Borulu Sulama Şebekeleri Optimizasyonu

Turkish Chamber Civil Engineers

Civil Engineering
(2000)
The Atılım University Department of Civil Engineering was founded in 2000 as a pioneer for the Departments of Civil Engineering among the foundation schools of Ankara. It offers education in English. The Department of Civil Engineering has an academic staff qualified in all areas of the education offered. In addition to a high level of academic learning that benefits from learning opportunities through practice at its seven laboratories, the Department also offers a Cooperative Education program conducted in cooperation with renowned organizations in the construction sector. Accredited by MÜDEK (Association of Evaluation and Accreditation of Engineering Programs) (in 2018), our Department has been granted the longest period of accreditation to ever achieve through the association (six years). The accreditation is recognized by ENAEE (European Network for Accreditation of Engineering Education), and other international accreditation boards.

Borulu sulama şebekeleri ülkelerin tarımsal ürün yetiştirmesinde ve su tasarrufunda enönemli sistemlerdir. Günümüzde tarımsal amaçlı sulama, su tüketiminin en yüksek olduğusektördür. Ülkemizde tarım sektörünün kullandığı su miktarı su potansiyelimizin %73oranındadır. Ülkemizde ve genelde Dünyada nüfus artışı nedeniyle tarımsal üretimde sutalebinin artması ve su kaynaklarımızın sınırlı olması nedeniyle sürdürülebilir su kaynaklarıyönetimi zorunlu olmaktadır. Son yıllarda ülkemizde yapılan sulama sistemleri yatırımlarınınbüyük bir çoğunluğunu, su kaybını ve tarımsal su kullanımını azaltan modern borulu sulamaşebekeleri yatırımları oluşturmaktadır. Bu çalışma borulu sulama şebekelerinintasarımlarının maliyet ve istenen işletme basınçları açısından optimum koşullara ulaşmasınaodaklanmıştır. Optimizasyon problemi çözümünde heuristik tabanlı dinamik programlamaile birlikte doğrusal programlama yöntemi olan “Simplex” metodu kullanılmış olup, buoptimizasyon yazılımı DSİ borulu sulama şebekeleri için uygulanmıştır.

BOZKUS, ZAFER/0000-0001-6863-3531

Tarımsal Ekonomi ve Politika, Ziraat Mühendisliği