Kara, Ali

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Kara, A
Kara, A.
Kara,A.
Ali, Kara
Kara, Ali
K., Ali
A.,Kara
A., Kara
K.,Ali
Job Title
Profesör Doktor
Email Address
ali.kara@atilim.edu.tr
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

134

Articles

65

Citation Count

657

Supervised Theses

33

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 10 of 133
  • Master Thesis
    Ağ fonksiyonları sanallaştırması (NFV) tabanlı 5g ağlarında dağıtılmış hizmet reddi (DDoS) ataklarının engellenmesi
    (2020) Kara, Ali; Kara, Ali; Department of Electrical & Electronics Engineering
    Beşinci Nesil (5G) teknolojisinin, Nesnelerin İnterneti (IoT) olarak bilinen milyarlarca cihaza bağlantı sağlaması bekleniyor. Bununla birlikte, IoT cihazları kaçınılmaz olarak çeşitli siber saldırı türlerinin ana hedefi olacaktır. En yaygın olanı Dağıtık Hizmet Engelleme (DDoS) saldırıları olarak bilinir. Ağ Fonksiyonları Sanallaştırma (NFV), bu tür saldırıları azaltmak ve 5G ağlarını korumak için esneklik ve düşük maliyetli çözümlerden yararlanma konusunda büyük bir potansiyele sahiptir. Bu bağlamda, bu çalışma 5G NFV ağlarında DDoS saldırılarını azaltmak için geliştirilmiş yeni bir mekanizma önermektedir. Önerilen mekanizma, sorguları durdurmak için Saldırı Önleme Sistemi (IPS) Sanal Makinelerini (VM) kullanır. DDoS trafiğinin hacmine bağlı olarak, IPS VM'leri yükü dengelemek için Yönetim ve Orkestrasyon (MANO) aracılığıyla dinamik olarak ölçeklendirilir. Mekanizmanın etkinliğini değerlendirmek için, 5G NFV ortam araçları kullanılarak oluşturulan gerçek bir 5G NFV ortamında deneyler yapılır. Bilinen çalışmalara göre, bu ilk kez NFV tabanlı mekanizmanın 5G ağlarındaki DDoS saldırılarını azaltmak için gerçek bir 5G NFV ortamında deneysel olarak test edildi. Deneysel sonuçlar, önerilen mekanizmanın DDoS saldırılarını etkili bir şekilde azaltabildiğini doğrulamaktadır.
  • Master Thesis
    Deniz yüzeyi çevresindeki emitörlerin lokasyon tespiti
    (2011) Dalveren, Yaser; Kara, Ali; Kara, Ali; Department of Electrical & Electronics Engineering
    Bu tez, pasif yansıtıcılar ve Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) kullanarak deniz üzerinde veya çevresinde bulunan emitörlerin yerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Düşünülen çoklu yayılım modeli, görüş hattı ve iki yansımış yayılım hattı içeren üç ışımalı modeldir. Bu koşullarda, emitörün yerini belirlemek için, yayılım hatları arasındaki varış zaman farkı (VZF) ölçümleri kullanarak, sonlucu ifade çözümüne dayalı doğrusal olmayan denklemlerin çözüm algoritmasının direk ve kısa bir ispatı önerilmiştir. Çalışmada ayrıca, deniz üzerindeki ve çevresindeki yansıtıcıların, elektromanyetik modelleme ve sınıflandırılması da tartışmaktadır. Bu bağlamda, bilinen bazı yansıtıcıların bistatik yansıtma özellikleri analiz edilmekte ve yansıtma katsayıları literatür taraması ile bir araya getirilmektedir. Bir araya getirilen yansıtma katsayılarına göre, saçıcıları sınıflandırmak için veri tablosu sağlanmaktadır. Ayrıca, yer belirleme için verilen yaklaşımın benzetimi yapılmakta ve ölçüm hatasına yönelik basit analizler sunulmaktadır.
  • Article
    Citation Count: 0
    Deployment and Implementation Aspects of Radio Frequency Fingerprinting in Cybersecurity of Smart Grids
    (Mdpi, 2023) Dalveren, Yaser; Kara, Ali; Catak, Ferhat Ozgur; Kara, Ali; Department of Electrical & Electronics Engineering
    Smart grids incorporate diverse power equipment used for energy optimization in intelligent cities. This equipment may use Internet of Things (IoT) devices and services in the future. To ensure stable operation of smart grids, cybersecurity of IoT is paramount. To this end, use of cryptographic security methods is prevalent in existing IoT. Non-cryptographic methods such as radio frequency fingerprinting (RFF) have been on the horizon for a few decades but are limited to academic research or military interest. RFF is a physical layer security feature that leverages hardware impairments in radios of IoT devices for classification and rogue device detection. The article discusses the potential of RFF in wireless communication of IoT devices to augment the cybersecurity of smart grids. The characteristics of a deep learning (DL)-aided RFF system are presented. Subsequently, a deployment framework of RFF for smart grids is presented with implementation and regulatory aspects. The article culminates with a discussion of existing challenges and potential research directions for maturation of RFF.
  • Article
    Citation Count: 2
    Exclusion zone minimization and optimal operational mode selection for co-existent geostationary and non-geostationary satellites
    (Wiley, 2022) Kara, Ali; Kara, Ali; Department of Electrical & Electronics Engineering
    The number of satellites has been increasing in both geostationary (GEO) and non-geostationary (NGEO) earth orbits. Due to the limited availability of spectrum resources, the interference risk among these satellite networks has been increasing consequently. In such a scenario, the protection of existent GEO transmissions is crucial. In this paper, the co-existence downlink interference from a typical low earth orbit (LEO) constellation to earth stations of GEO satellites is examined for minimization of exclusion zone on the equatorial region. Two different operational scenario based on modulation and coding (MODCOD) with/without spread spectrum for the LEO system are considered. A multiobjective optimization problem (MOP) is formulated for nondominant solutions set based on exclusive angle minimization and bandwidth utilization of the LEO link. It is shown that the exclusive angle can be reduced up to 21.3% and 19.6%, compared with the initial anchor point at the transmission bit rates of 100 and 200 Mbps, respectively. The proposed optimal operational setting minimizes the interference risk to the GEO satellite network as well as maintains quality of service (QoS) for the LEO communication network. The results provide optimal operational mode selection for LEO satellite operators and/or decision makers.
  • Doctoral Thesis
    Milimetre dalgalarında insan vücudu gölgelemesinin modellenmesi ve karakterize edilmesi
    (2020) Kara, Ali; Kara, Ali; Dalveren, Yaser; Department of Electrical & Electronics Engineering
    5G haberleşmesi Milimetre dalga (mmDalga) bantlarını kullanabileceği için kısa mesafe iç mekân haberleşme linklerinin blokaj açısından kestirimi önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışma kısa mesafe iç mekân haberleşme linklerindeki insan vücudu hareketinin etkilerini karakterize etmek için yapılan bazı ön çalışmaları sunmaktadır. Bildiğimiz kadarıyla, bu çalışma insan vücudu hareketinin bu bant aralığında etkilerini deneysel olarak inceleyen ilk çalışmadır. Bu çalışma ayrıca 28 GHz'de bir insan vücudu tarafından bloklanan bir iç mekân haberleşme linkinin çevresindeki yansıtıcı nesnelerin etkisini karakterize etmek için basit bir yaklaşım sunmaktadır. Metal reflektör ve insan vücudu ile ölçümler yapılarak linke yakın yansıtıcı nesnelerin etkisi irdelenmiştir. Burada, yansıma ve kırınım gibi dalga yayılımının temel mekanizmaları her bir yansıtıcı nesne için hesaba katılmıştır. Metalik reflektör tarafından üretilen zayıflamayı tahmin etmek için yansıma modellemesinde düzgün yansıma modeli kullanılmıştır. Kırınım modellemesinde ise, öte yandan, insan vücudunun neden olduğu zayıylamayı tahmin etmek için Çift Bıçak Kenarlı Kırınım (ÇBKK) modelinden faydalanılmıştır. Sonrasında modellerin tahmin doğruluğunu kestirebilmek için benzetimler ile ölçümler karşılaştırılmıştır. Sonuçlar sunulan basit modellerin iç mekân haberleşme linkleri için düzgün çalıştığını göstermektedir. Dolayısıyla, bu çalışma beşinci nesil (5G) sistemlerin iç mekân haberleşme linkleri yakınındaki çoklu insan vücudunu modellemek için genişletilebilir.
  • Conference Object
    Citation Count: 2
    An Experimental Study on the Influence of Human Movement in Indoor Radio Channel at 28GHz
    (Ieee, 2021) Benzaghta, Mohamed; Gökdoğan, Bengisu Yalçınkaya; Coruk, Remziye Busra; Yalcinkaya, Bengisu; Çoruk, Remziye Büşra; Kara, Ali; Electrical-Electronics Engineering; Department of Electrical & Electronics Engineering
    Human activities around the communication link in an indoor environment have a significant impact on millimeter-wave (mmWave) communication systems, which are used for the new generation of communication networks (5G). Therefore, it is essential to evaluate short range indoor links from the link blockage point of view. This paper presents the propagation measurements in the presence of human activity, for a short range indoor office environment communication link at 28 GHz. During the experimental measurements, the human activity of three and six persons were observed for three different antenna height combinations. The human blockage (shadowing effect) is characterized in terms of the shadowing event duration, temporal fading, as well as overall attenuation. The results reported by this experimental study is believed to be vital in designing future mmWave communication systems that can overcome the deep fades caused by human blockage in short indoor communication links. Yet, this paper constitutes a part of an ongoing research study, further detailed results will be foreseen to present the precise effect of human movements around the propagation link at 28GHz.
  • Master Thesis
    28 GHz'de çoklu insan vücudu gölgelemesinin ölçülmesi ve modellenmesi
    (2020) Kara, Ali; Kara, Ali; Department of Electrical & Electronics Engineering
    Bu tez, iç mekân bağlantısı yakınlarında bulunan saçılmış insan vücutlarının etkilerini karakterize etmek amacıyla basitleştirilmiş insan vücudu modellerini ve onların ölçüm sonuçlarıyla kıyaslamasını sunmaktadır. Çalışmalar; insan vücudu tamamen verici ile alıcı arasındaki bağlantıyı engellerken gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, ölçümler kablosuz beşinci nesil (5G) sistemler için büyük öneme sahip olan 28 GHz'de yapılmıştır. Ek olarak, insan vücudu modelleme ve dalga yayılım mekanizmalarının teorik arka planı ile çalışmaları kavramak için gerekli diğer kavramlardan kısaca bahsedilmiştir. Saçılmış halde bulunan insan etkileri, çift bıçak kenarı kırınımı (DKED) ve ışın izleme yoluyla geometrik kırınım teorisi (GTD) gibi modeller kullanılarak benzetimler yapılmıştır. Benzetimler esnasında, modellerde yansıma ve kırınım gibi temel dalga yayılma mekanizmalarından faydalanılmıştır. Benzetimler; bağlantı tamamıyla insan tarafından engellenmiş durumda iken saçılmış olarak bulunan bir ve iki insan vücudu senaryoları için ayrı ayrı gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, bu benzetimler ilgili laboratuvar ölçümleri ile karşılaştırılmış ve ümit verici sonuçlar elde edilmiştir. Basitleştirilmiş kırınım modellerinin ölçümlerle uyum içinde olduğu görülmüştür. Bu modellerin milimetre dalgaları (mmWave) için kablosuz kanal tasarlarken faydalı olacağı düşünülmektedir. Diğer yandan, milimetre dalga bantlarında yakın gelecekte yapılacak tahsisler için bu tez çerçevesinde yeni çalışmalar geliştirilebilir. Ayrıca, basitleştirilmiş modeller, çoklu insan vücudunun farklı yerleşimlerdeki etkilerini karakterize etmek için genişletilebilir.
  • Article
    Citation Count: 5
    Optimal operation mode selection for energy-efficient light-weight multi-hop time synchronization in linear wireless sensor networks
    (Springer, 2020) Dalveren, Yaser; Kara, Ali; Tavli, Bulent; Kara, Ali; Department of Electrical & Electronics Engineering
    We explored the joint effect of synchronization window and offset/drift mode selection on the time synchronization of linear wireless sensor networks (LWSNs). Recent advances in the field along with the availability of capable hardware led to adoption of LWSNs in diverse areas like monitoring of roads, pipelines, and tunnels. The linear topology applications are susceptible to single point of failure; therefore, energy efficient operation of LWSNs is even more important than the traditional WSNs. To address the challenge, we investigate the time synchronization mode selection for the optimum operation of a multi-hop and low-overhead LWSN. We investigate two modes of synchronization: synchronization by using only offset and synchronization by using offset in addition to the clock drift. Furthermore, we investigate the effects of synchronization window size. Our experimental results reveal that computation of offset alone for smaller window sizes and resynchronization periods is sufficient in achieving acceptable degree of synchronization.
  • Article
    Citation Count: 2
    Opportunities and challenges inRCSmeasurement of 9-mm bullet model with77 GHzmmwaveCOTSradar systems
    (Wiley, 2020) Kara, Ali; Kara, Ali; Zencir, Ertan; Benzaghta, Mohamed; Department of Electrical & Electronics Engineering
    This article indicates a thus far unexplored area of applied research and development to the application and system engineers and researchers from broad engineering backgrounds. Results of a study are presented for measurement of calibrated Radar Cross Section (RCS) of a 9-mm bullet (projectile) model by using a commercial-of-the-shelf (COTS) millimeter wave Frequency Modulated Continuous Wave (FMCW) radar system operating in 77 to 81 GHz frequency range. The calibrated RCS variation against the aspect angle is measured experimentally, analyzed, and compared with the simulation results which shows fair matching between the two. The opportunities and challenges attached with the use of such COTS systems for development of Hostile Fire Indication (HFI) systems are discussed. This bullet type and this mmwave frequency has not been thus far studied and reported in literature. This may motivate interested individuals/entities to try to measure (at acceptable accuracy before anechoic chamber measurements) RCS of similar low-size objects by using such low-cost COTS platforms.
  • Conference Object
    Citation Count: 14
    A remote laboratory for training in radio communications: ERRL
    (2007) Kara, Ali; Aydin,E.U.; Öktem,R.; Çaǧiltay,N.; Department of Electrical & Electronics Engineering
    This paper presents, first, a short survey of remote laboratory initiatives in electrical and computer engineering, and then discusses design and development phases of remote laboratory environment on radio communications, the ERRL (European Remote Radio Laboratory). As being the first attempt in establishing of such a large scale remote laboratory on radio communications, ERRL enables access to high technology RF equipments and setups through the Internet. The software structure, target groups and experimental set ups of ERRL are shortly discussed. First attempts on implementation of pilot experiments are discussed. © 2007 IEEE.