Bangladeş'te küçük ve orta işletmelerin (KOBİ) toplam kalite yönetiminin etkisi

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Industrial Engineering
(1998)
Industrial Engineering is a field of engineering that develops and applies methods and techniques to design, implement, develop and improve systems comprising of humans, materials, machines, energy and funding. Our department was founded in 1998, and since then, has graduated hundreds of individuals who may compete nationally and internationally into professional life. Accredited by MÜDEK in 2014, our student-centered education continues. In addition to acquiring the knowledge necessary for every Industrial engineer, our students are able to gain professional experience in their desired fields of expertise with a wide array of elective courses, such as E-commerce and ERP, Reliability, Tabulation, or Industrial Engineering Applications in the Energy Sector. With dissertation projects fictionalized on solving real problems at real companies, our students gain experience in the sector, and a wide network of contacts. Our education is supported with ERASMUS programs. With the scientific studies of our competent academic staff published in internationally-renowned magazines, our department ranks with the bests among other universities. IESC, one of the most active student networks at our university, continues to organize extensive, and productive events every year.

Journal Issue

Abstract

Toplam Kalite Yönetimi, çalışanları ve paydaşları daha aktif hale getirerek organizasyonun etkililiğini ve verimliliğini artıran bir sistemdir ve aynı zamanda kurumun diğer organizasyonlara göre rekabet avantajı sağlayabilmesi için insanların beceri ve yeterliliklerini uygulamaya yardımcı olur. Ayrıca Toplam Kalite Yönetimi (TKY) ile sürdürülebilir rekabet avantajı elde edilebilir. Her ne kadar şaşırtıcı bir şekilde doğru olsa da, gelişmekte olan ülkelerde yapılmış ve yayınlanmış çok küçük bir araştırma var. Araştırmanın çoğu gelişmiş ülkelerden geldi. Gelişmekte olan ülkelerde, Küçük ve Orta ölçekli endüstriler istihdam sağlamada ve ülke ekonomisini geliştirmede çok önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışmanın amacı, TKY'ye dayalı endüstri ile Bangladeşli KOBI'lerin TKY'ye dayalı olmayan endüstri arasındaki farkları ortaya çıkarmaktır. Çalışma ayrıca Bangladeşli KOBI'lerin TKY müdürünü etkili bir şekilde takip edip etmediklerini de öğrenecek. Ayrıca, bu çalışma, Toplam kalite yönetiminin yapısını ve TKY müdürlerinin Bangladeş'teki küçük ve orta ölçekli işletmelerde (KOBI) genel kullanımının yapısını bulmak için bir anket çalışması kullanacaktır.
TQM is a system of improving organizational effectiveness & efficiency by making employees and stakeholders more active and also helps to practice peoples skills and competencies so that organization can achieve competitive advantage over other organization. Also sustainable competitive advantage can be earned through TQM. It is a very astonishing fact that most of the TQM in SME based research had been conducted and published in developed country. But very limited amount of researches have conducted in developing country. SMEs are the major source of employment and economical development of those country. This study will find out the differences between TQM based industry and Non TQM based industry of Bangladeshi SMEs. The study will also find out either Bangladeshi SMEs are following TQM principal effectively or not. Moreover, through detail analysis this study will try to find the differences between TQM and Non-TQM companies in Bangladesh and the implementation of those TQM.

Description

Keywords

İşletme, Bangladeş, Bölge işletmeleri, Hazır giyim işletmeleri, Business Administration, KOBİ, Bangladesh, Regional enterprises, Toplam kalite yönetimi, Ready made wear enterprises, Small and Medium Sized Firms, Örgütsel etkinlik, Total quality management, Örgütsel farklılık, Organizational effectiveness, Organizational differences, İdari işletmeler, Administrative enterprises

Turkish CoHE Thesis Center URL

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

0

End Page

75