Orman Yangınlarının Turizmin Gelişimi Üzerindeki Etkisi: Yunanistan ve Kıbrıs Örnekliğinde Karşılaştırmalı Bir Çalışma

Tourism Management
The aim of Atılım University Department of Tourism Management is to train tourism managers who are able to compete at an international level by offering quality education opportunities. Graduates employed as managers in the fields of accommodation, travel, catering, gastronomy, transportation, congress, conference organization begin their professional life while they are still interns. The academic staff consists of faculty members who are experts in their field, as well as sector professionals. With five years of education including the preparatory English courses offered, the courses of the department are in English. The course program consists of applied and theoretical courses devised with respect to the global trends in tourism. Students perform their internship studies at hotel chains, A-Class travel agencies and professional tourism companies. Our Department is in contract with universities abroad within the scope of the Erasmus student Exchange program. With its quality of education documented by TURAK (Tourism Education, Evaluation and Accreditation Board), Atılım university Department of Tourism Management is the first undergraduate program in Turkey to hold the accreditation.

Her yıl artan bir şekilde vahşi alan sınırlarını aşan ve turistik alanlar ile şehir hayatını etkileyen orman yangınlarında binlerce dönüm alan yanmakta ve birçok insan hayatlarını kaybetmektedir. Akdeniz ülkeleri, çoğunlukla deniz, güneş, kültür ve doğaya dayanan turistik ürünler sunmaktadır. Yangın felaketlerinden deniz ve güneş etkilenmezken, kültürel ve doğal güzellik alanları gerçek anlamıyla darbe alır ve turistler yangınla mücadele eden yetkililer tarafından düzgün bir yönlendirme veya bilgilendirmeden mahrum kalırlar. Bu makale bu gibi problemleri ele almayı amaçlamaktadır. Dizayn/metodoloji/yaklaşım: Bu makale, yangın felaketleri ve turizm gelişimi arasındaki ilişkiyi vurgulamaya, devlet yetkililerinin uygun önlemlerin planlanması ve yönetiminde turistleri dikkate alıp almadığını ve nasıl dikkate aldığını belirlemeye çalışmakta ve Yunanistan ile Kıbrıs arasında karşılaştırmalı bir çalışma sunmaktadır. Politika ve operasyonel seviyede paydaşlarla bir dizi görüşmeler yapılmış ve sonuçlar ve bunların etkileri sunulmuştur. Bulgular: Planlama ve önleme süreci bazı aşamalarda sürece dâhil olan aktörler nedeniyle karmaşık hale gelmektedir. Her iki ülkedeki ulusal turizm organizasyonları planlama veya bilgilendirme sürecinde rol almamaktadır. Turistlere yönelik faydalı, kapsamlı, uygulanabilir bilgilerin sağlanmasına yönelik artan bir ihtiyaç doğmaktadır. Araştırma kısıtlamaları/ çıkarımları: Makalenin bulguları, kilit roldeki politika uygulayıcıları ve operasyonel komuta kademesindeki kişilerle yapılan bir dizi görüşmelere dayanmaktadır. Adı geçen kişilerin katılımı bir takım sınırlamaları da göstermektedir. Bu makale konuya niteliksel bir yaklaşım sunmaktadır. Konuyu takiben nicel bir çalışma hâlihazırda planlanmıştır. Uygulanabilir çıkarımlar: Önceki felaketlerden alınan derslerin, mevcut “modus operandi (çalışma şeklinin)” ve “angajman kuralları”nın derinlemesine analizi; yeni risk tabanlı, kapsamlı, odaklanmış iletişim kampanyaları yaratmak amacıyla gerekli arka planı sağlamalıdır. Sosyal çıkarımlar: Ortak bir iletişim kampanyası neticesinde, daha güvenli toplumlar ve çevre üzerinde daha az olumsuz etki sağlanır. Turizm, ülkenin imajını dünyaya bir bütün olarak sunar ve çoğaltır. Bu nedenle ilgili problemin çözülmesi ülke için katma değer yaratacaktır. Özgünlük/değer: Makale, Kıbrıs ve Yunanistan’da gerçekleşmiş iki büyük felaketin ele alınmasında yer almış aktörlerle derinlemesine yapılan bir dizi görüşmeye dayanmaktadır. Bu görüşmelerin sonuçları ilk kez sunuluyor.

Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi