Hisse Senedi Getirileri, Bitcoin Getirileri ve Riskten Kaçınma Arasındaki İlişki: Çok Değişkenli Bir GARCH Modelinden Kanıtlar

Sosyoekonomi Soc

Economics
(1997)
Founded in 1997, the Department of Economics is among the founding departments of our University. The Department offers two extensive undergraduate programs, either in English or in Turkish. Our undergraduate programs are catered to developing our students’ skills of analytical thinking, and to practical education. In this regard, the Social Sciences Research and Training Laboratory, founded under the guidance of our department, offers hands-on training to our own students, students and academicians from other universities, and public institutions. Our Department also offers a Graduate Degree Program in Applied Economy and a Doctorate Degree Program in Political Economy for graduates of undergraduate and graduate degree programs.

Bu çalışma, çok değişkenli bir GARCH modeli kullanarak ABD Dow Jones Borsasında işlem gören hisse senedi getirileri, Bitcoin getirileri ve bunların belirsizlikleri arasındaki ilişkileri araştırmaktadır. Özellikle, yüksek ve düşük olmak üzere farklı risk iştahının ve getirilerde belirsizliğin yüksek olduğu dönemlerde Bitcoin ve ABD hisse senedi getirilerinin verdiği tepkileri karşılaştırmaktadır. Sonuçlar, Bitcoin getirisinin riskten kaçınılan veya yüksek belirsizliğin olduğu dönemlerde hisse senedi gibi tepki verdiğini, ancak iki getiri arasındaki ilişkinin sürdürülebilir olmadığını göstermektedir. Öte yandan, ABD borsa yatırımcıları tüm örneklem dönemi boyunca riskten kaçınma davranışını gösterirken, Bitcoin yatırımcıları aynı davranışı göstermemektedir.

Omay, Tolga/0000-0003-0263-2258; Sivrikaya, Aysen/0000-0003-2199-3593

Sosyoekonomi