COVID-19 Sürecinde Sağlık Sistemlerinin Zorlukların Üstesinden Gelebilme Kapasitesinin Geliştirilmesi ve Hemşireler ile Diğer Sağlık Profesyonellerinin Güçlendirilmesi

No Thumbnail Available

Date

2020

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Nursing
(2018)
Atılım University Department of Nursing opened in 2018. The department is among the few in our Turkey with a program that is 100% in English. In this aspect, the department is also the first and the only one in Ankara. Nurses are some of the key players among healthcare professionals protecting the health of individuals, families and the public, and offering care in line with the principles of holistic and family-based healthcare. Prepared with respect to the changes in Turkey and the world, as well as the developments in the global health sector, course content is presented through technological and innovative methods in education. Hybrid and simulation laboratories armed with cutting-edge equipment are used for skill training as an important portion of the education for nursing. As the field most in demand by nursing and midwifery schools in Turkey, our thesis graduate program for the field Obstetrics and Gynecology shall start in 2020. Holding pedagogical formation certificates and qualifications accredited nationally, and internationally, our academic staff not only offers training in professional skills (cognitive and psychomotor skills) and foreign languages to students, but also prepares students as health professionals for the future, making use of programs such as those on social responsibility, as well as student network activities and international exchange projects.

Journal Issue

Abstract

Günümüzde, lider ve yöneticiler tam anlamıyla çözümü olmayan, kariyerlerini ve kurumlarının geleceğini tehdit eden,tarafların zarar görmesi kaçınılmaz karmaşık birtakım problemlerle karşı karşıya kalmaktadırlar. Birbiriyle çelişen belirsizbilgileri değerlendirirken yönetici ve liderin önceliği çoğunluğa en az zarar veren çözümü uygulamaya koymak olmasıgerekmektedir. COVID-19 gibi pandemiye neden olan ve yaşantılarımızı belirsizliğin hakimiyetine bırakan bir süreçeklenince hem kişisel hem de sağlık meslekleri olarak yönetmemiz gereken birden fazla kriz durumu ortaya çıkmıştır.Burada önemli olan husus, Quantum çağında karşılaştığımız bu olağanüstü durumları nasıl yönettiğimiz ve bu sürecenasıl liderlik ettiğimiz ile ilişkilidir.Bu planlama sürecinde değişime nasıl ayak uyduracağımız ve nasıl liderlik edeceğimiz önemli bir konudur. Çünküinsanlar en önemli insan hakkı ve anayasal hakkı olan “yaşama hakkı” bağlamında bir riskle karşı karşıya kalmışlardır.Bu nedenle de bu süreçte kendimizi nasıl koruyacağımız ve nasıl sağlıklı kalacağımız en önemli önceliklerimiz olmuştur.Sağlığın korunması ve güçlendirilmesi denince akla ilk gelen hiç kuşkusuz bu konuyu kendisine mesleki ilke edinmiş olansağlık profesyonelleridir. Sağlık profesyonellerine bu kriz yönetiminde, planlama, hız, uyum ve güven oluşturma açısındanönemli sorumluluklar düşmektedir. Derleme tarzında hazırlanmış bu makalede COVID-19 sürecinde, yönetici ve liderleriniçinde bulundukları sağlık sisteminde zorlukların üstesinde gelebilme kapasitelerinin geliştirilmesi ile hemşirelerin ve sağlıkprofesyonellerinin güçlendirilmesi kapsamında yapılabilecekler tartışılmıştır.

Description

Keywords

Turkish CoHE Thesis Center URL

Citation

3

WoS Q

N/A

Scopus Q

N/A

Source

Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi

Volume

14

Issue

EK SAYI 1

Start Page

76

End Page

83

Collections