Charles Rennie Mackintosh ve Josef Hoffmann arasındaki tasarım etkileşimleri: Sanatsever Evi ve Stoclet Palas Örneği

Fine Arts and Elective Courses
(2016)
The Department of Fine Arts and Elective Courses was founded under the School of Fine Arts Design and Architecture in 2016. Within the field of Fine Arts, and during our elective courses offered in English and Turkish for the undergraduate students of our University, our students learn about topics such as art history, art criticism, the relationship between art and society, cultural heritages and their protection, museums and museum studies. We contribute to the self and artistic improvement of our students through practice courses in the fields of music, theater, film, photography, dance, art, comics, statues, tile-glazing, mosaics, ceramics, elocution, rhetoric, sign language and digital art. We aim our students to gain the skills of the 21st century such as entrepreneurship, creativity, critical thinking, problem solving, correct self-expression, flexibility, harmony, media and technology, self-guidance, responsibility, social and intercultural communication; through art. The courses of Theater for Entrepreneurship Skills and Creativity in Professional Life are offered in English, and are within the scope of non-elective Entrepreneurship courses.

Art Nouveau akımı, kıvrımlı, eğrisel, bitkisel gibi genel tasarım özelliklerinden farklı olarak Glasgow’dan Charles Rennie Mackintosh ve Viyana’dan Josef Hoffmann tarafından doğrusal-geometrik şekilde yorumlanmıştır. Mackintosh ve Hoffmann’ın benzer tasarım diline sahip olmaları nedeniyle aralarındaki etkileşim hakkında birçok farklı görüş bulunmaktadır. En yaygın görüş Hoffmann’ın Mackintosh’tan esinlendiği üzerinedir. Bu görüşün doğruluğu, cephe ve plan açısından birçok benzerlik bulunduran Mackintosh’un Sanatsever Evi (1901) ve Hoffmann’ın Stoclet Palas (1905-11) yapısı üzerinden incelenmiştir. Çalışmada, literatür taramasına ek olarak görsel ve plan karşılaştırmalarıyla sonuca varılmaya çalışılmıştır. Sanatsever Evi, Stoclet Palas’tan daha önce inşa edilmesine rağmen bulgulara göre Mackintosh’un yapısındaki birçok benzer özellik Hoffmann tarafından daha önceki yıllarda kullanılmıştır. Mackintosh tasarım stilini 1900’lerin ilk yıllarında değiştirmeye başlayarak Viyana Secession stiline yakınlaşmıştır. Böylece yaygın görüşlerin aksine esinlenme önce Viyana’dan Glasgow’a ardından Glasgow’dan Viyana’ya gerçekleşmiştir. Fakat Viyana’nın etkisinin daha fazla olduğu; Mackintosh’un Viyana Secession’dan ve Hoffmann’dan esinlendiği görülmektedir.

Grid - architecture, planning and design journal (Online)