Sağlık Çalışanlarının Sağlıklı Çalışma Ortamına İlişkin Algılarının İncelenmesi

No Thumbnail Available

Date

2019

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Business
(2002)
We are a department that has been active for 22 years with the goal to determine the structural changes in economy and the problems of general business administration, to develop problem solving skills and to devise modelling techniques that fit our aims. Among our cornerstones are to graduate more students into administrative positions of our institutions, to help them realize their inner potential to be go-getters, to prepare them for the entrance exams for high-tier, well-respected public positions, and to help them participate graduate and doctorate degree programs at ease, nationally or internationally. In this regard, our course curriculum is constantly subject to updates. In addition, we do all in our power to graduate students that stand out, with double-major program opportunities. We make an effort to aid our students in kick-starting their professional life after completing a period of one semester at Private - Public institutions within the framework of our Cooperative Education Program.

Journal Issue

Abstract

Biyolojik, kimyasal, fiziksel, çevresel, psiko-sosyal ve biyomekanik risklerden arındırılmış sağlıklı çalışma ortamları son yıllarda üzerinde önemle durulan konulardandır. Bu çalışmanın amacı; sağlık çalışanlarının çalışma ortamları açısından görüşlerini almak ve sağlıklı çalışma ortamı oluşturmada yapılacak faaliyetlerle ilgili önerilerdebulunmaktır. Çalışmada, Ankara ilindeki bir eğitim araştırma hastanesinde görev yapan ve çalışmaya katılmayagönüllü olan 500 sağlık çalışanına yüz yüze görüşme ile anket uygulanmıştır. Ölçek literatür taraması yapılarak çalışmanın araştırmacıları tarafından oluşturulmuştur. Uzman görüşü alınarak son şekli verilen ölçeğin saha uygulamasından önce geçerlik güvenirlik çalışması gerçekleştirilmiştir. Ölçeğin güvenirliği 0.98 olarak belirlenmiştir.Çalışmanın sonuçları SPSS 21.0 ile değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre; Sağlıklı çalışma ortamınailişkin görüşlerin toplam puanı 123,98±12,54 olarak bulunmuştur. Sağlıklı çalışma ortamına ilişkin görüşler incelendiğinde en yüksek puana sahip görüşler sırasıyla “Özel yaşamımdaki sorunlar ile iş motivasyonum arasında doğru bir ilişki var” (4,74±0,44), “Hastane duyurularının, hastane bilgi sisteminde yayınlanması çalışanlarınçalışma ortamını etkiler” (4,67±0,47), “Çalıştığım kurumun ileride daha iyi olacağına inanıyorum” (4,53±0,50)şeklinde bulunmuştur. Hastanelerde sağlıklı çalışma ortamının yaygınlaştırılması için; hastane yönetimi tarafından sağlıklı çalışma ortamı ile ilgili bilinç oluşturmak, bu uygulamaların sağlık çalışanları açısından yaratacağıkazanımların neler olacağını vurgulamak maksadı ile ‘sağlıklı çalışma ortamı ile ilgili eğitimler planlanabilir.Böylelikle sağlık çalışanları ile etkileşim içerisinde ve görüşleri alınarak çalışma ortamlarının daha sağlıklı halegetirilmesi hususunda adımlar atılabilir.

Description

Keywords

Tıbbi İnformatik, Eğitim, Eğitim Araştırmaları, Sağlık Politikaları ve Hizmetleri, Temel Sağlık Hizmetleri, Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri

Turkish CoHE Thesis Center URL

Citation

3

WoS Q

N/A

Scopus Q

N/A

Source

Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Volume

10

Issue

3

Start Page

455

End Page

463

Collections