Ekinci, Mehmet Fatih

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Ekinci, Mehmet Fatih
Ekinci M.
Ekinci,M.F.
Mehmet Fatih Ekinci
M.,Ekinci
M. F. Ekinci
E.,Mehmet Fatih
E., Mehmet Fatih
Ekinci,Mehmet Fatih
M.F.Ekinci
M., Ekinci
Mehmet Fatih, Ekinci
Ekinci, M. Fatih
Job Title
Doçent Doktor
Email Address
fatih.ekinci@atilim.edu.tr
Main Affiliation
Economics
Status
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID

Sustainable Development Goals Report Points

SDG data could not be loaded because of an error. Please refresh the page or try again later.
Scholarly Output

12

Articles

5

Citation Count

8

Supervised Theses

4

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 4 of 4
  • Master Thesis
    Türkiye'de Tüketici Fiyat Endeksi ve Döviz Kuru Arasındaki Geçişkenlik Etkisi
    (2021) Han, Şeyma; Ekinci, Mehmet Fatih; Economics
    Bu çalışmada, Türkiye için döviz kuru ve fiyatlar arasındaki ilişki 1988-2019 döneminde aylık veriler kullanılarak TÜFE ve sektörel fiyat endeksleri için analiz edilmiştir. Türkiye'deki politika uygulamalarında gözlemlenen değşiklikler dikkate alınarak döviz kuru geçişkenliği 1988-2002 ve 2003-2019 dönemleri için karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Analiz için metot olarak Vektör Otoregresyon Analizi (VAR) yöntemi kullanılmıştır. Sonuç olarak, 1988-2002 döneminde döviz kuru geçişkenliği yaklaşık yüzde 42 iken 2003-2019 döneminde yaklaşık yüzde 15 oranında gerçekleşmektedir. Sektörel endekslere bakıldığında; 1988-2002 döneminde 'Ulaştırma', 'Ev eşyası ile ilgili harcamalar' ve 'Gıdalar genel endeksi'nin, 2003-2019 döneminde 'Eğlence ve kültür', 'Ulaştırma', 'Gıda ve alkolsüz içecekler' ve 'Ev eşyaları' sektörel fiyat endekslerinde döviz kuru geçişkenliğinin yüksek olduğu saptanmıştır. Türkiye için dalgalı kur rejimine geçilmesiyle son dönemlerde geçişkenliğin azalma eğiliminde olduğu görülmektedir.
  • Master Thesis
    Türkiye'de kredi faiz oranları ile konut fiyatı arasındaki ilişkinin ekonometrik analizi
    (2023) Odabaş, Nilgün; Ekinci, Mehmet Fatih; Economics
    Konut sektörü ekonomideki en büyük varlık sınıfını oluşturmaktadır. Hanehalkı tüketim harcamalarında büyük paya sahip olması, yatırımlarda öncü gösterge kabul edilmesi, istihdam potansiyelinin yüksek olması ve yüksek çarpan etkisi ile ekonominin durgunluktan çıkmasında önemli bir etkiye sahip olması ve aynı zamanda finansal ve ekonomik krizlerin oluşmasında yüksek potansiyele sahip olması nedeniyle de pek çok çalışmanın inceleme konusu olmaktadır. Türkiye'de 2000'li yıllardan sonra konut satışları günümüze kadar artarak ekonomi içinde lokomotif rolünü üstlenmiştir. Konut satışlarının yüksek seviyeler görmesindeki temel neden konut kredi faiz oranlarının düşerek, kredi maliyetlerinin azalmasıyla konut talebini etkilemesidir. Bu doğrultuda konut fiyatları ile faiz oranları arasındaki ilişkiyi takip etmek önemlidir. Çalışmanın amacı Türkiye'de kredi faiz oranlarının konut fiyatı üzerindeki uzun ve kısa dönem etkisini araştırmaktır. Çalışmada veriler aylık olup 2010:01-2021:09 dönemlerini kapsamaktadır. Aynı zamanda 2019 yılında oluşan covid-19 krizinin konut piyasasına etkisi incelenmektedir. Çalışmada değişkenler arası uzun ve kısa dönem ilişki ARDL (Gecikmesi Dağıtılmış Otoregresif) sınır testi ile araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar, konut fiyatları ile kredi faiz oranları arasında uzun dönemde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamış kısa dönemde ise istatiksel olarak anlamlı ve negatif yönlü ilişki bulunmuştur. Covid-19 kriz dönemini temsilen kullanılan kukla değişkenin kısa dönemde konut fiyatları üzerinde pozitif etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Sözcükler: Konut Fiyatları, Konut Kredisi Faiz Oranları, Covid-19 Krizi, ARDL Modeli ve ECM
  • Master Thesis
    Kripto Paraların, Fiat Para Fonksiyonları Üzerine Bir Değerlendirme
    (2022) İşler, Zeynep; Ekinci, Mehmet Fatih; Economics
    Blok zincir teknolojisi günümüzün en çarpıcı yeniliklerinden biridir. Kriptografi ve bilgisayar biliminin önemli konseptlerinin bir arada kullanılmasıyla oluşturulan bu sistem, ödeme sistemleri başta olmak üzere birçok iş dalında çok önemli alternatif seçenekler oluşturabilecek bir altyapı sunmaktadır. Sıklıkla duyulan kripto para birimi Bitcoin'e ilaveten, Bitcoin ile ilişkili olan ancak kendi bağımsız piyasa döngüleri de olan alternatif kripto para birimleri de vardır. Geleneksel finansal uygulamalar hala geçerli olsa da geleceğin ekonomisi olma potansiyeline sahip kripto para birimlerinin de kendi dinamikleriyle anlaşılması gereklidir. Bu çalışmanın amacı kripto paraların itibari paranın fonksiyonlarını yerine getirebilecek pozisyonda olup olmadığını incelemektir. Çalışmada; Bitcoin'in varlık olarak özellikleri incelenmektedir. Bir yatırım aracı diğer yatırım araçları ile hiçbir korelasyona sahip değilse ya da negatif bir korelasyona sahip ise bu aracın çeşitlendirme özelliği bulunmaktadır. Çalışmada incelenen dönemde E-7 ve G-7 ülkeleri borsa getirileri ile Bitcoin getirileri arasında sıfıra yakın düşük korelasyon tespit edilmiş olup, bu bulgu Bitcoin'in bir çeşitlendirme aracı olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
  • Master Thesis
    Türkiye'de Yoksulluğu Belirleyen Faktörlerin Panel Veri Yöntemi ile Analizi ve Mikrokredi Uygulamaları
    (2021) Kılıçoğlu, Nurdan; Ekinci, Mehmet Fatih; Economics
    Çalışmanın temel amacı, Türkiye'de yoksulluğun belirleyicilerini ve mikrokredi uygulamalarının yoksulluk üzerindeki etkilerini analiz etmektir. Yoksulluk sözcüğü, yeterli düzeyde gelire sahip olmayan bireylerin ihtiyaç duydukları temel ihtiyaçları karşılayamaması halinde içinde bulundukları maddi durumu ifade etmek için kullanılmaktadır. Çalışmada yapılan literatür araştırması sonucunda yoksulluğun belirleyicisi olarak elde edilen değişkenler panel veri yöntemi ile analiz edilmiş olup, veriler ise TÜİK veri tabanından temin edilmiştir. Elde edilen analiz sonuçları, yoksulluk ile bağımlı nüfus arasında pozitif bir ilişki olduğunu göstermektedir. Yoksulluk ile mikrokredi arasındaki ilişki göz önüne alındığında ise bu çalışmanın bulguları, yoksulluğu yüzde 1 oranında azaltmak için kişi başına düşen mikrokredi miktarının 599 TL arttırılması gerektiğini göstermektedir.