Türkiye Ekonomisi Için Mantikli ve Güvenilir Çikti Açiği ve Reel Döviz Kuru Çevrimleri Tahminleri

Economics
(1997)
Founded in 1997, the Department of Economics is among the founding departments of our University. The Department offers two extensive undergraduate programs, either in English or in Turkish. Our undergraduate programs are catered to developing our students’ skills of analytical thinking, and to practical education. In this regard, the Social Sciences Research and Training Laboratory, founded under the guidance of our department, offers hands-on training to our own students, students and academicians from other universities, and public institutions. Our Department also offers a Graduate Degree Program in Applied Economy and a Doctorate Degree Program in Political Economy for graduates of undergraduate and graduate degree programs.

Zaman serisi verilerinin çevrimsel bileşenlerinin elde edilmesi, politika yapıcı kurumlar için öncelikler arasındadır. Bu çalışmada, kısıtlanmamış Beveridge-Nelson ayrışması ve HodrickPrescott filtresi ile karşılaştırarak, Kamber ve diğ. (2018) tarafında geliştirilen sınırlanmış Beveridge-Nelson filtresi uygulanmaktadır. Türkiye ekonomisi için çeyreklik reel GSYİH verileri kullanıldığında sınırlanmış Beveridge-Nelson filtresinin Beveridge-Nelson ayrıştırma yönteminden daha kalıcı ve daha büyük döngüsel değerler sağladığı görülmektedir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın çıktı açığı tahminlerini referans olarak aldığımızda, BeveridgeNelson filtre yönteminin daha mantıklı sonuçlar verdiği tespit edilmektedir. Ayrıca, sonuçlarımız kısıtlı Beveridge-Nelson filtresinin, uç nokta yanlılığının büyüklüğü ile ilgili olarak HodrickPrescott filtresinden daha iyi performansa sahip olduğunu göstermektedir. Türkiye için aylık reel döviz kuru serilerini kullanarak alternatif yöntemleri karşılaştırdığımızda bulgularımız GSYİH verileri ile elde edilen sonuçlarla tutarlıdır. Sınırlanmış Beveridge-Nelson filtresi, BeveridgeNelson ayrıştırma tahminlerine göre daha kalıcı ve daha büyük reel döviz kuru çevrimleri üretmektedir. Sınırlanmış Beveridge-Nelson filtresinin, uç nokta yanlılığının büyüklüğü açısından Hodrick-Prescott filtresinden üstün olduğu görülmektedir. JEL Sınıflaması: C22, E17, E32, F31.

Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi