Yalın Altı Sigma, Çevik Yazılım Geliştirme Metodolojisi ile Entegre Etmek

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Industrial Engineering
(1998)
Industrial Engineering is a field of engineering that develops and applies methods and techniques to design, implement, develop and improve systems comprising of humans, materials, machines, energy and funding. Our department was founded in 1998, and since then, has graduated hundreds of individuals who may compete nationally and internationally into professional life. Accredited by MÜDEK in 2014, our student-centered education continues. In addition to acquiring the knowledge necessary for every Industrial engineer, our students are able to gain professional experience in their desired fields of expertise with a wide array of elective courses, such as E-commerce and ERP, Reliability, Tabulation, or Industrial Engineering Applications in the Energy Sector. With dissertation projects fictionalized on solving real problems at real companies, our students gain experience in the sector, and a wide network of contacts. Our education is supported with ERASMUS programs. With the scientific studies of our competent academic staff published in internationally-renowned magazines, our department ranks with the bests among other universities. IESC, one of the most active student networks at our university, continues to organize extensive, and productive events every year.

Journal Issue

Events

Abstract

Son yirmi yıl içinde, uslubu daha verimli hale getirmek için yeni bir paradigma olarak ortaya çıkan yalın düşünceyle, Altı Sigma yaklaşımı da yazılım geliştirme sektörüne uzun bir giriş yaşadı. Bazı yazılım şirketleri, iş ve geliştirme girişimleri için Altı Sigma'yı ve Yalını uyarlamaya çalışıyorlardı. Yalın Altı Sigma (YAS), madde ilerlemesinin test ve uzlaşma yönlerini hızlandırır ve alıcılara birinci sınıf ürünler sunmak için alan sağlar.Yine de, sürekli bir değişim ve dönüşüm ihtiyacı kurumları karmaşık ve yeni çalışma ortamlarını benimsemeye zorladı.Bu durum programların planlanması koordine edilmesi ve müşterileriyle iletişim kurmak için gereksinimleri geliştirmek üzere için yazılım geliştirme metodolojilerine yönlendirdi. Bu bağlamda, YAS ve Çevik yazılım metodolojileri talepleri erken bir aşamada karşılamak ve yazılım geliştirme sürecine yüksek kalitede değişiklikleri dâhil etmek için bir dizi geliştirme girişimi olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle mevcut çalışma, yazılım geliştirmede yukarıda bahsedilen metodolojiler arasındaki ilişkiyi araştırmaktadır. Bu tez çalışmsında teorik ve deneysel çalışmalardan elde edilen sonuçlar sunulmuştur.İlk kısım, ―YAS-Çevik Metodolojisi‖ adlı yeni bir yaklaşımı denemek ve uygulamak için Altı Sigma, Yalın, Yalın Altı Sigma, Çevik ve Scrum Metodolojilerini incelemek için operasyonel aşamayı birleştiren bir model sunmaktadır. İkinci bölüm ise, yazılım geliştirme şirketleri üzerinde Türkiye'de ve yurtdışında yapılan anket çalışmasının sonuçlarını sunmaktadır.Anket, birkaç önemli konular üzerinde durmaktadır. Bunların en önemlileri: faydaların olması, kritik başarı faktörleri, memnuniyet, değişim ihtiyaçları tecrübeler ve metodolojiyi uygularken karşılaşılan sorunlar. Ampirik bakış açısı, metodolojileri inceleyen kavramlar, faktörler ve bunların yazılım geliştirme üzerindeki etkileri hakkında hipotezler geliştirilerek analiz edilmektedir. Sonuçlar, yazılım geliştirmenin başarısına ve başarısızlığına ve metodolojilerin performansınınen faydalı yönlerine yol açan en önemli faktörleri vurgulamaktadır.Bu amaçla YAS ve Çevik metodolojilerininve bunların birbirleri arasındaki ilişkinin bu metodolojilerin birleştirme fikrinin anlaşılmasını kolaylaştıracaktır. Bu alanda uzmanlaşmış bir dizi Türk ve Kanadalı şirket arasında karşılaşmalar yapılmıştır.Sonuçlar, yazılım geliştirme sektöründeki Türk firmalarının dünya pazarına en geniş çapta ulaştığını ve bu alandaki en rekabetçi ülkelerden biri haline geldiğini göstermektedir.
In the last two decades, the Six Sigma approach has also experienced extended introduction into the software development industry, with lean thinking emerging as a new paradigm to make the process more efficient. Some software companies have been trying to adapt Six Sigma and Lean for their business and development initiatives. Lean Six Sigma (LSS) accelerates the test and reconciliation aspects of item advancement and makes room for providing top-notch products to purchasers. Still, a need for constant change and transformation has forced organizations into adopting to complex and new working environments, resulting in software development methodologies to become a framework for planning and coordinating programs and communicating with customers so as to collect the requirements. In this respect, LSS and Agile methodologies are regarded as a set of development initiatives to satisfy such demands at an early stage and incorporate high-quality changes into the software development process; hence the present study explores the relationship between the methodologies mentioned above in software development. This research presents the results from a theoretical and empirical part. The first part is to introduce a model that combines the operational stages to examine Six Sigma, Lean, Lean Six Sigma, Agile and Scrum methodologies to try and devise a new approach called ‗LSS-Agile' methodology. The second part presents the results of a survey study conducted with practitioners of software development companies in Turkey and abroad. The questionnaire focuses on several aspects, most importantly: benefits implementation, critical success factors, satisfaction, change requirements, experiences, and problems faced when using methodologies. The empirical perspective is analyzed by developing hypotheses about the concepts and factors on the study of methodologies and their impact on software development. The results highlight the most important factors leading to the success and failure of software development as well as the most beneficial aspects of the performance of methodologies. To this end, the analysis of the Lean Six Sigma and Agile methodology, their interrelationships helps to better understand the idea of integrating the two. As a comparisons carried out between a number of Turkish and Canadian companies specializing in this field, the results confirm that Turkish companies in the software development sector entered the world market from the widest successfully and have become one of the most competitive countries in this field.

Description

Keywords

Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

0

End Page

196