Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin stratejilerinin belirlenmesi: Türkiye ve Libya karşılaştırması

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Industrial Engineering
(1998)
Industrial Engineering is a field of engineering that develops and applies methods and techniques to design, implement, develop and improve systems comprising of humans, materials, machines, energy and funding. Our department was founded in 1998, and since then, has graduated hundreds of individuals who may compete nationally and internationally into professional life. Accredited by MÜDEK in 2014, our student-centered education continues. In addition to acquiring the knowledge necessary for every Industrial engineer, our students are able to gain professional experience in their desired fields of expertise with a wide array of elective courses, such as E-commerce and ERP, Reliability, Tabulation, or Industrial Engineering Applications in the Energy Sector. With dissertation projects fictionalized on solving real problems at real companies, our students gain experience in the sector, and a wide network of contacts. Our education is supported with ERASMUS programs. With the scientific studies of our competent academic staff published in internationally-renowned magazines, our department ranks with the bests among other universities. IESC, one of the most active student networks at our university, continues to organize extensive, and productive events every year.

Journal Issue

Abstract

KOBİ 'lerin başarısı ve performansının, ekonomilerin dünya çapında büyümesine neden olduğu biliniyor, çünkü işlerin ve iş hacminin büyük bir çoğunluğunun küçük ve orta ölçekli işletmeler olduğu düşünülüyor. Bu nedenle, KOBİ 'lerin sürekli kurulması, hayatta kalması ve büyümesi, ekonominin sağlıklı kalması için kilit bir strateji olarak düşünülmektedir. Bu araştırmada, KOBİ'lerin başarı faktörlerinin ve kilit performans göstergelerinin (KPI'lar) çeşitli yönleri, literatür taraması ve vaka çalışması aracılığıyla incelenmiştir. Literatürdeki okumalar başarı ve performans ile KOBİ'ler için önemli performans göstergelerinin bir listesini hazırlamaya katkıda bulundu. Ayrıca, Türkiye ve Libya'daki KOBİ'lerin başarısı ve büyümesi için bir strateji değerlendirmek için bir vaka çalışmasında Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP) yöntemi kullanılmaktadır. KPI'lar, her iki ülkenin uzmanlarının KOBİ stratejisinde dikkate alınması gereken önemli konular hakkında ikili karşılaştırmalar yaparak geri bildirimde bulunmak için kriter ve alt kriterler olarak kullanılır. Türkiye'de yapılan araştırmanın sonuçları, yenilikçiliği KOBİ 'lerin başarısı ve büyümesinde en önemli ana kriter olarak gösterdi; yönetim ve insan kaynakları ve mali performans ise Libya için en önemli temel kriterler olarak gösterildi. Ayrıca, yüz riskleri, AR-GE odaklılık ve KOBİ'leri destekleyici yasa ve yönetmeliklerdeki esneklik, Türkiye için en önemli alt ölçüt olarak değerlendirilmektedir. KOBİ'lerin Libya'daki başarısı ve büyümesi için müşteri ve pazar koşullarını, bilgi yeterliliğini ve yönetim stratejilerini anlamak en kritik alt kriterler arasında yer almaktadır. Araştırmanın sonuçlarına dayanarak, KOBİ 'lerin gelişimini güçlendirmek için her iki vaka çalışması için de öneriler sunulmaktadır.
The success and performance of SMEs is known to drive the growth of the economies worldwide, as the majority of the jobs and business volume is attributed small and medium enterprises. Therefore, the continuous establishment, survival and growth of SMEs is considered a key strategy for any economy to stay healthy. In this research, several aspects of SMEs success factors and key performance indicators (KPIs) are studied through the literature review and the case study. A read through the literature contributed into compiling a list of key performance indicators for the success and performance and SMEs. Moreover, an Analytical Hierarchy Process (AHP) method is used in a case study in order to evaluate a strategy for the SMEs success and growth in Turkey and Libya. The KPI's are used as criteria and sub-criteria for the feedback of the experts from both countries on the most important items to be considered in the SME strategy through a pairwise comparison between them. In Turkey, the results of the study showed innovation as the most important main criteria in SMEs success and growth, while management and human resources, and financial performance are indicated as the most important main criteria for Libya. Furthermore, flexibility in facings risks, R & D focus, and laws and regulation in support of the SMEs, are concluded as the most important sub-criteria for Turkey. Understanding customer and market conditions, knowledge competency, and management strategies are concluded among the most important sub-criteria for SMEs' success and growth in Libya. Based on the results of the research, recommendations are provided for both case studies in order to empower SME's development.

Description

Keywords

Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering

Turkish CoHE Thesis Center URL

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

0

End Page

131