Organik Tarımın Türkiye Turizm Ekonomisinde Olası Payı

dc.contributor.advisorÜlker, Halil İbrahim
dc.contributor.authorRende, Süheyla
dc.contributor.otherDepartment of Public Administration and Political Science
dc.date.accessioned2024-07-08T09:41:59Z
dc.date.available2024-07-08T09:41:59Z
dc.date.issued2012
dc.departmentSosyal Bilimler Enstitüsü / İşletme Ana Bilim Dalı
dc.description.abstractDünya nüfusundaki hızlı artış ve sanayileşmede yaşanan gelişmeler insan sağlığı ve çevre ile ilgili pek çok sorunu da beraberinde getirmiştir. Bu sorunların başında, tarımda üretim artışı gerçekleştirmek amacıyla yoğun olarak kimyasal girdi kullanılması gelmektedir. Organik tarım insana ve çevreye dost, kimyasal girdilerin kullanılmadığı bir tarımsal üretim şeklidir. Çevre dostu üretim sistemleri arasında gösterilen organik tarımın yaygınlaştırılması insan sağlığı ve çevre ile ilgili sorunların azalmasına yardımcı olacaktır. Bu üretim sisteminde, göz önünde bulundurulan unsur, üretimde miktar artışı değil, ürünün kalitesinin artırılmasıdır.Bu çalışmada; dünyaya hızla yayılan organik tarımın, turizm sektörüne adapte edilmesiyle ortaya çıkan küçük ölçekli bir turizm türü olan ekolojik tarım turizminin ülkemize ekonomik katkı sağlayıp sağlayamayacağı araştırılmıştır. Bu amaçla, ekolojik tarım çiftliklerinin bağlı oldukları merkeze bildirdikleri raporlar, ekolojik pazarlar görüşme ve doküman analizi ile incelenmiş, ayrıca eğitim kurumları ve hizmet sektöründen ilgililerin görüşleri alınmıştır.Araştırmanın bulguları; TA-TU-TA, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği tarafından Tarım ? Turizm ? Takas başlığı altında yürütülen ekolojik çiftlik ziyaretleri programının kısa adıdır. Programın amacı, Türkiye'de kimyasal katkı maddeleri kullanılmadan organik tarım yöntemleri ile sağlıklı üretim yapılan çiftliklerin tanıtımını ve yaygınlaştırılmasını sağlamaktır. TA-TU-TA'ya bağlı 70 adet çiftlik bulunmaktadır.
dc.description.abstractRapid increase in the world population and the developments in the industrialization gave birth to many problems relating human health and the environment. One of the core reasons is the intensive use of chemical inputs in agriculture in order to increase production dramatically. Organic farming is a form of agriculture in which chemical inputs are strictly excluded. The dissemination of organic agriculture will help to reduce the problems related to human health and the environment. In this production system, the core element which is taken into account is not an increase in the production volume, but the improvement in quality of the product.In this study, organic agriculture concept which has been spreading in application dramatically lately has been researched in terms of tourism. The main argument of this study is the contribution of ecological agriculture which is a small-scale emerging tourism sector, in our economy. To this end, reports of ecological agriculture farms and documents are analysed, interviews were done with the authorized people from the educational institutions and the service sector.The findings of research TA-TU-TA is the short name Agriculture- Tourism- Trade ecological farm visits program conducted by the Buğday Association for Supporting Ecological Living.The porpose of the program is to promote and support the farms applying and appreciating the organic farming methods while excluding the use of chemical additives in Turkey. There are 70 farms under TA-TU-TA.en
dc.identifier.endpage95
dc.identifier.startpage0
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14411/5993
dc.identifier.yoktezid304344
dc.institutionauthorÜlker, Halil İbrahim
dc.language.isotr
dc.subjectTurizm
dc.subjectOrganik tarım
dc.subjectTarım
dc.subjectTarım ürünleri
dc.subjectTourismen_US
dc.subjectOrganic farmingen_US
dc.subjectTarımsal üretim
dc.subjectAgricultureen_US
dc.subjectAgricultural productsen_US
dc.subjectTurizm
dc.subjectAgricultural productionen_US
dc.subjectTurizm gelirleri
dc.subjectTourismen_US
dc.subjectTourism incomesen_US
dc.subjectTürk turizmi
dc.subjectTurkish tourismen_US
dc.titleOrganik Tarımın Türkiye Turizm Ekonomisinde Olası Payı
dc.titlePossible Share of Tourism Economics of Organic Farming in Turkeyen_US
dc.typeMaster Thesis
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublication0ee47c9f-4946-495a-80d7-4b34d01b8b41
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery0ee47c9f-4946-495a-80d7-4b34d01b8b41
relation.isOrgUnitOfPublication89feabea-19bb-4116-9d9c-18baab9dffb4
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery89feabea-19bb-4116-9d9c-18baab9dffb4

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
304344 Organik tarımın Türkiye turizm ekonomisinde olası payı.pdf
Size:
11.67 MB
Format:
Adobe Portable Document Format