TÜRKİYE’NİN ENERJİ GÖRÜNÜMÜ VE TORYUMUN ÖNEMİ

Bilim ve Teknoloji

Energy Systems Engineering
(2009)
The Department of Energy Systems Engineering admitted its first students and started education in the academic year of 2009-2010 under Atılım University School of Engineering. In this Department, all kinds of energy are presented in modules (conventional energy, renewable energy, hydrogen energy, bio-energy, nuclear energy, energy planning and management) from their detection, production and procession; to their transfer and distribution. A need is to arise for a surge of energy systems engineers to ensure energy supply security and solve environmental issues as the most important problems of the fifty years to come. In addition, Energy Systems Engineering is becoming among the most important professions required in our country and worldwide, especially within the framework of the European Union harmonization process, and within the free market economy.

Enerji, yüzyıllar boyunca dünyadaki en önemli konular arasında yer almış ve almaya devam etmektedir. Sayısal olarak ifade etmek istersek, 2010 yılında dünyada 524 katrilyon Btu* enerji tüketilmiştir (1) ve her yıl bu rakam ortalama % 1.5 oranında artmaktadır. Bu enerjinin % 53’ü endüstride, % 26’sı ulaşım ve taşımacılık sektöründe, % 13’ü evlerde % 8’i ise ticaret sektöründe kullanılmaktadır. Toplam enerjinin % 55.37 si elektrik olarak tüketilmektedir. Dünyada kullanılan enerjinin kaynaklarına göre dağılımı Şekil 1’de verilmektedir ve % 87’si (TEP** cinsinden) fosil kaynaklıdır (petrol, kömür ve doğalgaz). Dünya’da birincil enerji kaynağı olarak en fazla kullanılan fosil kaynakların oranının 2040 yılında %78’lere gerilemesi beklenmektedir. Bu gerileme, kullanım miktarında beklenen bir düşüş değil, yenilenebilir kaynak kullanımının artması ile fosil kullanım payının azalması anlamına gelmektedir.

energy systems engineering