Çikolata ve Sağlık Beyanları

dc.contributor.authorCömert, Tuğba Küçükkasap
dc.contributor.authorMerdol, Türkan Kutluay
dc.contributor.otherNutrition and Dietetics
dc.date.accessioned2024-09-10T21:36:26Z
dc.date.available2024-09-10T21:36:26Z
dc.date.issued2018
dc.departmentAtılım Universityen_US
dc.department-tempYÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ,ATILIM ÜNİVERSİTESİen_US
dc.description.abstractÇikolata, bileşimindeki kakao oranı ve yapımında kullanılan maddelere göre bitter çikolata, sütlü çikolata vb. olarakadlandırılır. Kakao oranı ile en zengin olan bitter çikolatanın sağlık üzerine etkileri pek çok çalışmada değerlendirilmişancak tutarlı sonuçlar elde edilememiştir. Bazı araştırmalar, kakaonun yararlı etkisinin ancak çiğ tüketimi ile mümkünolabileceğini vurgularken, bazıları bitter çikolatanın yüksek doymuş yağ ve şeker içeriği nedeniyle vücut ağırlığında artışaneden olabileceğine dikkat çekmektedir. Bunun yanı sıra, kakao ve çikolata, teobromin ve kafein içeriğinden dolayı, belirginyüksek nabız ile ilişkilendirilmekte, bu nedenle aritmisi olanlarda ve yaşlı hastalarda tüketiminin kısıtlanması gerektiğibelirtilmektedir. Bununla birlikte, çikolatanın olumlu etkileri olduğunu gösteren bir çok çalışma da bulunmaktadır.Bu çalışmalarda, çikolatada bulunan sağlıksız bileşenlere karşılık, olumlu etkilerinin değerlendirilmesi gerektiğivurgulanmakta, istenmeyen olumsuz etkileri engellemek için uygun miktarlarda tüketilmesi gerektiği belirtilmektedir. Buderlemede, çikolata ve sağlık beyanları üzerine yapılan çalışmalar ve sonuçları değerlendirilmiştir.en_US
dc.identifier.citation1
dc.identifier.doi10.33076/2018.BDD.288
dc.identifier.endpage65en_US
dc.identifier.issn1300-3089
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.scopusqualityN/A
dc.identifier.startpage56en_US
dc.identifier.trdizinid307724
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.33076/2018.BDD.288
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/307724/cikolata-ve-saglik-beyanlari
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14411/7416
dc.identifier.volume46en_US
dc.identifier.wosqualityN/A
dc.institutionauthorMerdol, Türkan
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofBeslenme ve Diyet Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryDiğeren_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBiyolojien_US
dc.titleÇikolata ve Sağlık Beyanlarıen_US
dc.typeReviewen_US
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublicationb4067671-e470-453f-bca3-8b7aea1d504e
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscoveryb4067671-e470-453f-bca3-8b7aea1d504e
relation.isOrgUnitOfPublication2071c428-f13d-4e73-b6f2-9902e8f00103
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery2071c428-f13d-4e73-b6f2-9902e8f00103

Files

Collections