ENERJİ ÜRETİMİNDE ARITMA ÇAMURLARININ ÖNEMİ

Bilim ve Teknoloji

Energy Systems Engineering
(2009)
The Department of Energy Systems Engineering admitted its first students and started education in the academic year of 2009-2010 under Atılım University School of Engineering. In this Department, all kinds of energy are presented in modules (conventional energy, renewable energy, hydrogen energy, bio-energy, nuclear energy, energy planning and management) from their detection, production and procession; to their transfer and distribution. A need is to arise for a surge of energy systems engineers to ensure energy supply security and solve environmental issues as the most important problems of the fifty years to come. In addition, Energy Systems Engineering is becoming among the most important professions required in our country and worldwide, especially within the framework of the European Union harmonization process, and within the free market economy.

İnsanların sağlıklı ve sosyal bir çevrede yaşayabilmeleri için enerji talebinin sürekli, güvenilir, kaliteli ve ekonomik bir şekilde karşılanabilmesi gerekmektedir. 2012 yılı verilerine göre dünya enerji üretiminin yaklaşık % 87’si, ülkemizin ise yaklaşık % 88’i fosil kaynaklıdır. Bilindiği üzere ülkemiz fosil kaynaklar bakımından, özellikle doğal gaz ve petrol açısından, dışarıya bağımlıdır. Son yıllarda ithal kömüre dayalı santraller kurulmakta olup, ülkemizin kömür ithalatının da artması beklenmektedir. 2014 yılı sonu itibarıyla (geçici değerler), 41.801,8 MW’ı termik, 23.643,2 MW’ı hidrolik, 404,9 MW’ı jeotermal, 3.629,7 MW’ı rüzgâr ve 40,2 MW’ı güneş olmak üzere Türkiye’nin toplam kurulu gücü 69.519,8 MW’a ulaşmıştır. Yine aynı yılda elektrik enerjisi talebi bir önceki yıla göre yaklaşık % 3,7’lik bir artış ile 255,5 milyar kWh, puant güç talebi ise 41.002,9 MW olarak gerçekleşmiştir. Toplam 250,4 Milyar kWh üretim gerçekleştirilirken, 7,8 Milyar kWh ithalat yapılmış, arz edilen toplam elektrik enerjisinden 2,7 Milyar kWh ihracat gerçekleştirilmiştir (1). Yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak yapılan üretimde, özellikle hidrolik enerjide -kurulu kapasite yüksek görünse de doğal koşullara bağımlılık nedeni ile fiili üretimde payları daha düşüktür.

energy systems engineering