Petrol ve gaz ekipmanları imalat firmalarında kurumsal kaynak planlama yazılım paketi seçmek için analitik hiyerarşi süreç yaklaşımı

Loading...
Thumbnail Image

Date

2016

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Industrial Engineering
(1998)
Industrial Engineering is a field of engineering that develops and applies methods and techniques to design, implement, develop and improve systems comprising of humans, materials, machines, energy and funding. Our department was founded in 1998, and since then, has graduated hundreds of individuals who may compete nationally and internationally into professional life. Accredited by MÜDEK in 2014, our student-centered education continues. In addition to acquiring the knowledge necessary for every Industrial engineer, our students are able to gain professional experience in their desired fields of expertise with a wide array of elective courses, such as E-commerce and ERP, Reliability, Tabulation, or Industrial Engineering Applications in the Energy Sector. With dissertation projects fictionalized on solving real problems at real companies, our students gain experience in the sector, and a wide network of contacts. Our education is supported with ERASMUS programs. With the scientific studies of our competent academic staff published in internationally-renowned magazines, our department ranks with the bests among other universities. IESC, one of the most active student networks at our university, continues to organize extensive, and productive events every year.

Journal Issue

Abstract

Günümüz dünyasında, işletmeler ve firmalar, birbirleri ile rekabet edebilmek için, çoğunlukla Bilgi Teknolojilerine dayalı bilgisayar yazılımlarından faydalanmak zorundadırlar. Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) firmalar için önemli bir yatırımdır. Bu yazılım paketi verimi artırma amacıyla firma veya kuruluşun farklı bölümleri arasında bağlantı sağlamak için firmanın tüm yazılım ihtiyaçlarını birleştiren entegre bir yazılım paketidir. Dünyada farklı ERP sistem sağlayıcıları olduğundan dolayı, firmalar açısından, kendi gereksinimlerine göre en iyi yazılımı seçmek zordur. En iyi sistemi seçmek için hem uygulama hem de yazılımla ilgili hususlar göz önünde bulundurulmalıdır ve bu hususlar her kuruluş için değişiklik gösterir. Dolayısıyla her firma için en iyi olan ERP sistemini seçmek mümkün değildir. Bir firma için en iyi ERP sisteminin seçiminde, en iyi sonucu elde etmek için Çok Ölçütlü Karar Verme (MCDM) yönetimi kullanılmalıdır. Bu tezde, MCDM yöntemleri olarak Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP) ve Bulanık Analitik Hiyerarşi Süreci (FAHP) seçilmiştir ve veri toplamak için Birleşik Arap Emirlikleri'nde yer alan farklı petrol ve doğal gaz donanımı imalatçısı firmaların Bilgi Sistemleri bölümlerine ve bu alanda çalışan elemanlarına bir anket gönderilmiştir. Aynı zamanda, kendi ERP sistemlerini seçerken tercih ettikleri kriterleri tespit etmek için görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Tezin sonucunda, kullanım kolaylığı ve maliyet kriterlerinin diğerlerinden daha çok dikkate alındığı görülmüştür. Son olarak, söz edilen karar verme mekanizmaları karşılaştırılmış ve bu yöntemin işlemleri ve hesaplama adımlarını tanımlamak için bir vaka çalışması sunulmuştur.
In today's world, enterprises and firms, in order to be able to compete with their rivals, they have to use computer software applications mostly based on Information Technologies. Enterprise Resource Planning (ERP) is an integrated software package which combines all of software needs of a firm in order to connect different parts of the firm or organization to increase the output and is considered as an essential investment for firms. As there are many ERP system providers available in the world, selecting the most suitable software based on the requirements of firms is challenging. In order to select, both implementation aspects and software related aspects should be considered and they differ for every organization and consequently selecting one ERP system as the best is not possible. For choosing the most suitable ERP system for a firm, a Multiple Criteria Decision Making (MCDM) method can be used to have the optimal solution. In this thesis, Analytical Hierarchy Process (AHP) and Fuzzy Analytical Hierarchy process (FAHP) are chosen as the MCDM methods and by using a questionnaire submitted to Information Systems departments and personnel involved in oil and gas equipment manufacturing firms in the United Arab Emirates, the data was gathered. In the end of this study it was found that two criterions of User friendliness and Finance were favored more among others. Finally, a case study is presented to describe the processes and comparison of the methods of the decision making.

Description

Keywords

Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering

Turkish CoHE Thesis Center URL

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

0

End Page

113