Mobil Müşteri İlişkileri Yönetimi Nijerya'da İnşaat Şirketleri için Rekabet Avantajı Oluşturmak için Bir Araç

Loading...
Thumbnail Image

Date

2017

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Industrial Engineering
(1998)
Industrial Engineering is a field of engineering that develops and applies methods and techniques to design, implement, develop and improve systems comprising of humans, materials, machines, energy and funding. Our department was founded in 1998, and since then, has graduated hundreds of individuals who may compete nationally and internationally into professional life. Accredited by MÜDEK in 2014, our student-centered education continues. In addition to acquiring the knowledge necessary for every Industrial engineer, our students are able to gain professional experience in their desired fields of expertise with a wide array of elective courses, such as E-commerce and ERP, Reliability, Tabulation, or Industrial Engineering Applications in the Energy Sector. With dissertation projects fictionalized on solving real problems at real companies, our students gain experience in the sector, and a wide network of contacts. Our education is supported with ERASMUS programs. With the scientific studies of our competent academic staff published in internationally-renowned magazines, our department ranks with the bests among other universities. IESC, one of the most active student networks at our university, continues to organize extensive, and productive events every year.

Journal Issue

Events

Abstract

Bilişim teknolojisinin özellikle mobil cihazlara taşınması, çoğu şirketin müşterileri ile etkileşim kurmasını, iletişim kurmasını ve iletişim şekillerini yeniden düşünmesini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır. 1990'ların başından itibaren organizasyonlar Müşteri İlişkileri Yönetimi (MİY) gibi stratejiler kullanarak müşteri odaklı bir yaklaşımla müşterilerinin takip edilmesinin önemini anladı. Bununla birlikte, teknolojinin hızlı gelişimi birçok organizasyonun müşterileri ile olan ilişkilerini yönetmenin yeni ve alternatif yollar aramasına yol açmıştır. Bu arayış, Mobil Müşteri İlişkileri Yönetimi (mMİY) ve benzeri diğer yaklaşımları ortaya çıkarmıştır. Bu tezde, Nijerya'daki inşaat şirketlerinde mMİY'nin neden uygun bir şekilde uygulanmadığı ve bu uygulanmayı engelleyen faktörler incelenmiştir. Daha sonra ise bu faktörler Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP) kullanılarak sıralanmıştır. Bu tezde, kamu urumundan iş dünyasına (GTB) ve iş dünyasının kendi içindeki (B2B) ilişkiler dikkate alındı. Nijerya'da pek çok müteahhit şirketi bulunmaktadır ve bunların sayısı gittikçe daha da artmaktadır. Dahası hızla gelişmekte olan Nijerya'da bu çalışma bir gerekliliktir. Birincil hedefler ve ikincil hedeflerle bölünen çalışmada, nitel ve nicel olmak üzere iki farklı araştırma tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Niteliksel yaklaşım, iki farklı şirketten gelen iki uzman katılımcı tarafından cevaplanan anket ile yapılmıştır. Niceliksel yaklaşımda ise 38 nitelikli katılımcı tarafından cevaplanan anket formu kullanılarak, cevaplar toplanmış ve alınan verilerle Çok Ölçütlü Karar Verme (ÇÖKV) tekniği uygulanmıştır.
The arrival of IT technology especially in mobile devices has forced most companies to re-think and re-evaluate the way they interact, relate and communicate with their customers. In the early 1990s, many organizations understood that business should be followed with a more customer centric approach using strategies like the Customer Relationship Management (CRM). Nevertheless, the rapid evolution of technology has caused many organizations to find new and alternative ways of managing their relationships with their customers. These new ways have given birth to other approaches like the Mobile Customer Relationship Management (mCRM). This thesis studies why there is no proper implementation of mCRM in construction companies in Nigeria, and the factors that hinder this proper implementation and it puts these factors into ranks using Analytical Hierarchy Process (AHP). The thesis pays close attention to the relationships within the Government-To-Business (G2B) and Business-To-Business (B2B) companies. There are so many contractor companies in Nigeria and there are more that are opening, as Nigeria is a fast developing country, this fact necessitates this study. The study, which is divided with primary goals and secondary goals, was achieved using two different research approaches, the qualitative and the quantitative approaches. The qualitative approach was done by a questionnaire that was answered by two highly qualified participants from two different companies. And the quantitative approach was done also using questionnaires that was answered by 38 qualified participants, and with the data obtained from their answers a Multi Criteria Decision Making (MCDM) technique was applied.

Description

Keywords

Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

0

End Page

124