Yürütmenin Durdurulması Kararı Verilmesinin Koşullarının Oluşum Süreci ve Bu Koşulların Ağırlaştırılmasının İptal Davasının Etkililiği Açısından Olumsuz Sonuçları

No Thumbnail Available

Date

2024

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Law
(2003)
Started in 2003 with 21 students, the Atılım University School of Law has so far graduated over 1700 students, and currently offers education for more than 1300 students. With the aim stressed by our Founding Dean Prof. Dr. Nami Çağan, we grant students with the background that allows them to access and evaluate information, rather than overloading them with information dumps during our education and training in the field of law. With a curriculum prepared with this approach and our mission in mind, we aim to graduate our students as actual legal experts who have internalized ethical rules, who are knowledgeable in terms of rules and institutions; and who are cultured, versatile, broad-visioned and inquisitive. In addition to basic courses in law conducted by our academic staff as pioneers of their field with respect to these principles, elective courses are available pursuant to current events such as those in mediation for legal disagreements, law and women, sports law, informatics law, media law and legal English; as well as law clinics to offer effective and interactive education. In addition, graduate and doctorate degree programs, alongside certificate programs such as those to train experts, peace-makers, mediators, and trustees in composition, are underway. A member of the European Law Faculties Association (ELFA), our School offers international relations and events, the Erasmus+ program, national and international fictional court contests, law and art days prepared by our student networks, or career forums in law to collaborate in the personal development of our students.

Journal Issue

Abstract

Türk idari yargısında Anayasa md. 125/5 hükmünde düzenlendiği üzere idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi duru- munda gerekçe gösterilerek yürütmenin durdurulması kararı verilebilecektir. İlgili kararın verilmesi ancak Anayasa’da yer alan nedenlere bağlı olarak kanun ile sınırlandırılabilecektir. Bu sınırlandırma nedenleri Anayasa md. 125/6 hük- münde olağanüstü hallerde, seferberlik ve savaş halinde ayrıca milli güvenlik, kamu düzeni, genel sağlık nedenleri şeklinde tahdidi şekilde sayılmıştır. Yürütmenin durdurulması kararı verilebilmesi için Anayasa md. 125’te yer alan bu teme iki koşula ek olarak İYUK md. 27/7 hükmüne idarenin savunması alınması ya da savunma süresinin geçmesi şartı eklenmiştir. Yürütmenin durdurulması kararı verilmesi, iptal davası sonucunda verilecek iptal kararının etkililiği açısından son derece önem- lidir. Kararın verilebilmesi için gereken şartlar, idari işlemin icrailiği ve hukuka uygunluk karinesinin birey açısından oluşacak zararların önlenmesi için mahkeme kararları ile oluşturulmuş, daha sonra İYUK ve Anayasa’da yer almıştır. Danıştay kararları temelinde oluşturulan bu şartlar, İYUK’da gerçekleştirilen değişiklikler vasıtası ile zorlaştırılmıştır. Zira Anayasa md. 125 hükmüne aykırı olarak getirilen bu düzenlemeler ile mahkemelerin bu konudaki takdiri ve karar verme yetkisi de sınırlandırılmıştır. Bu çalışmada yürütmenin durdurulması kararı verilmesinin koşullarının ağırlaştırılmasının iptal davası açısından ta- şıdığı önem; kanun koyucu tarafından bu koşullar mevzuat ile düzenlenmeden evvel dahi Danıştay kararlarında yer almasındaki ihtiyaç üzerinden anlatılacaktır. Böylelikle kararın verilmesine ilişkin getirilen zorlaştırıcı her koşulun; Anayasa md. 125 hükmüne aykırılığı ve Anayasa md. 36’da güvence altına alınan adil yargılanma hakkının gereği olan mahkeme kararlarının yerine getirilmesi ilkesi açısından taşıdığı sakınca ortaya konulacaktır.

Description

Keywords

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

0

WoS Q

Scopus Q

Source

Terazi Hukuk Dergisi

Volume

Issue

211

Start Page

152

End Page

165

Collections