Kararların Paylaşımı Ölçeği’nin Türkçe Uyarlama, Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması

Department of Psychology
(2004)
The Atılım University Department of Psychology was founded in the year 2004, and is the first Department of Psychology at the Foundation Schools of Ankara. Our undergraduate program is accredited by FEDEK (The Association for Evaluation and Accreditation of University Programs in Mathematical, Natural and Social Sciences) until 2026. The aim of the department is to raise individuals who are experienced in psychological research and practices and equipped with professional ethics and theoretical knowledge. Our department allows our students to take courses in line with their interests and career goals with our wide range of elective courses on the sub-fields of psychology.

Aile içi kararların eşler arasında nasıl paylaşıldığını ölçmeyi amaçlayan Kararların Paylaşımı Ölçeği aile çalışmalarında tercih edilen ölçeklerden biridir. Bu çalışmanın amacı Kararların Paylaşımı Ölçeği’nin kadın örnekleminde Türkçe uyarlamasını yapmak, geçerliğinive güvenirliğini incelemektir. Bu amaçla 219 kadın katılımcıya uygulanan ölçeklerden elde edilen veri, açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi ile incelenmiştir. Açımlayıcı faktör analizi sonucunda ortaya çıkan üç faktör toplam varyansın % 44.27’sini açıklamış ve masraflar, sosyal etkinlikler ve davranışlar olmak üzere ailede karar alınan üç alanı temsil etmiştir. Doğrulayıcı faktör analizi ile uyum indeksleri incelenerek [χ2(30) = 70.80, p= .000, χ2/sd = 2.36, CFI= .90, GFI = .93, RMSEA = .09] oluşanyapı desteklenmiştir. Ölçeğin kavramsal olarak ilişkili ve bağımsız olması beklenen kavramları ölçen araçlar ile ilişkileri incelenerek birleşen ve ayırt edici geçerlik açılarından değerlendirmeler yapılmıştır. Ölçeğin güvenirliği, iç tutarlılık katsayısı(Cronbach Alfa .83), bileşik güvenirlik (.76) ve test tekrar test güvenirlikleri (r = .82, p < .001) açılarından değerlendirilmiştir. Bulgular, Kararların Paylaşımı Ölçeği’nin Türkçe formunun geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olarak aile çalışmalarındakullanılabileceğini göstermiştir.

Nesne Dergisi