AKILLI BİNA UYGULAMALARINDAKİ HAVALANDIRMA SISTEMI KONTROL STRATEJILERINDE KULLANICI SAYISI TESPITI TEMELLI YENI BIR YAKLAŞIM

No Thumbnail Available

Date

2021

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Energy Systems Engineering
(2009)
The Department of Energy Systems Engineering admitted its first students and started education in the academic year of 2009-2010 under Atılım University School of Engineering. In this Department, all kinds of energy are presented in modules (conventional energy, renewable energy, hydrogen energy, bio-energy, nuclear energy, energy planning and management) from their detection, production and procession; to their transfer and distribution. A need is to arise for a surge of energy systems engineers to ensure energy supply security and solve environmental issues as the most important problems of the fifty years to come. In addition, Energy Systems Engineering is becoming among the most important professions required in our country and worldwide, especially within the framework of the European Union harmonization process, and within the free market economy.

Journal Issue

Abstract

Binalarda kullanılan geleneksel havalandırma sistemleri tutarlı bir şekilde işlevini yerine getirmesine karşın, iç ortamda yeterli konforu sağlamamaktadır. Akıllı havalandırma sistemleri ise enerji tüketimini en aza indirirken, istenilen iç hava kalitesini sağlamak için iç ortam parametrelerini isteğe bağlı olarak kullanıcı sayısı tespiti ile ayarlamaktadır. Kabul edilebilir iç hava kalitesi için havalandırma gereksinimlerini düzenleyen ASHRAE 62 standardı, zamandan bağımsız kullanıcı sayısı tespit algoritmaları kullanmaktadır. Ancak bu tip simülasyon çalışmalarında dinamik metot ve algoritmaların kullanılması gerekmektedir. Bu amaç doğrultusunda, Ankara ATILIM Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde yer alan bir ofis alanında, kullanıcı sayısı tespiti ile yeni bir dinamik havalandırma sistemi kontrol stratejisi geliştirilmiştir. Bu algoritma, karbondioksit konsantrasyonu, iç hava sıcaklığı ve kapı konumunu tespit eden bir dizi sensör yardımı ile elde edilmiştir. Üretilen prototip, HVAC sistemin hava akışını düzenlemektedir ve gerçek koşullarda test edilmiştir. Geliştirilen yeni yöntemin testleri 1 Ocak 2020 – 15 Ağustos 2020 tarihleri arasında yapılmış olup, termal konfor ve enerji tüketimi bağlamında geleneksel HVAC yönetim sistemi ile karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre yeni kontrol stratejisi ve prototipin enerji tüketimini %16 azalttığını, aynı zamanda kişilerin %94’ünün ısıl konforu sağladığı tespit edilmiştir.

Description

Keywords

Turkish CoHE Thesis Center URL

Citation

1

WoS Q

N/A

Scopus Q

N/A

Source

Mugla Journal of Science and Technology

Volume

7

Issue

2

Start Page

24

End Page

35

Collections