Kristal Plastisite Modellemesi ile Inconel 718 Alaşımının İşlenmesinde Artık Gerilmelerin Doğru Tahmini

Manufacturing Engineering
(2003)
Opened in 2003 with the aim to graduate experts in the field of machine-production, our Department is among the firsts in our country to offer education in English. The Manufacturing Engineering program focuses on the manufacturing technologies that shape materials from raw materials to final products by means of analytical, experimental and numerical modeling methods. First Manufacturing Engineering Program to be engineered by Müdek, our department aims to graduate creative and innovative Manufacturing Engineers that are knowledgeable in the current technology, and are able to use production resources in an effective and sustainable way that never disregards environmental facts. As the first Department to implement the Cooperative Education Program at Atılım University in coordination with institutions from the industry, the Manufacturing Engineering offers a practice-oriented approach in education with its laboratory infrastructure and research opportunities. The curriculum at our department is supported by current engineering software, and catered to creating engineers equipped to meet the needs of the production industry.

Artık gerilmelerin belirlenmesi ve değerlendirilmesi, savunma, havacılık ve otomotiv endüstrilerinde kullanılan bileşenlerin arızalanmasını önlemede çok önemlidir. Bu çalışmanın amacı, Inconel 718'in işlenmesi sırasında oluşan artık gerilmeleri doğru bir şekilde tahmin etmek için bir malzeme modeli sunmaktır. Ortogonal talaşlı imalat testleri, çeşitli kesme ve ilerleme hızlarında gerçekleştirilerek, Inconel 718'in işlenmesinden sonraki artık gerilmeler, X-Ray ışın kırınımı ile karakterize edildi. Bu süper alaşımın mikroyapısal girdilerini ticari olarak temin edilebilen bir sonlu eleman yazılımına (Deform 2D) aktarmak için bir viskoplastik kendi içinde tutarlı kristal plastisite modeli geliştirildi. Ayrıca simülasyonlar klasik Johnson - Cook malzeme modeli ile aynı işleme parametrelerinde yapıldı. Bu çalışmada elde edilen simülasyon ve deneysel sonuçlar, kristal plastisite tabanlı çok ölçekli ve çok ölçekli malzeme modelinin, mevcut modele kıyasla Inconel 718'in işleme kaynaklı kalıntı gerilmelerinin tahmin doğruluğunu önemli ölçüde geliştirdiğini ve yüzey kusurlarını en aza indirmek için kullanılabileceğini göstermiştir. Geliştirilen bu model, kesilmesi zor malzemelerin işlenmesinde yüzey kusurlarını ve üretim denemelerinin maliyetini en aza indirmek için kullanılabilir.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi