İnsansız Hava Araçları (İHA) Mürettebat Performansı ve Emniyetin Artırılması: Teknoloji ve İnovasyon Yönetimi Perspektifi

No Thumbnail Available

Date

2024

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Pilot Training
(2016)
The Department of Pilot Training under Atılım University Graduate School of Civil Aviation is a graduate program that opened in 2016. At the Department of Pilot Training, we train pilots in a way that grants them extraordinary qualities at an education and training environment equipped with state-of-the-art technology and equipment, and in English, as the language of global aviation. The PPL(A) and PIC flight stages of the flight training offered by our Department of Pilot Training have been conducted under Atılım University Flight Training School at Zonguldak Çaycuma Airport and Ankara Esenboğa Airport using the hangars of Atılım University, and our Technam aircraft since 2017; while the IR and ME certification training procedures under the CPL(A) education are conducted at Atlantic Flight Academy, AFA Flight School with which we share a cooperation protocol in education. Our graduates become eligible to obtain an ATPL (A) Airline Transfer Pilot License from the Directorate of Civil Aviation with their Undergraduate Diploma. As Atılım University, we would like to welcome you to our Undergraduate Degree program in Pilot Training if you wish to become a pilot who holds a certificate that is valid worldwide, speaks an advanced-level of English, prioritizes flight safety and security, has adopted the culture of aviation, is able to conduct domestic and international flights with adherence to all rules, has adopted the analytical thought process, is able to undertake the duties of leadership and teamwork, have a high level of awareness and is able to make the right decision at the right time.

Journal Issue

Abstract

İnsansız hava araçlarının (İHA) çeşitli sektörlere entegrasyonu, operasyonel verimliliği, emniyeti ve görev başarısını sağlamak için insan faktörlerinin optimize edilmesinin önemini vurgulamaktadır. Bu çalışma, İHA operasyonlarında insan faktörleri üzerine yapılan literatürün kapsamlı bir bibliyometrik analizini sunmakta ve bilişsel iş yükü, durumsal farkındalık, karar verme, ergonomik tasarım ve insan-makine etkileşimi konularına odaklanmaktadır. Analiz, 2000-2023 yılları arasındaki yayınları kapsayacak şekilde Web of Science kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Ana bulgular arasında, son on yılda araştırma çıktılarında önemli bir artış olduğu, İHA teknolojisi ve insan faktörlerine olan artan ilgi ve yatırımı vurgulayan sonuçlar yer almaktadır. Rosenstein (2006), Patterson (2010), Reason (1990), Wiegmann (2001) ve Shappell (2007) gibi etkili yazarlar ile Beijing University of Posts and Telecommunications, Southeast University China, Xidian University, ve Nanjing University of Aeronautics and Astronautics gibi kurumlar, bu alanda lider olarak ortaya çıkmış ve ergonomik tasarım ve karar verme süreçlerinde ilerlemelere katkıda bulunmuşlardır. Özellikle, İHA operatörlerinin uzun vadeli bilişsel iş yükü etkilerini ele alan kapsamlı çalışmaların ve İHA operasyon ortamlarına özel olarak uyarlanmış standart ergonomik kılavuzların geliştirilmesinin eksikliği dikkat çekicidir. Gelişmiş insan-makine etkileşimi teknolojilerinin entegrasyonu halen yeterince araştırılmamış olup, bu alanda daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Bu boşlukları vurgulayan analiz, mevcut araştırma dinamiklerini anlayışlı bir şekilde sunarak İHA operatörleri, düzenleyiciler ve politika yapıcılar için değerli çıkarımlar sağlamaktadır. Bu bulgular, alanın ilerlemesi ve İHA operasyonlarında ekip performansı ve güvenliği artırmaya yönelik gelecekteki araştırma girişimlerine rehberlik etmek açısından önemlidir.

Description

Keywords

Turkish CoHE Thesis Center URL

Citation

0

WoS Q

N/A

Scopus Q

N/A

Source

Sosyal Mucit Academic Review

Volume

5

Issue

2

Start Page

130

End Page

153

Collections