HASTANELERİN PEDİATRİ BÖLÜMLERİNDE GÜRÜLTÜ VE KULLANILABİLECEK ÇÖZÜM ANALİZLERİ

Cumhuriyet Gazetesi Bilim ve Teknoloji Eki

Architecture
(2009)
The Atılım University School of Architecture was founded in 2009. As for the number of students, our School is a medium-sized one, as is the case with many others in Europe. As a profession the expectation for which is to deal with people, society and environment in many aspects, architecture requires a similarly sophisticated education. In the Undergraduate Program at the Department of Architecture, we are working to establish such sophistication within the balance of theory and practice. Following the Integrated Doctorate Program that opened in 2010 for undergraduate and graduate alumni, the Thesis and Project Programs at Graduate Levels were opened in 2018. The self-evaluation studies of the Department that are run in coordination with the intra-evaluation and strategy studies of Atılım University are performed in relation to the external evaluations by the Architectural Accrediting Board (MİAK). The Department of Architecture is a member of the “European Association for Architectural Education” (EAAE).

Ülkemizde yoğun hasta taleplerinden dolayı tam teşekküllü hastanelerde gürültü, önemli sorunlardan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Hastanelerin çocuk hastalıkları bölümünde ise gürültü sorunu daha ciddi boyutlara ulaşmaktadır. 0 – 18 yaş grubu çocukların hastanede, doktorlara karşı tepkisi farklıdır ve bu aralıktaki yaş grubu çocukların seslerinin frekansları da farklılık göstermektedir: 1) 0 – 5 yaş grubu çocukların seslerindeki frekans aralığında kız- erkek seslerinin frekans ayrımı azdır ve yüksek frekanslı sesler oluşturmaktadırlar. 6 – 12 yaş grubu çocuklarda ise kız- erkek seslerinde frekans ayrımı başlamakla birlikte yüksek frekanslı sesler oluşturmaktadırlar ve net ayrım görülmemektedir. 2) 13 – 15 yaş arası çocukların seslerinde frekans farkı başlamakta kız seslerinin tizliği artarken, erkek seslerinde kalınlaşmalar oluşmaktadır. 3) 16 – 18 yaş grubunda artık frekans ayrımları netleşmeye başlamaktadır. Küçük yaş gruplarında, ağlama, oyun amaçlı bağırma gibi seslerin yoğun olması yanında ortamdaki ses seviyesinin yüksekliği ve uğultu bu grupta sinirlilik, sabırsızlık, sızlanma ve ağlama eşiğini arttırmaktadır. Hastane yapılarının içinde bulunan cihazlardan, çevrelerindeki seslerin ve çalışma ortamından kaynaklanan seslerin gürültüye dönüşmesi çocuklar üzerinde olumsuz etki yaratırken çocukların ürettiği ses düzeyini de arttırabilmektedir. Sürdürülmekte olan çalışmanın amacı iç mekan gürültüsüne dönüşen seslerin etkilerini araştırmak, gürültüyü doğrudan etkileyen çınlama sürelerini var olan örnekler üzerinde ölçmek, analizlerini yapmak elde edilen verilere dayanarak mimari tasarım yöntemleri ile alınabilecek önlemleri yalıtım unsurlarını tespit ederek mimari projelere yansıtmaktır.

architecture