Enrofloksin ve tylosin'in seçili enzimler üzerine biyokimyasal olarak değerlendirilmesi

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Chemical Engineering
(2010)
Established in 2010, and aiming to train the students with the capacity to meet the demands of the 21st Century, the Chemical Engineering Department provides a sound chemistry background through intense coursework and laboratory practices, along with fundamental courses such as Physics and Mathematics within the freshman and sophomore years, following preparatory English courses.In the final two years of the program, engineering courses are offered with laboratory practice and state-of-the-art simulation programs, combining theory with practice.

Journal Issue

Abstract

Gram pozitif ve gram negative bakterilere karşı gösterdikleri etki nedeni ile Enrofloksin ve Tylosin antibiotikleri veterinerlikte yaygın olarak kullanılmaktadır. Bununla beraber özellikle Katalaz (KAT), Superoksit dismutaz (SOD), Glutatyon-S-Transferaz (GST) ve Glutatyon Peroksidaz (GPX) gibi bazı antioksidan enzimleri inhibe ederek vücutta negative etkilere sebep olabilmektedirler. Bu çalışmada söz konusu antibiyotiklerin adı geçen enzimler üzerine etkisi değerlendirilmiştir. Enroflaxin DMSO da çözünürken Tylosin suda çözünmüştür. Her iki antibiyotik de 1mg/ml stok derişimde hazırlanmıştır. İlaçlara ait stabilite testleri absorbsiyon spekturumu ölçülerek test edilmiş, maksimum absorbsiyon Enroflaksin için 276 nm ve Tylosin için de 282 nm olarak ölçülmüştür. Üç ay süren testler sonucunda her iki ilacın da karanlık ortamda +4 C° ve oda sıcaklığında kararlı olduğu sonucuna varılmıştır. Seri seyreltmelerle hazırlanmış olan farklı derişimlerdeki ilaçlarla yürütülen enzim çalışmalarının sonucunda, Enroflaksin'in KAT ve GST aktivitelerini sırasıyla %10 ve % 15 oranında azaltırken GPX aktivitesini % 15 oranında artırdığı bulunmuştur. Tylosin'in KAT ve GST üzerine etkisi bulunmazken GPX aktivitesini % 10 oranında artırdığı gözlenmiştir. Sonuç olarak Enrofloksin ve Tylosin'in oksidatif stress yaratmadığı gibi, her iki ilacın da kullanılmasının antioksidan enzimler üzerine bir etki yaratmadığı da gözlenmiştir.
The antibiotics Enrofloxacin and Tylosin were used widely in the veterinary field due to its effectiveness against Gram positive and Gram negative bacteria. However, they can also be the reason of several negative effects such as the inhibition of antioxidant enzymes activities, for example Catalase (CAT), Superoxide Dismutase (SOD), Glutathione S Transferase (GST) and Glutathione Peroxidase (GPX) which may lead to an oxidative stress in the body. This study was conducted to evaluate the effects of two antibiotics on these enzymes. Enrofloxacin was dissolved in DMSO, whereas Tylosin was dissolved in water at a concentration 1mg/ml for both drugs. The stability measured by UV absorbance at 276 nm for Enrofloxacin and at 282 nm for Tylosin showed that both drugs were stable in dark environment at +4°C and at room temperature for three months. The enzyme assays with serial concentration of drugs resulted that Enrofloxacin decreased the activity of CAT and GST by 10% and 5% respectively, while increased GPX activity by 15%. There were no change in CAT and GST activities with Tylosin, hovewer, 10% increase of GPX activity was observed. The results showed that Enrofloxacin and Tylosin may not cause an oxidative stress in the body, and hence Enrofloxacin and Tylosin can be suggested to use safely among with other antibiotics that may have adverse effects on the antioxidant enzymes.

Description

Keywords

Biyokimya, Biochemistry

Turkish CoHE Thesis Center URL

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

0

End Page

55