Çetiner, ÖzlemRakıcıoğlu, NeslişahNutrition and Dietetics2024-09-102024-09-10201801300-308910.33076/2018.BDD.304https://doi.org/10.33076/2018.BDD.304https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/307800/insulin-direncine-etki-eden-besinlerhttps://hdl.handle.net/20.500.14411/7410İnsülin direnci, başta diyabet ve metabolik sendrom olmak üzere birçok hastalığın oluşum sürecinde rol oynayabilenönemli bir aktördür. Fiziksel aktivite ve beslenme gibi değiştirilebilir yaşam koşulları ile insülin direnci oluşumununönüne geçilebilmektedir. Bu derleme yazının amacı, insülin direnci oluşumu ve yönetimi sürecinde etkili olduğu düşünülenbesinleri incelemek ve olası yararları üzerinde durmaktır. Bu bağlamda, derleme kapsamında polifenol içeriği yüksekbesinler ile posadan zengin besinler değerlendirilmiştir. İnsülin direncine etki eden ve etki ettiği düşünülen pek çok besinolmasına karşılık, tartışmalı ve zıt çalışmalar mevcuttur. Bu nedenle tek bir besin üzerinde yoğunlaşmak yerine diyettekibesin çeşitliliğini arttırıp, sözü geçen besinlerin diyete uygun miktarlarda eklenmesi daha yararlı bir yaklaşım olacaktır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessİnsülin Direncine Etki Eden BesinlerReviewN/AN/A462192200307800