Çikolata ve Sağlık Beyanları

dc.contributor.author Cömert, Tuğba Küçükkasap
dc.contributor.author Merdol, Türkan Kutluay
dc.contributor.other Nutrition and Dietetics
dc.date.accessioned 2024-09-10T21:36:26Z
dc.date.available 2024-09-10T21:36:26Z
dc.date.issued 2018
dc.department Atılım University en_US
dc.department-temp YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ,ATILIM ÜNİVERSİTESİ en_US
dc.description.abstract Çikolata, bileşimindeki kakao oranı ve yapımında kullanılan maddelere göre bitter çikolata, sütlü çikolata vb. olarakadlandırılır. Kakao oranı ile en zengin olan bitter çikolatanın sağlık üzerine etkileri pek çok çalışmada değerlendirilmişancak tutarlı sonuçlar elde edilememiştir. Bazı araştırmalar, kakaonun yararlı etkisinin ancak çiğ tüketimi ile mümkünolabileceğini vurgularken, bazıları bitter çikolatanın yüksek doymuş yağ ve şeker içeriği nedeniyle vücut ağırlığında artışaneden olabileceğine dikkat çekmektedir. Bunun yanı sıra, kakao ve çikolata, teobromin ve kafein içeriğinden dolayı, belirginyüksek nabız ile ilişkilendirilmekte, bu nedenle aritmisi olanlarda ve yaşlı hastalarda tüketiminin kısıtlanması gerektiğibelirtilmektedir. Bununla birlikte, çikolatanın olumlu etkileri olduğunu gösteren bir çok çalışma da bulunmaktadır.Bu çalışmalarda, çikolatada bulunan sağlıksız bileşenlere karşılık, olumlu etkilerinin değerlendirilmesi gerektiğivurgulanmakta, istenmeyen olumsuz etkileri engellemek için uygun miktarlarda tüketilmesi gerektiği belirtilmektedir. Buderlemede, çikolata ve sağlık beyanları üzerine yapılan çalışmalar ve sonuçları değerlendirilmiştir. en_US
dc.identifier.citationcount 1
dc.identifier.doi 10.33076/2018.BDD.288
dc.identifier.endpage 65 en_US
dc.identifier.issn 1300-3089
dc.identifier.issue 1 en_US
dc.identifier.startpage 56 en_US
dc.identifier.trdizinid 307724
dc.identifier.uri https://doi.org/10.33076/2018.BDD.288
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/307724/cikolata-ve-saglik-beyanlari
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14411/7416
dc.identifier.volume 46 en_US
dc.institutionauthor Merdol, Türkan
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof Beslenme ve Diyet Dergisi en_US
dc.relation.publicationcategory Diğer en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Biyoloji en_US
dc.title Çikolata ve Sağlık Beyanları en_US
dc.type Review en_US
dspace.entity.type Publication
relation.isAuthorOfPublication b4067671-e470-453f-bca3-8b7aea1d504e
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery b4067671-e470-453f-bca3-8b7aea1d504e
relation.isOrgUnitOfPublication 2071c428-f13d-4e73-b6f2-9902e8f00103
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 2071c428-f13d-4e73-b6f2-9902e8f00103

Files

Collections