Türkiye'de Sürdürülebilir Gastronomi Turizminin Gelişmesinde Mutfak Şeflerinin Rolü

dc.contributor.advisor Şahin, Neriman Gonca Güzel
dc.contributor.author Mandal, Merve
dc.contributor.other Tourism Management
dc.date.accessioned 2024-07-07T12:49:31Z
dc.date.available 2024-07-07T12:49:31Z
dc.date.issued 2018
dc.department Sosyal Bilimler Enstitüsü / Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı / Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
dc.description.abstract Bu çalışmanın temel amacı; destinasyonun çekicilik unsuru olan gastronomi turizminin sürdürülebilirliğini ve gastronomi turizminin gelişmesinde mutfak şeflerinin etkisini araştırarak ortaya koymaktır. Araştırmada turizm sektörünün Türkiye'ye etkisi, özel ilgi turizmi ve sürdürülebilir turizm açısından gastronominin önemine değinilmiştir. Daha sonra, gastronomi turizmine yer verilmiştir. Ayrıca Dünya'da ve Türkiye'de gastronomi turizmi incelenmiş, destinasyon pazarlama aracı olarak gastronominin etkisi ölçülmüştür. Son olarak, mutfak şeflerinin Türkiye'deki sürdürülebilir gastronomi turizmindeki rolü incelenmiş; bu bağlamda izleyecekleri yol ve yöntemler ele alınmıştır. Gastronomi turizminin gelişmesinde şeflerin oldukça önemli rollere sahip oldukları ve yüksek fayda sağlayacakları önerilmiştir. Buna bağlı olarak anket uygulaması yapılmış ve Ankara ilindeki 261 mutfak şefinin görüşü değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, ankete katılan şeflerin neredeyse tamamı gastronomi turizminin Türkiye için önemli potansiyel taşıdığını ve kendilerinin bu bağlamda etkili olduklarını savunmuşlardır. Yapılan araştırmanın hipotezleri ışığında, mutfak şeflerinin katılımlarıyla elde edilen verilerin analizi ile ilgili detaylı bilgilere çalışmada yer verilmiş ve bunlara ilişkin öneriler geliştirilmiştir.
dc.description.abstract The main objective of this study is to investigate the sustainability of gastronomic tourism as an element of destination charm and the extent to which chiefs are effective in the development of gastronomy tourism. In this study, the influence of tourism sector in Turkey, special interest tourism and the importance of gastronomy are discussed in terms of sustainable tourism. Then, gastronomy tourism has been included as an attraction of destination, it has been studied in the world and Turkey and the effect of gastronomy as a destination marketing tool has been measured. Finally, the role of chiefs in the sustainable gastronomy tourism are examined; ways and methods to be followed in this context are discussed. In the development of gastronomy tourism, it is assumed that the chiefs have a very important role and would benefit greatly. Accordingly, the questionnaire was applied and the opinions of 261 chiefs in Ankara were evaluated. According to the findings, almost all of the surveyed chiefs argue that gastronomic tourism is significant potential for Turkey and they are effective in this context. In the light of the hypothesis of the research being conducted, detailed information on the analysis of the data obtained with the participation of the chiefs has been included in the study and suggestions have been developed. en
dc.identifier.endpage 161
dc.identifier.startpage 0
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14411/5437
dc.identifier.yoktezid 526798
dc.institutionauthor Şahin, Neriman Gonca Güzel
dc.language.iso tr
dc.subject Turizm
dc.subject Gastrostomi
dc.subject Mutfak
dc.subject Tourism en_US
dc.subject Mutfak turizmi
dc.subject Gastrostomy en_US
dc.subject Kitchen en_US
dc.subject Sürdürülebilir turizm
dc.subject Culinary tourism en_US
dc.subject Sürdürülebilirlik
dc.subject Sustainable tourism en_US
dc.subject Sustainability en_US
dc.subject Şefler
dc.subject Conductors en_US
dc.title Türkiye'de Sürdürülebilir Gastronomi Turizminin Gelişmesinde Mutfak Şeflerinin Rolü
dc.title The Role of Chiefs in the Development of Sustainable Gastronomy Tourism in Turkey en_US
dc.type Master Thesis
dspace.entity.type Publication
relation.isAuthorOfPublication b72ea0de-4ba0-4c19-bb1a-3d58e2f6735d
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery b72ea0de-4ba0-4c19-bb1a-3d58e2f6735d
relation.isOrgUnitOfPublication fa7389a7-6286-485f-8655-ffa9a4377091
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery fa7389a7-6286-485f-8655-ffa9a4377091

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
526798 Türkiye'de sürdürülebilir gastronomi.pdf
Size:
5.35 MB
Format:
Adobe Portable Document Format

Collections