Tünel tahkimat sistemlerinin tahmini için kaya kütle sınıflama sistemlerinin kullanımı: Siirt Madenköy işletmesi vaka çalışması

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Civil Engineering
(2000)
The Atılım University Department of Civil Engineering was founded in 2000 as a pioneer for the Departments of Civil Engineering among the foundation schools of Ankara. It offers education in English. The Department of Civil Engineering has an academic staff qualified in all areas of the education offered. In addition to a high level of academic learning that benefits from learning opportunities through practice at its seven laboratories, the Department also offers a Cooperative Education program conducted in cooperation with renowned organizations in the construction sector. Accredited by MÜDEK (Association of Evaluation and Accreditation of Engineering Programs) (in 2018), our Department has been granted the longest period of accreditation to ever achieve through the association (six years). The accreditation is recognized by ENAEE (European Network for Accreditation of Engineering Education), and other international accreditation boards.

Journal Issue

Abstract

Tünellerde tahkimat sistemlerinin formasyonların fiziksel ve mekanik özelliklerine göre uygulanması son derece önemlidir. Araştırmacılar tarafından da incelenen bu konu inşaat ve maden mühendisliği disiplinleri için günümüzde araştırılmaya devam edilmektedir. Tahkimat önerilerinin uygulanması için kaya kütle sınıflama sistemleri kullanılmaktadır. Bu sistemlerin yardımıyla çok fazla tünel projesi tasarlanmıştır. Kaya kütlesi sınıflandırma sistemlerinden RMR ve Q sınıflandırma sistemleri tahkimat tasarlamak için en çok tercih edilen sistemlerdir. Tüneller bu sistemler kullanılarak tasarlanmaktadır. Tünellerin güzergahında değişen formasyonlar nedeniyle tünel tasarımları hazırlanırken kaya kütlesi sınıflandırma sistemlerinden yararlanılması gerekmektedir. Barton ve arkadaşlarının metal madeni ana galerilerinde verilen açıklık için herhangi bir desteğin gerekli olup olmadığını veya belirli bir kaya biriminde desteksiz maksimum açıklığın belirlenmesinde önemli bir araç olabilir. Hatta günümüz teknolojisi ile kaya bulonu veya püskürtme beton gibi destek yöntemlerinin seçiminde Q sınıflandırma sistemlerinin kullanılmasının yardımcı olabileceğini söylemek mümkündür. Bu sınıflandırma sistemleri Siirt Madenköy Bakır Madeni İşletmesi tarafından kullanılmıştır. Bu tür sınıflandırmalar kazı ve desteklemenin her aşamasında ihtiyaç duyulan çok önemli araçlar olduğundan, mevcut araştırmalar en güvenli ve hızlı şekilde ilerlemiştir.
It is extremely important to apply the support systems in the tunnels according to the physical and mechanical properties of the formations. This issue, which has also been studied by researchers, continues to be investigated today in the disciplines of civil and mining engineering. Rock mass classification systems are used for the implementation of support proposals. Many tunnel projects have been designed with the help of these systems. Among these rock mass classification systems, RMR and Q classification systems are the most preferable systems to design supports. Tunnel are designed by using these systems. It is necessary to utilize rock mass classification systems while preparing the tunnel designs due to the changing formations in the tunnel path. It is clear that the rock classification method and support design proposals put forward by Barton et al. can be an important tool for determining whether any support is required for the opening given in metal mine main galleries or in determining the maximum unsupported opening in a certain rock unit. It is even possible to argue that the use of Q classification systems can help for the selection of the support methods such as rock bolts or shotcrete with today's technology. These classification systems were used by Siirt Madenköy Copper Mine Enterprise. Since such classifications were very important tools required at every stage of excavation and support, the current research progressed in the safest and fastest way.

Description

Keywords

İnşaat Mühendisliği, Kaya kütlesi, Civil Engineering, Q metodu, Rock mass, Siirt, Q method, Siirt, Tahkimat, Support

Turkish CoHE Thesis Center URL

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

0

End Page

81