Entegrasyon teorileri ışığında Avrupa Birliği bütünleşmesi ve geleceği

Loading...
Thumbnail Image

Date

2009

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of International Relations
(1997)
Our Department has grown steadily since its establishment in the academic year of 1997 and 1998 both in terms of the numbers of graduate programs as well as the student intake. I am proud of saying that we now have three fully-fledged graduate studies offering programmes in English, Turkish or both. Currently, we have International Relations MA Programme in both Turkish and English and European Union MA Programme in Turkish.

Journal Issue

Abstract

Bu tezin amacı, bugün dünyada stratejik, ekonomik, demografik ve politik yönde önemli bir aktör olan Avrupa Birliği'nin oluşum ve gelişim fikrinin nasıl başlayıp nasıl devam ettiğinin analizini sunmaktadır. Bu tezin ana argümanı ?bugüne kadar Avrupa Birliği çerçevesinde süregelen bütünleşme çabalarının, ulus-üstü ya da hükümetler-arası bir karakter yerine; hiçbir bütünleşme kuramı ile açıklanmayan kendine has, karma bir biçimde gelişmekte olduğu?dur. Tezin ilk bölümünde, 1950 ve 1980 yılları arasında gerçekleştirilen bütünleşme çabaları hükümetlerarasıcılık ve yeni işlevselcilik kuramları ışığında incelenecek ve o dönem Avrupa'da yaşanmış krizlere bakılacaktır. İkinci bölümde ise, 1980 ve 1994 yılları arasında ulusüstücülük kuramı çerçevesinde bütünleşme çabaları irdelenecektir. Tezin üçüncü ve son bölümüne gelindiğinde, özellikle Yeni-Ortaçağcılık kuramı üzerinde durulacak ve sonuç kısmında Avrupa Birliği bütünleşmesinin kendine has bir şekilde gerçekleşme yolunda ilerlediği kanıtlanacaktır.
The aim of this thesis is to study an analysis of the seeds and the progress of the idea of one of the leading worldwide strategic, economical, demographic and political actor today, the European Union. The main argument of this thesis is that ?the ongoing attempts of integration throughout the European Union should be explained in a sui generis-mixed way, rather than supranational or intergovernmental characters, individually?. In the first part of the thesis, the integration efforts made between 1950 and 1980 will be examined under intergovernmentalism and neofunctionalism theories as well as crises that occurred at that particular period will be investigated. In the second part, the integration efforts between 1980 and 1994 will be scrutinized under supranationalism theory. In the final and the third part, Neo-Medievalism theory will be highlighted exclusively in order to lead to the conclusion that the integration of the European Union is progressing in a sui generis, intricate path of its own.

Description

Keywords

Uluslararası İlişkiler, International Relations

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

0

End Page

100