanol extract was examined by using DPPH free radical. In this experiment by using quercetin and gallic acid as standards, DPPH radical scavenging capacity of mushroom extract was observed and IC50 value was calculated as 0.04353 g/l. The antioxidant property of Phellinus torulosus ethanol extract was determined by observing its effect on GST. The result showed that the mushroom extract inhibited the activities of GST about 60%. The effect of ethanol extract of Phellinus torulosus on GST was shown with IC50 calculated in the range of 0.1609 to 0.9076 g/l. Again in the same experiment Phellinus torulosus ethanol extract was found to have no effect on CAT and SOD enzymes with less than 15% inhibition for both enzymes.

Description

Keywords

Kimya, Chemistry, Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

0

End Page

66