TEDARİK ZİNCİRİ PERFORMANSININ ENTEGRE İKİ AŞAMALI KÜMELEME VE ARALIK TİP-2 BULANIK TOPSİS YÖNTEMİ KULLANARAK DEĞERLENDİRİLMESİ: BİR VAKA ÇALIŞMASI

No Thumbnail Available

Date

2019

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Industrial Engineering
(1998)
Industrial Engineering is a field of engineering that develops and applies methods and techniques to design, implement, develop and improve systems comprising of humans, materials, machines, energy and funding. Our department was founded in 1998, and since then, has graduated hundreds of individuals who may compete nationally and internationally into professional life. Accredited by MÜDEK in 2014, our student-centered education continues. In addition to acquiring the knowledge necessary for every Industrial engineer, our students are able to gain professional experience in their desired fields of expertise with a wide array of elective courses, such as E-commerce and ERP, Reliability, Tabulation, or Industrial Engineering Applications in the Energy Sector. With dissertation projects fictionalized on solving real problems at real companies, our students gain experience in the sector, and a wide network of contacts. Our education is supported with ERASMUS programs. With the scientific studies of our competent academic staff published in internationally-renowned magazines, our department ranks with the bests among other universities. IESC, one of the most active student networks at our university, continues to organize extensive, and productive events every year.

Journal Issue

Abstract

Tedarik zinciri (TZ) yönetiminde birçok araştırmacı ve kuruluş sistemin performansını iyileştirmek için farklı perspektiflerde çaba sarfetmektedir. Farklı sektörlerde TZ performansını değerlendirmek için çeşitli metrikler ve karar verme metodolojileri önerilmiştir. Bu çalışmada, TZ performans değerlendirme süreçleri için bütünleşik iki aşamalı kümeleme ve aralık tip-2 bulanık TOPSIS yöntemi önerilmektedir. Önerilen bu yaklaşımın ilk adımında, iki aşamalı kümeleme analizi ile sektörlerin homojen olarak bölümlendirilmesi ve aynı zamanda problemin boyutunun azaltılması sağlanmaktadır. İkinci adımda, bulanık TOPSIS ile oluşturulan kümeler değerlendirilmektedir. Yaklaşımın sonuçları, örgütsel etkinlik ve şirket performansı gibi konularda makro bakış açısı sağlamaktadır. Ayrıca sonuçlar, her şirketin bulunduğu kümelerdeki rakipleri arasında ve diğer sektörlerdeki rakiplere karşı kendini değerlendirme fırsatı sağlamaktadır.

Description

Keywords

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

0

WoS Q

N/A

Scopus Q

N/A

Source

Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Volume

0

Issue

37

Start Page

141

End Page

160

Collections