Güler, Enver

Loading...
Profile Picture
Name Variants
G.,Enver
Guler, Enver
G., Enver
E., Güler
E.,Güler
Güler,E.
Enver, Güler
E., Guler
Guler,E.
Enver, Guler
Guler E.
Güler E.
Güler, Enver
E.,Guler
Guler, E.
Job Title
Doçent Doktor
Email Address
enver.guler@atilim.edu.tr
Main Affiliation
Chemical Engineering
Status
Website
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID

Sustainable Development Goals Report Points

SDG data could not be loaded because of an error. Please refresh the page or try again later.
Scholarly Output

30

Articles

16

Citation Count

167

Supervised Theses

6

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 5 of 5
  • Master Thesis
    Alkali Yakıt Hücreleri için Yarı-iç İçe Geçen Polietersülfon Kuaternize Nişasta Polimer Ağına Dayalı Anyon Değişim Membranı
    (2021) Almurumudhe, Osamah Kadhım Hılal; Güler, Enver; Chemical Engineering
    Zehirli emisyonlar olmadan güç üretmeye yönelik birçok etkili cihaz ortaya çıkmış ve geliştirilmiştir. Proton değişim membranlı yakıt hücresi (PEMFC) bu etkili cihazlardan biridir. Elektrokatalizör olarak platine tamamen bağımlı olması son derece rekabetçi olan pazardaki uygulamasını sınırlandırmıştır. Değerli olmayan metal katalizörün potansiyel kullanımı, anyon değişim membranlı yakıt hücresinin (AEMFC) yeniden dikkati çekmesini sağlamıştır. Anyon değişim membranı (AEM), AEMFC'nin kalbi olarak kabul edilir ve aynı zamanda AEM´lerin hazırlanması, bu yakıt hücrelerin geliştirilmesindeki en büyük zorluk olarak kabul edilmiştir. Yüksek iletkenliğe ve yüksek alkali direncine sahip anyon değişim membranların üretimi, bu alanda aktif bir araştırma alanı haline gelmiştir. Bu çalışmada, alkali yakıt hücreleri için iki tür anyon değişim membranı, basit ve yeni bir stratejiye göre tek aşamalı kuaternizasyon yöntemi ile üretilmiştir, Nişastanin kolin klorür ve epiklorohidrin ile kuaternizasyonu ̸ çapraz bağlanması ve ardından polietersülfon (PES) ile karıştırılması, iç içe geçen bir polimer ağıyla (IPN) sonuçlanmıştır. Birinci tip, 133.33 μm kalınlığa sahip gözenekli polieter sülfon AEM, % 376.7 su alımı ve % 5.3 şişmevi oranı sergilemiştir. İkinci tip ise, 55.48 μm ile yoğun polieter sülfon AEM, % 69.9 su alımı ve % 7.5 şişme oranı sergilemiştir. Karakterizasyon sonuçları, üretim rotamızın çok başarılı olduğunu ve üretilen anyon değiştirici membranlarımızın alkali yakıt hücresi uygulamaları için umut verici olduğunu doğrulamıştır.
  • Master Thesis
    Etilen Oksidasyonuyla Asetik Asit Üretiminin Aspen Plus Kullanılarak Modellenmesi
    (2018) Maıuf, Abır Abdelftah Alı; Güler, Enver; Chemical Engineering
    Bu çalışmada etilenin oksidasyonu ile asetik asit üretiminin tasarım ve optimizasyon modeli Aspen Plus yazılımı kullanılarak incelenmiştir. Simülasyon işleminde girdi alt akış olarak CO2, N2 ile gaz fazı besleme akışı, üst girdi akışı olarak ise H2O'dur. Araştırma, asetik asit üretim sürecini anlamayı ve incelemeyi ve buna ek olarak operasyonel değişkenleri ve bunların üretim üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Simülasyon modeline göre, asetik asit absorber içinde altı aşamadan sonra alt akışta sıvı olarak üretilmiştir. Ayrıca akış hızı, sıcaklık ve basınç kontrol edilmiş ve hassasiyet parametreleri olarak analiz edilmiştir. Elde edilen temel ürün, 30.3 °C sıcaklıkta ve 10 bar basınçta mol akışı yaklaşık 0.6 kmol/saat ve mol oranı yaklaşık 0.004 olan asetik asittir.
  • Master Thesis
    Metanolden Formaldehyde Üretiminin Optimizasyonu
    (2018) Idres, Ruwıda Ab.m.; Güler, Enver; Chemical Engineering
    Formaldehit, yapı malzemelerinin ayrıca fenol formaldehit gibi polimerik reçinelerin üretimini içeren birçok kimya endüstrisinde oldukça önemli kabul edilen kimyasallardan birisidir. Bu projenin başlıca amacı, kimya mühendisliği bakış açısından, belirli çalışma koşulları altında ve spesifik kapasite dahilinde formaldehit üreten entegre reaktör tasarımı üzerinde çalışma yapmak ve metanolden formaldehit üretim sürecini incelemektir. Bu projede, yılda 120000 ton seviyesinde formaldehit üretimi ve bunda en az ağırlıkça %99.1 formaldehit ve %99.1 azot üretimini sağlanmaktadır. Üretimde metal oksit işlemi kullanılmıştır. Bu projede, süreç Aspen Plus V9 yazılımı kullanılarak simüle ve optimize edilmiştir. Başlıca odak noktası, üretim sürecinde reaktörün tasarımı ve geliştirilmesidir. Sıcaklık, basınç, boruların sayısı, reaktördeki çapı ve uzunluğu da incelenmiştir. Bu projede, formaldehit, katalitik buhar-fazlı oksidasyon reaksiyonu ile üretilmiştir.
  • Master Thesis
    Ters Elektrodiyaliz Sistemi için Poliepiklorohidrin Bazlı Anyon Değişim Membranları
    (2021) Karakoç, Ezgi; Güler, Enver; Chemical Engineering
    Tuzluluk gradyan gücü yenilenebilir, sürdürülebilir ve karbon içermeyen bir enerji kaynağıdır. Ters elektrodiyaliz sistemi, tuzluluk gradyan gücünden yararlanarak deniz ve nehir suyunun karışımı ile enerji üretiminde en etkili yöntemlerden biridir. Bu yüzden, bu teknoloji ile tuzluluk gradyan gücünden elektrik üretimi için ucuz ve uygun iyon değişim membranlarının geliştirilmesi önemlidir. Özellikle, anyon değişim membranlarının hazırlanması daha karmaşıktır ve bu nedenle istenen fizikokimyasal özelliklere ulaşmak için daha fazla çaba gerektirir. Bundan dolayı bu çalışmanın temel amaçları anyon değişim membranlarını üretmek, karakterize etmek ve onları laboratuvar ölçekli RED sisteminde test etmektir. Bu tezde aktif polimeri poliepiklorohidrin olan homojen anyon değişim membranları çözücü uçurma yöntemi ile laboratuvar ölçekli olarak üretilmiştir. Anyon değişim membranlarını üretirken farklı klor miktarlarına sahip (H, 37% klor ve C, 25% klor) iki tür poliepiklorohidrin kullanılmıştır. Membranların karışım oranları (aktif polimerin inert polimere kütlece oranı) 0.6 dan 2.0 a kadar, diamine oranları (çapraz bağlayıcının klorometil gruplarına kütlece oranı) ise 1.2 den 4.0 a kadar ayarlanmıştır. Bu anyon değişim membranlarını karakterize etmek için SEM, FTIR ve DSC analizleri incelenmiştir. RED sistemi için uygun membranı karşılaştırmak ve bulmak için iyon değişim kapasitesi, şişme derecesi ve sabit yük yoğunluğu belirlenmiştir. Karakterizasyon sonuçlarına göre bu membranlar RED sisteminde test edilmiş ve üç çift membran kullanılmıştır. Besleme akış hızları dakikada 30 ml, 60 ml, 90 ml ve 120 ml ve tuzluluk oranı 1:30 (g/g) olarak ayarlandı. En yüksek maksimum güç yoğunluk değeri 0.6 karışım ve 2.0 diamine oranında PECH-C esaslı anyon değişimli membranlar için 0,316 W/m2 olarak bulunmuştur. Bu çalışma, ters elektrodiyaliz sistemi ile enerji üretimi için PECH bazlı membranların tasarım ve optimizasyon potansiyelini kanıtlamaktadır. Anahtar Kelimeler: Tuzluluk gradyan gücü, ters elektrodiyaliz, poliepiklorohidrin, anyon değişim membranları
  • Master Thesis
    Aspen Plus ile Asetondan Asetik Anhidrit Üretiminin Modellenmesi
    (2018) Aboghalıa, Basam Issa Salem M; Güler, Enver; Chemical Engineering
    Bu çalışma asetondan, Aspen Plus yazılımıyla, asetik anhidrit üretimini incelemiştir. Bu çalışmanın amacı yüksek saflık seviyesinde asetik anhidriti üretmek için uygun bir sistem tasarımını basitleştirmek ve aynı zamanda ürünler üzerindeki etkileri ve basınç gibi operasyonal değişiklikleri incelemektir. Tasarımda, aseton ilk adımda ketine ve metana ayrışır, ardından ketin yüksek saflıkta asetik anhidrit üretmek üzere asetik asit ile reaksiyona girer. Bütün bu adımlar Aspen Plus yazılımı ile özel koşullar altında yapılmıştır. İlk olarak, spesifik ketin üretmek asetonun kraking reaksiyonu için uygun şartlar seçilmiştir. Ardından, ketin ve asetik asit arasında tepkimeyle asetik anhidrit üretmek için uygun şartlar seçilmiştir. Daha sonra, hassasiyet analiziyle ürünler üzerinden operasyonal değişikliklerin etkileri incelenmiştir. Son olarak, değişkenlerin üretimin mol fraksiyonu üzerindeki etkileri bulunmuş ve en iyi şartları seçmek için de hassasiyet analizi gerçekleştirilmiştir.