İç Mekân Kapsamında Sürdürülebilir Işık Kaynağı Türünün Tasarımdaki Rolü ve Önemi

Başkent Üniversitesi

Interior Architecture and Environmental Design
The Atılım University Department of Interior Architecture and Environmental Design has developed an education program with an awareness where the discipline not only focuses on personal results through professional activities, but also involves the activities that are closely related to public security, health, comfort and welfare; aiming to improve the quality of life wherever possible, and catered to training creative and unique interior architects and environmental designers. In this scope, the mandatory and elective courses in the program cover the topics of designing, as well as devising and implementing projects for private properties, and public venues for education, shopping, entertainment, health care, culture, accommodation. With the fully-equipped Light and Color Laboratory and Acoustic Laboratories, the Department offers the opportunity to learn through observation and experience, and hands-on practice. The Department of Interior Architecture and Environmental Design is a member of the International Federation of Interior Architects/ Designers (IFI).

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 2018 senesinde; Tür kiye’ de tüketilen toplam elektrik enerjisindeki aydınlatmanın payı yaklaşık %20 olarak açıklanmıştır. Endüstride tüketilen elektrik enerjisindeki aydınlatmanın payı ise ortalama %10 civarındadır. Kulla nım alanlarına bakıldığında, tüketilen elektrik enerjisinin mağazalarda %30, ofislerde ise %40 oranında aydınlatmada harcandığı bilgisi ulaşılmıştır. Çalışmada aydınlatma kalitesini düşürmeden fonksiyona uygun, gerektiği yerde azaltılabilecek veya tasarruf odaklı yeni teknoloji ürünler kullanarak tüketilen enerjinin etkin aydınlatmaya dönüşebilmesi için önerilerde bulunacaktır. Etkin bir aydınlatma; her mekânda enerji verimli lamba kullanılarak sağlanabilir. Enerji verimli lamba kullanarak aynı aydınlat ma seviyesinde, daha az elektrik enerjisi tüketilmesi de mümkün kılınır. Enerji tasarrufu konusunun ele alınmasının zorunlu hale geldiğini; yapılan araştırmalar ve açıklamalar doğrultusunda, önümüzdeki dönemlerde dünyada ve dolayısı ile Türkiye’de de enerji açığı oluşacağını görüyoruz. Enerji verimliliği, etkin enerji kullanımının teşvik edilmesi için harcanacak vakit ve nakit, yeni enerji kaynaklarının aranıp bulunması, işlenmesi ve kullanıma sunulması için yapılacak yatırım lardan çok daha ekonomiktir.Aydınlatmada kullanılan lambaların ışık şiddetinin artırılıp azaltılma imkânı, aktivitedeki konsantras yonu daha etkin kılmaktadır. Bu çalışmada; yaşam alanlarında kullanılan yapay aydınlatma lambaların dan eski teknolojiyi içeren, enerji sarfiyatı düşük ve halâ yaygın olarak kullanılmaya çalışılan floresan lambalar ve son yıllarda kullanılmaya başlanan teknolojik olarak gelişimi devam eden, yine enerji sarfiyatı düşük led lambalar üzerinde literatür taraması yapılarak bilimsel veriler ışığında görsel kon for, sürdürülebilirlik, verimlilik, iç mekân tasarımına katkı ve göz sağlığı açısından karşılaştırmalı bir değerlendirme yapılmıştır. Aydınlatma konusunda, tasarruf ve verimlilik için seçilen lambaların aydınlatma tekniklerinin, çeşit lerinin ve kontrol/kumanda sistemlerinin farkındalığı, tüketim tasarrufu ve aydınlatmada kontrollü enerji tüketimi yöntemlerinin biliniyor olması gerekmektedir.

Bu kitap bölümü, BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR TASARIM VE MİMARLIK FAKÜLTESİ 5. ULUSLARARASI SANAT VE TASARIM EĞİTİMİ SEMPOZYUMU BİLDİRİLER KİTABI'nda yayınlanmıştır. Dr.Özlem Nur Aslantamer, Atılım Üniversitesi-Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi-İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, Türkiye, özlem.aslantamer@atilim.edu.tr ORCİD: 0000-0001-7776-607X; Alper Akagündüz, Atılım Üniversitesi-Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi-İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, Türkiye.

yapay aydınlatma tasarımında sürdürülebilirlik, floresan lamba, led lamba, enerji verimliliği, enerji tasarrufu