Türkiye'de Sürdürülebilir Gastronomi Turizminin Gelişmesinde Mutfak Şeflerinin Rolü

dc.contributor.advisorŞahin, Neriman Gonca Güzel
dc.contributor.authorMandal, Merve
dc.contributor.otherTourism Management
dc.date.accessioned2024-07-07T12:49:31Z
dc.date.available2024-07-07T12:49:31Z
dc.date.issued2018
dc.departmentSosyal Bilimler Enstitüsü / Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı / Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
dc.description.abstractBu çalışmanın temel amacı; destinasyonun çekicilik unsuru olan gastronomi turizminin sürdürülebilirliğini ve gastronomi turizminin gelişmesinde mutfak şeflerinin etkisini araştırarak ortaya koymaktır. Araştırmada turizm sektörünün Türkiye'ye etkisi, özel ilgi turizmi ve sürdürülebilir turizm açısından gastronominin önemine değinilmiştir. Daha sonra, gastronomi turizmine yer verilmiştir. Ayrıca Dünya'da ve Türkiye'de gastronomi turizmi incelenmiş, destinasyon pazarlama aracı olarak gastronominin etkisi ölçülmüştür. Son olarak, mutfak şeflerinin Türkiye'deki sürdürülebilir gastronomi turizmindeki rolü incelenmiş; bu bağlamda izleyecekleri yol ve yöntemler ele alınmıştır. Gastronomi turizminin gelişmesinde şeflerin oldukça önemli rollere sahip oldukları ve yüksek fayda sağlayacakları önerilmiştir. Buna bağlı olarak anket uygulaması yapılmış ve Ankara ilindeki 261 mutfak şefinin görüşü değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, ankete katılan şeflerin neredeyse tamamı gastronomi turizminin Türkiye için önemli potansiyel taşıdığını ve kendilerinin bu bağlamda etkili olduklarını savunmuşlardır. Yapılan araştırmanın hipotezleri ışığında, mutfak şeflerinin katılımlarıyla elde edilen verilerin analizi ile ilgili detaylı bilgilere çalışmada yer verilmiş ve bunlara ilişkin öneriler geliştirilmiştir.
dc.description.abstractThe main objective of this study is to investigate the sustainability of gastronomic tourism as an element of destination charm and the extent to which chiefs are effective in the development of gastronomy tourism. In this study, the influence of tourism sector in Turkey, special interest tourism and the importance of gastronomy are discussed in terms of sustainable tourism. Then, gastronomy tourism has been included as an attraction of destination, it has been studied in the world and Turkey and the effect of gastronomy as a destination marketing tool has been measured. Finally, the role of chiefs in the sustainable gastronomy tourism are examined; ways and methods to be followed in this context are discussed. In the development of gastronomy tourism, it is assumed that the chiefs have a very important role and would benefit greatly. Accordingly, the questionnaire was applied and the opinions of 261 chiefs in Ankara were evaluated. According to the findings, almost all of the surveyed chiefs argue that gastronomic tourism is significant potential for Turkey and they are effective in this context. In the light of the hypothesis of the research being conducted, detailed information on the analysis of the data obtained with the participation of the chiefs has been included in the study and suggestions have been developed.en
dc.identifier.endpage161
dc.identifier.startpage0
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14411/5437
dc.identifier.yoktezid526798
dc.institutionauthorŞahin, Neriman Gonca Güzel
dc.language.isotr
dc.subjectTurizm
dc.subjectGastrostomi
dc.subjectMutfak
dc.subjectTourismen_US
dc.subjectMutfak turizmi
dc.subjectGastrostomyen_US
dc.subjectKitchenen_US
dc.subjectSürdürülebilir turizm
dc.subjectCulinary tourismen_US
dc.subjectSürdürülebilirlik
dc.subjectSustainable tourismen_US
dc.subjectSustainabilityen_US
dc.subjectŞefler
dc.subjectConductorsen_US
dc.titleTürkiye'de Sürdürülebilir Gastronomi Turizminin Gelişmesinde Mutfak Şeflerinin Rolü
dc.titleThe Role of Chiefs in the Development of Sustainable Gastronomy Tourism in Turkeyen_US
dc.typeMaster Thesis
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublicationb72ea0de-4ba0-4c19-bb1a-3d58e2f6735d
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscoveryb72ea0de-4ba0-4c19-bb1a-3d58e2f6735d
relation.isOrgUnitOfPublicationfa7389a7-6286-485f-8655-ffa9a4377091
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscoveryfa7389a7-6286-485f-8655-ffa9a4377091

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
526798 Türkiye'de sürdürülebilir gastronomi.pdf
Size:
5.35 MB
Format:
Adobe Portable Document Format