Eryılmaz, Meltem

Loading...
Profile Picture
Name Variants
E.,Meltem
M., Eryilmaz
M.,Eryılmaz
Meltem, Eryılmaz
Eryilmaz,M.
M.,Eryilmaz
Eryilmaz, Meltem
E., Meltem
Eryılmaz,M.
Eryılmaz, Meltem
Meltem, Eryilmaz
Job Title
Doçent Doktor
Email Address
meltem.eryilmaz@atilim.edu.tr
Main Affiliation
Computer Engineering
Status
Former Staff
Website
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID

Sustainable Development Goals Report Points

SDG data could not be loaded because of an error. Please refresh the page or try again later.
Scholarly Output

28

Articles

15

Citation Count

82

Supervised Theses

9

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 10 of 28
  • Article
    Harmanlanmış Öğrenme Ortamlarında Sosyal Medya Kullanımının Öğrenci Doyumu Üzerine Etkisi
    (2018) Eryılmaz, Meltem; Karakaya, Kasım Murat; Computer Engineering
    Bu deneysel araştırmanın amacı sosyal medya kullanımının harmanlanmış öğrenmeortamlarında öğrenci doyumu üzerindeki etkisini belirlemektir. Araştırma Ankara’daki birüniversitede okuyan ve bilgisayara giriş dersi alan 109 öğrenci üzerinde uygulanmıştır.Uygulama sürecinde öğrenciler dersi haftada bir kez yüz yüze geri kalanı çevirimiçi olmaküzere harmanlanmış öğrenme yaklaşımı ile almışlardır. Çevirimiçi öğrenme ortamı dersmateryallerinin, forum, sınav, ders notu, resim ve video destekli ders özetlerinin paylaşıldığıbir ortam olarak tasarlanmıştır. Araştırmada, çevirimiçi öğrenme ortamlarını desteklemeküzere tasarlanmış bir sosyal medya ortamı sunan Course Networking (CN) adlı sistemkullanılmıştır. Seçilen dersin ilk 7 haftasında ders sadece Moodle sistemi ile desteklenirken,8nci haftadan sonra CN sistemi kullanıma açılmıştır. 7nci ve 15nci haftalarda yapılan ölçek veanket uygulamaları ile öğrencilerin bu dersten aldıkları tatmin duygusu ve harmanlanmışöğrenme ortamlarında sosyal medya kullanımının öğrencilerin algıları üzerine etkileriincelenmiştir.
  • Master Thesis
    Bulut Bilişim Ortamı Kullanarak Öys (öğrenme Yönetim Sistemi) için Uyarlanabilir Bağlantı Üretme Modülü Geliştirilmesi
    (2016) Kılıç, İdil; Eryılmaz, Meltem; Computer Engineering
    Bu çalışma QuizLMS (Quiz Learning Management System) uygulamasının geliştirilme sürecinin bazı kısımlarını ve bu uygulamayı bulut bilişim platform olan Microsoft Azure platform kullanarak yayınlamayı göstermektedir. Ayrıca, bu çalışma klasik bilgi teknolojileri ve bulut bilişim teknolojilerinin karşılaştırılmasına ve Microsoft Azure platformunun diğer bulut bilişim platformlarıyla karşılaştırılmasına yer verilmiştir. Bu konulara ek olarak, bu çalışma QuizLMS uygulamasında uyarlanabilir gezinme tekniği olan bağlantı üretme tekniğine odaklanır. Bulut bilişim bireylere ve kurumlara veriyi daha hızlı ve daha az maliyette ulaşma imkanı, donanım veya yazılım bakımını kolay yönetme, kesintisiz hizmet, daha fazla esneklik ve yaratıcılık, ölçeklenebilirlik gibi avantajlar sağlamaktadır. Servis tabanlı çalışan bir teknolojidir. Bu çalışma üniversitelerde bulut bilişim kullanmanın avantajları ve önemi üzerinde durmaktadır. Uyarlanabilir gezinme teknikleri kullanıcıların amaçlarına hızlı ulaşmasını, gezintisel yükünü azaltmayı ve memnuniyet artışını sağlamaktadır. Bu tezde, en yeni uyarlanabilir gezinme tekniği olan bağlantı üretme tekniğini içeren bir uygulama (QuizLMS) geliştirilmiştir. QuizLMS uygulaması bulut bilişim ortamında yayınlanarak örnek bir çalışma oluşturulmuştur.
  • Article
    Düşünce Dil ve Öğrenme Üzerine
    (Herkese Bilim Teknoloji, 2017) Eryılmaz, Meltem; Computer Engineering
    Düşünmek için var olmanın gerekliliğini vurgulayan Fransız filozof Descartes’ a (1596-1650) ait «Düşünüyorum öyleyse varım.» sözü, felsefe tarihinin en ünlü sözlerinden birisi. Bu sözün altında insanın kendi varlığını düşünce yoluyla anlaması gerçeği yatar. Kişi yaşamı boyunca diğer insanlar ve çevre ile sürekli bir etkileşim halindedir. Öğrenmenin oluşması için de yaşantı gerekmektedir. Bilim insanları, araştırmacılar yüzyıllardır öğrenmenin nasıl gerçekleştiğine dair sürekli kafa yormakta, günümüzde bile hala daha etkili, daha kalıcı nasıl öğrenebiliriz sorularına cevap aranmaktadırlar. Elbette öğrenmeye dair pek çok kuram, yaklaşım vardır. Hepsinin ortak noktaları olabildiği gibi, birbirleri ile çelişen yönleri de vardır. Öğrenmeye dair yaklaşımlar aynı kalmasa da nesilden nesile şekil değiştirmekte, çağın getirdiği yeniliklere uyum sağlamaktadırlar.
  • Master Thesis
    Atılım Üniversitesi için Akademik Personel Değerlendirme Sistemi Geliştirimi
    (2008) Eryılmaz, Meltem; Karakaya, Ziya; Computer Engineering; Computer Engineering; Computer Engineering
    Bu tez Atılım Üniversitesi için bir Akademik Personel Değerlendirme Sistemi Geliştirimi çalışmasıdır. Son yıllarda yurtdışındaki pek çok üniversitede olduğu gibi, Türkiye`deki üniversitelerde de, kalite geliştirme çalışmaları artmakta ve üniversite yönetimlerinde önemli bir gündem maddesi oluşturmaktadır. Çalışmanın başlangıcında,Türkiye'deki üniversitelerde Akademik Personelin değerlendirilmesine ilişkin bir araştırma yapılmış, farklı bölgelerden üniversiteler seçilerek ilgili birimleri ile irtibat kurulmuştur. Görüşmelerin sonucunda, akademik personelin yıllık çalışmalarını Word dökümanı olarak ya da elle doldurdukları ve üniversite sekreterliklerine gönderdikleri görülmüştür. Birçok üniversitede bu formlarla ilgili bir standart olmadığı için formların usule uygun doldurulmadığı tespit edilmiştir.Atılım Üniversitesinde de akademik personel değerlendirme işlemi, Word dökümanı olarak hazırlanan formların personel tarafından doldurulup üniversite sekreterliklerine gönderilmesi sureti ile yürümektedir. Üniversite üst yönetimi ile yapılan görüşmeler sonucunda çevirimiçi bir akademik personel değerlendirme sisteminin üniversitenin yararına olacağı düşüncesi ile bu sistem geliştirilmiştir.Bu çalışmanın sonucunda bir yazılım geliştirilmiştir. Yazılım geliştirilirken yazılım mühendisliği metodolojileri kullanılmıştır. Sistem web tabanlı bir uygulama olduğu için web teknolojilerinden de faydalanılmıştır.
  • Article
    Sanal Öğrenme Ortamlarındaki Öğrenci Davranışlarının Kümeleme Yöntemi İle Analiz Edilmesi
    (2019) Eryılmaz, Meltem; Computer Engineering
    Öğrenme sürecini yönetmek ve öğrencilerin kendi öğrenmelerinden sorumlu olmalarını sağlamak amacına yönelik uygun araçlar sunan sanal öğrenme ortamları, bu özellikleri ile eğitimci ve öğrencilere geniş imkanlar sağlamaktadır. Tüm bu imkânlara rağmen aynı öğretim kurumu içerisinde sanal öğrenme ortamlarının yeterince etkili kullanılmadığı görülmektedir. Bu deneysel araştırmada sanal öğrenme ortamı olarak Moodle kullanılan bir üniversitede, kullanıcıların ortamı kullanma bilgileri veri madenciliği tekniklerinden kümeleme algoritmaları ile analiz edilerek, ortamda kullanılması tercih edilmeyen ya da daha az tercih edilen bileşenler tespit edilmiştir. Araştırmaya Ankara Atılım Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi’nde Bilgisayara ve Bilgi Sistemlerine Giriş dersini alan 131 öğrenci katılmıştır. Uygulama sürecinde tüm öğrenciler dersi haftada bir kez yüz yüze geri kalanını Moodle sanal öğrenme ortamında olmak üzere harmanlanmış öğrenme yaklaşımı ile almışlardır. Verilerin analizinde kümeleme algoritmalarından k-ortalamalar analizi kullanılmıştır. Kümeleme analizi ile öğrencilerin sanal öğrenme ortamına yönelik memnuniyetleri, bilgisayar kaygıları ve yıl sonu akademik başarılarına göre nasıl bir dağılım gösterdikleri belirlenmiştir. Ayrıca bu dağılıma göre sanal öğrenme ortamındaki aktivite kullanımları arasında farklılık olup olmadığı değerlendirilmiştir.
  • Article
    Liderlik Gelişiminde Teknoloji Tabanlı Öğrenmenin Rolü
    (Bilim ve Teknoloji, 2015) Eryılmaz, Meltem; Eryılmaz, Meltem; Eryılmaz, Meltem; Computer Engineering; Computer Engineering
    Liderlik, örgütsel başarının önemli bir unsuru olarak kabul edilmektedir. Bu sebeple, şirketlerin çalışanlarına liderlik gelişimi konusunda yatırım yapmaları kaçınılmaz bir hale gelmiştir. Yöneticilik kavramı ve sektörel bilgilerle ilgili liderlik özelliklerinin geliştirilmesinde eğitim önemli bir rol oynamakla birlikte, hayat tecrübesi, kişilik, empati yeteneği gibi liderliğin gelişimi için gerekli diğer elemanların öğretilmesi için yeterli olmayabilir. Bu sebeple, liderlik gelişimine yönelik yapılacak eğitimlerin geniş kapsamlı olması gerekmektedir. Artan rekabet ortamı, küreselleşme, sürekli inovasyon ihtiyacı ve takım çalışmasındaki dönüşümler, liderlik gelişimi sürecini seçili kişilere yönelik eğitimlerden ziyade, kurum çapında pekiştirilen ortam ve süreçlerin tasarımına yönelik çalışmalara dönüştürmüştür. Araştırmalar, şirketlerin artık öğrenmeyi ve özellikle de liderlik eğitimini kurumun her düzeyinde erişilebilir hale getirmeyi tercih ettiklerini göstermektedir. Bilgisayar tabanlı öğrenme, web tabanlı öğrenme ve sanal sınıflar gibi birçok eğitim yöntemini kapsayan teknoloji tabanlı öğrenme yaklaşımları, zengin seçenekleri ile şirketlerin her düzeyden çalışanının gelişiminde etkin bir şekilde kullanılabilir. Artık şirketler liderlik eğitimlerinde, yüzyüzenin yanı sıra teknoloji tabanlı öğrenme ortamlarının olanaklarından da faydalanmayı tercih etmektedirler. Günümüzde hem yüzyüze hem de e öğrenmeyi kapsayan karma programlar, şirketlerin liderlik gelişiminde daha çok tercih ettikleri programlar haline gelmiştir. E-öğrenme ortamları sayesinde çok sayıda çalışan, öğrenme ihtiyaçlarına göre eğitim materyallerine zaman ve mekan bağımsız olarak ulaşabilmekte, çeşitli simülasyonlar ile deneyim kazanabilmekte, becerilerini geliştirebilmekte ve uygulama yapma şansı yakalayabilmektedirler. Ortamlar online kitaplar, makaleler ve videolar ile zenginleştirilebilmekte ve çalışanlar istedikleri an bu materyallere erişebilmektedirler.
  • Conference Object
    Citation - WoS: 0
    Citation - Scopus: 1
    Biletini Devret: a Secure Mobile App for Ticket Sales
    (Ieee, 2021) Ak, Firat; Ozkan, Veli Batuhan; Gonder, Gokhan; Sumeroglu, Ersun; Eryilmaz, Meltem; Computer Engineering
    It has been known that smartphones are the first thing that comes to mind when technology is mentioned. Almost every person has a smartphone, and they are used for social media, shopping, trade, and more. In the past, phones were just used for calculating something, or text messaging each other. However, nowadays, as mentioned above, they are used for complicated applications or works. Therefore, users need security for their private information. The Biletini Devret application in this study keeps users' private information secure with the help of Google Cloud Platforms and this application has two-factor verification to be more secure and to prevent unauthorized users. In particular, the Biletini Devret application has a Face Recognition System which has the most reliable authentication system all in the world.
  • Master Thesis
    Ters Yüz Edilmiş Sınıf için Uyarlamalı Eğitim Modeli
    (2017) Ahmed, Aısha Abdulaalı Abdulla; Eryılmaz, Meltem; Computer Engineering
    Bu çalışma ilköğretim okulu dersleri için çok yönlü yenilikler kullanarak ters yüz edilmiş bir sınıf geliştirmeyi ve Libya'daki üçüncü sınıf İngilizce eğitimleri arasındaki bireysel zıtlıkları ters yüz edilmiş öğrenim içerisindeki çok yönlü bir metodla tanımlamayı ve geleneksel eğitimi Bloom Taksonomisi'nin üç aşamasında bulunan hatırlama, anlama ve uygulama aşamaları içinde bağımsız bir şekilde belirlemeyi amaçlamıştır. Çalışma aşağıdaki sorulara yanıt bulmaya çalışmıştır: Üçüncü sınıf temel İngilizce dersleri için, Bloom'un Taksonomisi'ne (Hatırlama, Anlama ve Uygulama) göre, başarı testlerinde geleneksel tip eğitim, ters yüz edilmiş öğrenim ve ters yüz edilmiş öğrenimdeki uyarlamalı teknik arasında farklılıklar var mıdır? Bu araştırma amaçlarına ulaşmak ve sorulara yanıt vermek için, üç test düzenlenmiş, bu testlerin ciddiyetini ve devamlılığını uygun yollarla garanti etmiş ve bir çalışma örneği seçerek bunu rastgele bir biçimde üç ayrı toplanma parçasına bölmüştür: 1. Ters yüz öğrenim içindeki uyarlamalı teknik ile eğitim verilen deneysel grup (1) 2. Geleneksel eğitim yoluyla eğitim verilen kontrol grubu (1) 3. Ters yüz edilmiş öğrenim ile eğitim verilen kontrol grubu (2) deneme topluluğu (2) Araştırma test öncesi toplanmaların homojen olduğunu ortaya çıkarmış, bununla birlikte ara testte ve test sonrasında deneysel sonuçlar için fark edilebilir büyüklükte çelişkiler olmuştur.
  • Article
    E-öğrenmede Uyarlanabilir Yaklaşımlar Bilişsel Yüklenmeyi Azaltır Mı?
    (2013) Eryılmaz, Meltem; Computer Engineering
    Günümüzde kaliteli ve etkin bir eğitim için teknolojinin sunduğu sınırsız olanaklardan faydalanmak kaçınılmaz bir hale gelmiştir. Ömür boyu öğrenme, etkin eğitimde yüksek kalite beklentisine yol açmakta ve esnek öğretim programlarına talep günden güne artmaktadır. E öğrenme ortamları sayesinde, her düzeyden kullanıcıya, zaman ve mekan kısıtlaması olmadan ulaşılabilmekte, bu da yeni öğretim fırsatları doğmasına sebep olmaktadır. Ancak geleneksel web tabanlı öğrenme ortamlarının kullanıcı farkı gözetmeksizin aynı gezinim ve içerik yapısını sunmaları birtakım öğrenme problemlerine neden olabilmektedir. Bu problemlerin başında bilişsel yüklenme gelir. Bilişsel yüklenme, öğrenme sürecinde kullanıcıların sarfettikleri aşırı çaba, konsantrasyon ve zihinsel olarak aşırı yüklenme olarak ta tanımlanabilir. Yapılan araştırmalar özellikle web tabanlı öğrenme ortamlarında bilişsel yüklenmenin kullanıcıların gezinimleri ile ilgili problemlere yol açtığını göstermektedir. Öğrenme ortamlarında uyarlanabilir yaklaşımlar bu problemleri azaltan ya da ortadan kaldıran çözümler sunmaya çalışırlar
  • Article
    Citation - WoS: 1
    Citation - Scopus: 1
    Machine Vs. Deep Learning Comparision for Developing an International Sign Language Translator
    (Taylor & Francis Ltd, 2022) Eryilmaz, Meltem; Balkaya, Ecem; Ucan, Eylul; Turan, Gizem; Oral, Seden Gulay; Computer Engineering
    This study aims to enable deaf and hard-of-hearing people to communicate with other individuals who know and do not know sign language. The mobile application was developed for video classification by using MediaPipe Library in the study. While doing this, considering the problems that deaf and hearing loss individuals face in Turkey and abroad modelling and training stages were carried out with the English language option. With the real-time translation feature added to the study individuals were provided with instant communication. In this way, communication problems experienced by hearing-impaired individuals will be greatly reduced. Machine learning and Deep learning concepts were investigated in the study. Model creation and training stages were carried out using VGG16, OpenCV, Pandas, Keras, and Os libraries. Due to the low success rate in the model created using VGG16, the MediaPipe library was used in the formation and training stages of the model. The reason for this is that, thanks to the solutions available in the MediaPipe library, it can normalise the coordinates in 3D by marking the regions to be detected in the human body. Being able to extract the coordinates independently of the background and body type in the videos in the dataset increases the success rate of the model in the formation and training stages. As a result of an experiment, the accuracy rate of the deep learning model is 85% and the application can be easily integrated with different languages. It is concluded that deep learning model is more accure than machine learning one and the communication problem faced by hearing-impaired individuals in many countries can be reduced easily.