Keysan, Asuman Özgür

Loading...
Profile Picture
Name Variants
K., Asuman Özgür
A.Ö.Keysan
Keysan,A.O.
A., Keysan
A. Ö. Keysan
K., Asuman Ozgur
Keysan, Asuman Ozgur
A.,Keysan
Asuman Özgür, Keysan
Asuman Ozgur, Keysan
Keysan, Asuman Özgür
A. O. Keysan
Keysan,A.Ö.
K.,Asuman Ozgur
Özgür Keysan A.
A.O.Keysan
K.,Asuman Özgür
oezguer Keysan, Asuman
Job Title
Doçent Doktor
Email Address
asuman.keysan@atilim.edu.tr
Main Affiliation
Political Science and Public Administration
Status
Website
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

6

Articles

4

Citation Count

1

Supervised Theses

1

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 4 of 4
  • Book Part
    Citation - Scopus: 0
    Information-Seeking Behaviors in the Covid-19 Crisis in Turkey: What Types of Information, From Which Sources, and With What Motivations?
    (IGI Global, 2023) Güzeloğlu,E.B.; Erten,E.Ü.; Keysan,A.Ö.; Zalluhoğlu,A.E.; Şentürk,B.; Political Science and Public Administration
    In this study, information-seeking behavior during the initial quarantine period of the COVID-19 pandemic in Turkey is examined, and predictors of information-seeking are analyzed through the synthesis of Information Repertoire and Protection Motivation Theory approaches. Based on data collected from 2283 participants representing Turkey, the study reveals the changing impact of the need based on information types, information sources, and protection motivation components according to the channels through which information is sought. The results demonstrate that, in addition to the importance of the information need, perceived severity, response efficacy, and perceived susceptibility motivate information seeking. Furthermore, perceptions of the competence of the social environment motivate information seeking, highlighting the role of social context in information seeking. The results underline the need for policies to strengthen the effectiveness of official actors providing information in line with search dynamics in disaster communication and to design messages that are sensitive to social context. © 2024, IGI Global. All rights reserved.
  • Article
    Covıd-19’un Suriyeli Mülteciler İçin Yarattığı Çok Boyutlu Zorluklar: Ankara Vaka Çalışması
    (2022) Özdemir, Zelal; Dogangun, Gokten; Keysan, Asuman Özgür; Political Science and Public Administration
    COVID-19 küresel salgını tüm dünyayı etkilese de mevcut çalışmalar sınıf, yaş, toplumsal cinsiyet, sağlık durumu, engel durumu, göçmenlik, ikamet, etnisite gibi kimlik kategorilerinin bireylerin deneyimlerini farklılaştırdığını göstermektedir. Bu çalışma Ankara’nın Önder ve Battalgazi Mahallelerinde yaşayan 30 Suriyeli mülteci ile gerçekleştirilen derinlemesine mülakatlara odaklanarak mültecilerin COVID-19 sürecinde karşılaştıkları zorluklara ilişkin bir kavrayış sunmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma mültecilerin bu salgın sebepli iki farklı düzlemde, çok katmanlı zorluklarla karşılaştıklarını ortaya koymaktadır. Pandeminin yarattığı bu zorlukların bir bölümünün Türkiye vatandaşlarıyla paylaşılan zorluklar olduğu görülürken; diğer bölümünün bilgi ve hizmetlere erişimde pandemi süreciyle derinleşen mülteci kimliklere özgü olduğu görülmüştür. Bu araştırma iki düzlemde de farklı kimlik kategorilerine sahip Suriyeli mültecilerin deneyimleri arasındaki farklılıkları ortaya koymaktadır.
  • Article
    GÖÇÜN SURİYELİ KADINLARIN TOPLUMSAL CİNSİYET PRATİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: İMKÂNLAR ve ZORLUKLAR
    (2022) Dogangun, Gokten; Keysan, Asuman Özgür; Political Science and Public Administration
    2011 yılından itibaren Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle yaklaşık 4 milyon Suriye vatandaşı Türkiye’ye göç etmek zorunda kalmış ve bu durum hayatlarında çok köklü değişikliklere sebep olmuştur. Göç karmaşık ve çok katmanlı bir süreç olarak Suriyeliler için hem imkânlar yaratmış hem de yeni yaşam zorluklarını beraberinde getirmiştir. Akademik literatürde karmaşık bir süreç olarak göçün sadece erkekler ve kadınlar tarafından farklı deneyimlenen bir süreç olmadığı, sosyal statü, eğitim düzeyi, istihdam statüsü gibi sosyal pozisyonların da kadınların göçü farklı deneyimlemelerine sebep olduğu tartışılmaktadır. Bu çıkış noktasından hareketle bu çalışmada, Suriye’den Türkiye’ye göçün, değişik eğitim düzeyleri ve istihdam statülerine sahip olan Suriyeli kadınlar tarafından farklı tecrübe edildiği tartışılmaktadır. Bu çalışma 2018 yılında Türkiye’nin 5 farklı şehrinden toplam 83 Suriyeli kadın ile yapılan mülakatlardan elde edilen verilerin feminist metodoloji ile yapılan analizine dayanmaktadır. Göç öncesi eğitim olanaklarına erişmiş ve iş gücüne katılmış olan kadınlar için Suriye’den Türkiye’ye göç yeni zorlukları beraberinde getiren ve sosyal statü kaybına neden olan bir deneyim olurken göç öncesi eğitim ve istihdam olanaklarından faydalanamayan kadınlar içinse eğitime ve istihdama katılım, kamusal alana erişim ve aile baskısının azalması gibi imkânlar doğuran bir süreç olarak deneyimlenmektedir.
  • Article
    Ankara’da Ev İşçisi Kadınların Toplu Taşıma Deneyimleri: Zorluklar ve Stratejiler
    (2022) Keysan, Asuman Özgür; Kaygan, Pınar; Kaygan, Harun; Political Science and Public Administration
    Ulaşım yolcuların bir noktadan başka bir noktaya taşınması faaliyetinin ötesinde, toplumsal cinsiyet, sınıf, yaş ve engellilik gibi sosyal kategorilerin kestiği, devlet politikaları tarafından şekillenen ve toplumsal kodların hakim olduğu bir alandır. Bu çalışma ulaşım konusuna toplumsal cinsiyet perspektifinden bakmanın gerekli olduğunu vurgulayarak ev işçisi kadınların toplu taşıma deneyimlerine odaklanmaktadır. Temelde bu araştırma ev işçisi kadınların toplu taşımaya atfettikleri anlamlara, kadınların toplu taşımada kadın oldukları için karşılaştıkları zorluklara ve bu zorluklarla mücadele etme yöntemlerine odaklanmaktadır. Araştırmanın ampirik temelini, 2020 yılında Ankara’da 10 ev işçisi kadın yolcu ile gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler oluşturmaktadır. Çalışma toplu taşıma yolculuğunun, kadınların aracın kendisi, şoför ve diğer yolcularla kurdukları ilişkilerden bağımsız olmayan bir sosyal ilişkiler bütünü olarak ele almakta ve yolcuların evden çıkış anından gideceği yere varış anına kadar bir süreç olarak değerlendirmektedir. Çalışmada, ev işçisi kadınların ev dışındaki toplumsal cinsiyet ilişkilerinin toplu taşıma deneyimlerini tercihten ziyade bir zorunluluk haline dönüştürdüğü ve bu kadınların toplu taşımada yaşadığı problemlerin, içinde bulundukları sınıf temelli zorluklar yanı sıra toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri temelli sorunların eklemlenmesi ile çok boyutlu bir forma kavuştuğu tezi savunulmaktadır.