Aile şirketleri kurumsallaşma eğilimleri:ankara kobi örneği

Thumbnail Image

Department of Business
In parallel to our vision and mission statements, we offer graduate programs in Business Administration, Finance, Healthcare Management fields, either in Turkish or English as medium of instruction. Programs in English appeal to foreign students as well as Turkish ones for that we offer education through the latest that science has reached. We also offer online Master’s programs to students who cannot attend to our full-time programs.

AİLE ŞİRKETLERİ VE KURUMSALLAŞMA EĞİLİMLERİ?Aile Şirketleri Kurumsallaşma Eğilimleri: Ankara Kobi Örneği? adlı tez çalışmasında; dünyadaki işletmelerin büyük bir çoğunluğunu oluşturan aile işletmelerinin sürdürülebilirliği için ihtiyaç duyulan kurumsallaşma olgusu incelenmektedir. Bu çalışmada aile şirketlerinin kurumsallaşma süreci çerçevesinde bulundukları konumun belirlenmesi, üç ana bölüm çerçevesinde anlatılmıştır.Birinci bölümde temel kavramlar açıklanmıştır.İkinci bölümde kurumsallaşma düzeyi yüksek aile şirketlerinin genel özellikleri üzerinde durulmuştur.Son bölümde araştırmaya ilişkin istatistik ki bulgular ve bulguların yorumları yapılmıştır.Dünyada ve Türkiye'de küçük ve orta ölçekli şirketlerin önemli bir kısmı aile şirketi özelliklerine sahiptir. Bununla birlikte aile şirketi olarak kurulan şirketlerinin çok azının 3.kuşağa geçmediği görülmektedir. Sebebi ise işletme yönetiminin kurumsallaşamamasıdır. Kurumsallaşma olarak adlandırılan bu süreç çok önemlidir. Ve 2000'li yılların işletmeleri için vazgeçilmez bir yönelim halini almıştır.
FAMILY FIRM AND INSTITUTIONALIZATION OF INCLINATIONIn this study, the institutionalization of management in the family firm: As Ankara Kobi is analyzed. The process of institutionalization of family firm is told in three main part.In the first part the basic concept is explained.In the second part the general properties of family firm, which have high level of institutionalization.In the last part the result of research and comments is made.In the world and Turkey most of the small and medium companies have the similar properties with family firm. It is also seen a few of the family can lost three generation. Because the management of the company can?t achieve being institutionalization process is very important for the company therefore it is indispensable method for the company in or century.

İşletme, Business Administration