Söğüt, Gizem Deniz Güneri

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Sogut,G.D.G.
Gizem Deniz Güneri, Söğüt
S., Gizem Deniz Guneri
Söğüt,G.D.G.
S.,Gizem Deniz Guneri
Gizem Deniz Guneri, Sogut
G.D.G.Sogut
G., Sogut
S.,Gizem Deniz Güneri
Sogut, Gizem Deniz Guneri
G.D.G.Söğüt
Söğüt, Gizem Deniz Güneri
G.,Söğüt
Guneri, Gizem Deniz
Job Title
Doktor Öğretim Üyesi
Email Address
gizem.guneri@atilim.edu.tr
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

3

Articles

3

Citation Count

0

Supervised Theses

0

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • Article
    Citation Count: 0
    Kültürel Peyzaj Ögelerini Bir Kentsel Deneyim Rotası Üzerinden Okumak: Ankara Batı Tümülüsleri Rotası
    (2023) Söğüt, Gizem Deniz Güneri; Söğüt, Gizem Deniz Güneri; Kocaili, Buket Ergun; Tatar, Ceren Özcan; Architecture
    İç Anadolu coğrafyası özgün kültürel peyzajında yerleşim ağları, yol ağları ve tümülüslerin dağılımı, doğal topoğrafya ve su ögelerinin belirleyiciliğini ve Antik Dönem’den beri süregelen mekânsal süreklilikleri imlemektedir. Bu çerçevede, Ankara Tümülüsleri bölgesel ölçekte süreklilik arz eden bir kültürel peyzajın, bugün Ankara kenti sınırları ve tarih içindeki yerleşim alanını betimleyen topoğrafik çanak formu içinde kalan ögeleri olarak tanımlanabilir. Ankara Tümülüslerinin bu süreklilikler kapsamında değerlendirilmesi, öncelikle kente ve bölgeye ait değerler olarak görülmelerini, sonrasında ise kent ve çevresine kapsamlı bir bakışı gerekli kılar. Ankara Tümülüsleri, 19. yüzyıl sonundan itibaren araştırılmış ve belgelenmiş, Cumhuriyet’le birlikte ise kent merkezinin batısında kalan yirmi kadar tümülüs, araştırma ve kazılarla ele alınmıştır. 1950’lerden sonra kentleşmenin hızlanması ve yaygınlaşmasıyla kent sahnesinden silinmeye başlayan tümülüsler, günümüze sayıca azalmış ve tahrip olmuş, başlıca özellikleri olan görsel ilişkiler kurgusunu büyük ölçüde kaybetmiş ve çoğunlukla bilinmeyen değerler olarak kalmıştır. Bununla birlikte 2010’lardan bu yana devam etmekte olan araştırmalarda tümülüslerin özgün görünümleri tarihî fotoğraflar ve haritalar üzerinden araştırılmakta ve bu görsel belgelerde daha önce varlığı bilinmeyen tümülüsler tespit edilmektedir. Bu araştırmada, Ankara Tümülüslerinin çevresel ögelerle birlikte özgün form özelliklerini sergiledikleri 1930’lardan günümüze kentsel gelişim süreçleri içinde nasıl dönüştükleri ve bugün kent kurgusu ve yaşamına kamusal alanlar olarak nasıl katkılar koyabilecekleri sorularına cevap aranmaktadır. Bu bağlamda, güncel peyzaj ve koruma söylem ve pratiklerinin sunduğu teorik çerçeve irdelenmiş, koruma altında olan örnek tümülüs alanları incelenmiştir. Bu edinimler ışığında tümülüs-topoğrafya-kent ilişkilerinin dönüşümü, varlıkları izlenebilen Batı Tümülüsleri alanında önerilen bir kentsel deneyim rotası üzerinden değerlendirilmiştir. Rota üzerinde deneyimlenen görsel ilişkiler 1930’lardan günümüze üç dönemdeki seri görüntüler ve beş dönemdeki kesitlerle ortaya konulmuştur. Bu kapsamda, tümülüs alanlarının sunduğu kentsel potansiyeller tartışmaya açılmıştır.
  • Article
    Citation Count: 0
    Ankara’nın Zaman-Mekânsal Dönüşümü İçinde Konut ve Yol Arayüzleri
    (2023) Söğüt, Gizem Deniz Güneri; Bütüner, Funda Baş; Architecture
    Bu çalışmada, yapılı çevreyi şekillendiren konut, peyzaj, yol ilişkisi üçlü bir çerçevede ele alınarak Ankara’da planlanmış, tasarlanmış ve kente değer katan seçili konut alanları tartışmaya açılmıştır. İlgili projelerin tasarımcılarına ait özgün çizim ve fikirlerin incelendiği araştırmada; konut, peyzaj ve yola dair bütüncül kararlar irdelenmiştir. Erken Cumhuriyet Dönemi’nde yolun konutun kamusal alanı olarak kavramsallaştırıldığı planlama anlayışından, bugün yol ile ilişkisini büyük ölçüde perdeleme arayüzü üzerinden kuran konut alanlarının inşasına uzanan sürece dair çözümsel bir okuma ortaya konulmuştur. Erken Cumhuriyet Dönemi, 1950’lerden 1980’lere uzanan dönem ve 1980’ler ve sonrasına vurgu yapılan makalede, ağırlıklı olarak Demirtaş Kamçıl ve Rahmi Bediz’in İsrail Evleri, Fatin Uran’ın İlbank Blokları ile Altuğ ve Behruz Çinici’nin Sincan Elvanköy Toplu Konut Yerleşkesi projelerine odaklanılmıştır. Farklı bağlam, ölçek ve mekânsal çözümlerle üretilen bu projeler, ortak noktaları üzerinden ele alınmıştır. Böylelikle, günümüzde büyük ölçüde yitirilmiş konut, peyzaj ve yol örüntüsüne dair alternatif tasarım ve planlama yaklaşımlarını üretmek için gerekli bilgi altyapısı oluşturulabilecektir.
  • Article
    Citation Count: 0
    Friction space and the re(dis)covery of urban roads
    (Palgrave Macmillan Ltd, 2022) Söğüt, Gizem Deniz Güneri; Guneri, Gizem Deniz; Architecture
    For the majority of cities worldwide, car-based mobility has begun to be replaced by alternative mobility modes. This process has augmented the lens for infrastructural topics, and placed infrastructure's latent potentiality at the forefront. Car-dependent infrastructure, however, persists in and conditions urbanism in many others. For such cities, the encounter of roads with the city and human-scale spaces raises critical ground in need of new strategies, particularly to mediate the relation between roads and their vicinities. This article, hereby, dwells on the interfacial relations and spaces betwixt urban roads and relational geographies, conceptualizing friction as a spatial notion. In this, the study departs from the conflicting presence of urban roads in Ankara. Dwelling on two Boulevards-Ataturk and Malazgirt-the article reflects on the obscured spatial, cultural, and social conditions caused by frictionless mobility strategies over time. It uncovers and accentuates the urgency of friction space strategies to claim infrastructural terrains and re(dis)cover severed or missing continuities (in Ankara).