Shakespeare'in trajedilerinde rekabet durumuna sebep olan doğa durumu ve mimetik arzu: Titus andronicus, Macbeth ve King Lear

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of English Language and Literature
(1997)
Founded in 1997, the Department of English Language and Literature is one of the first Departments of Atılım University. Through the graduate and doctorate degree programs in addition to the undergraduate program, the Department raises students and academicians. At the Department of English Language and Literature, we aim to graduate students who have studied and learned the English language and literature at an advanced level and developed the skill to produce ideas; as well as the ability to do analyses and academic research on literature. In addition to granting our students with the opportunity to develop their backgrounds in general culture, the education that we offer contributes to their interest and knowledge in contemporary and current issues. Accredited for 5 years from February 24th 2019 by FEDEK, our undergraduate program grants our students the opportunity to join Double-Major or Minor programs in Translation and Interpretation, and International Relations. Another option for the students of our Department is the Erasmus Exchange Program.

Journal Issue

Abstract

Bu tezin amacı William Shakespeare'in Titus Andronicus (1594), Macbeth (1606), ve King Lear (1608) isimli trajedilerini rekabet durumu örnekleri olarak incelemektir. Çalışma, rekabet durumunun, Thomas Hobbes'un doğa durumu teorisi ile René Girard'ın mimetik arzu teorisinin arasındaki ilişkiyle açığa çıktığını iddia eder. Bu amaçla, doğa durumu, mimetik arzu ve rekabet durumu bunların kökenleri, tanımları, türleri ve özellikleriyle birlikte çalışılır. Doğa durumu, bu durumdaki kişi doğuştan eşitliğe inandığından dolayı, kişinin bencil ve kendini koruyan durumda olmasına işaret eder. Bu durumda, kişi diğerleriyle savaşım halindedir çünkü herkesi güven altında tutacak bir otorite ya yoktur ya da bu otorite zayıftır. Öte yandan, bir otoritenin egemenliği altında, medeni bir toplumda dahi, kişisel kazanımları için gizlice çıkarcı planlar yapan bireyler olabilir. Böyle bir otorite, herhangi bir iç kargaşa ve başkaldırıyı önlemek için medeni hukukla düzen sağlar. Ancak buna rağmen, medeni hukuka aykırı davranan, doğa durumu ve mimetik arzu ile ilişkili olan rekabet durumundan dolayı bir çatışma durumu ortaya çıkabilir. Bu durum salgın bir hastalık gibi etrafa yayılabilir. Hobbes'a göre çatışma durumunu ortaya çıkaran sebepler çekişme, (kendine) güvensizlik ve şan, şereftir. Bu kavramlar mimetik arzu ile paralellik göstermektedir. Mimetik arzu, kişinin bir nesneye karşı bir model yani dolayımlayıcı vasıtasıyla dolayımlanmış olan arzusudur. Bir dolayımlayıcıyı taklit etmek rekabeti öne çıkarır, çünkü arzulanan nesne çekişmeye sebep olur. Bu sebepten, mimetik arzu üçgen bir yapıya sahiptir: model alınan dolayımlayıcı, arzulayan kişi ve arzulanan nesne. Çalışma doğa durumu ve mimetik arzunun özelliklerini ve bunların ilişkisinin rekabet durumuna sebep olduğu sonucuna varacaktır. Bu ilişki ile Shakespeare'in seçilen üç trajedisi incelenecektir.
The aim of this dissertation is to study William Shakespeare's Titus Andronicus (1594), Macbeth (1606), and King Lear (1608) as examples of the state of rivalry which, as the study asserts, is related to Thomas Hobbes' theory of the state of nature and René Girard's theory of mimetic desire. To this end, the state of nature, mimetic desire, and the state of rivalry are studied along with their origins, definitions, types, and characteristics. The state of nature refers to the state of a man who is egotistic and self-preserving. A man in this state believes in equality by birth. In this state, man is at war against another, as there is no (or lack of) authority to keep everyone secure. However, even in a civil society under the dominion of authority, there may be human beings who are in that state. They may secretly put manipulative plans into action for personal gains. Such an authority constructs order with the help of civil laws to prevent any disobedience and civil strife. During a time of disobedience, this condition may spread like a contagious disease. Among the reasons that lead to such a conflict in the state of nature, for Hobbes, are competition, diffidence, and glory. These notions are parallel with mimetic desire. Mimetic desire refers to man's mediated desire for an object. Imitating a mediator brings forth rivalry, as the desired object ascertains competition. Therefore, mimetic desire has a triangular structure: mediator as the model, the desirer, and the desired object. The study concludes that the characteristics of and the relationship between the state of nature and mimetic desire are conducive to the state of rivalry, as will be analyzed in Shakespeare's selected three tragedies.

Description

Keywords

İngiliz Dili ve Edebiyatı, Doğa, Mimetik kuram, English Linguistics and Literature, Shakespeare, William, Nature, Mimetic theory, Trajedi, Shakespeare, William, Tragedy, İngiliz edebiyatı, English literature

Turkish CoHE Thesis Center URL

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

0

End Page

144