TÜRKİYE’DE METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİMİNE BAKIŞ, 2015

Bilim ve Teknoloji

Metallurgical and Materials Engineering
(2004)
The main fields of operation for Metallurgical and Materials Engineering are production of engineering materials, defining and improving their features, as well as developing new materials to meet the expectations at every aspect of life and the users from these aspects. Founded in 2004 and graduated its 10th-semester alumni in 2018, our Department also obtained MÜDEK accreditation in the latter year. Offering the opportunity to hold an internationally valid diploma through the accreditation in question, our Department has highly qualified and experienced Academic Staff. Many of the courses offered at our Department are supported with various practice sessions, and internship studies in summer. This way, we help our students become better-equipped engineers for their future professional lives. With the Cooperative Education curriculum that entered into effect in 2019, students may volunteer to work at contracted companies for a period of six months with no extensions to their period of study.

Türkiye’de üniversitelerde ilk Metalurji Mühendisliği eğitimi, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde başlamıştır. İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi’nde 1957 yılında Üretim Metalurjisi ve Fiziksel Metalurji kürsülerinin kurulmasıyla başlayan Metalurji eğitimi, 1961-62 akademik yılında Metalurji Bölümü’nün açılmasıyla mühendislik eğitimi yapan bir bölüm olarak kurumsallaşmıştır [1]. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği’nden 1966 yılında ayrılarak kurulan Metalurji Mühendisliği Bölümü, Türkiye’de Metalurji Mühendisliği eğitiminde bir diğer kilometre taşı olarak karşımıza çıkmaktadır [2]. Takip eden yıllarda, çeşitli üniversitelerde de açılan Metalurji Mühendisliği Bölümleri ile doksanlı yılların ortalarına kadar metalurji eğitimi devam ettirilegelmiş, metal dışı malzemelerin sektörde önem kazanmasına paralel olarak Metalurji Mühendisliği branşının adı Metalurji ve Malzeme Mühendisliği’ne evrilmiştir. Doksanlı yıllarda karşımıza çıkan bu isim değişikliğinin sonrasında Türkiye’de pek çok üniversite “Metalurji ve Malzeme Mühendisliği” ismiyle programlar açmaya başlamıştır. 50 yılı aşkın süredir devam eden Metalurji ve Malzeme Mühendisliği eğitimine katkı sunan üniversite sayısı, 2015 yılı itibarıyla 49’u bulmuştur [3]. Söz konusu rakam, Türkiye’deki toplam üniversite sayısının 193 olduğu düşünüldüğünde oldukça önemlidir.

metallurgical and materials engineering