Karasar, Hasan Ali

Loading...
Profile Picture
Name Variants
H.A.Karasar
K., Hasan Ali
Karasar,H.A.
Karasar, Hasan Ali
H.,Karasar
Hasan Ali, Karasar
H., Karasar
K.,Hasan Ali
Karasar, Hassan Ali
Job Title
Profesör Doktor
Email Address
hasanali.karasar@atilim.edu.tr
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

28

Articles

4

Citation Count

0

Supervised Theses

24

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 10 of 28
  • Master Thesis
    Afrika ve Somali'de federalizm
    (2017) Karasar, Hasan Ali; Karasar, Hasan Ali; International Relations
    Bu makale bir kabile federalizmi olarak kendini saklayan ve federal bir sistem içinde demokratik bir hükümet kurmaya çalışan Somali'deki federalizmi incelemeye çalışmaktadır. Somali stratejik açıdan son derece tartışmalı bir bölge olan Afrika boynuzunda bulunduğu için, çeyrek yüzyıldan daha fazla bir süre yaşanan bir iç savaş nedeniyle harap olmuş durumdadır; bunun sonucundada çok sayıda Somali'lidiaspora olarak yaşamak üzere ya komşu ülkelere ya da yurt dışına kaçarken nüfusun geri kalan kısmı süregelen çatışmalar ve kıtlıklar nedeniyle perişan olmuştur. Somali'deFederalizm anlaşmazlıkları artırdığı ve olumsuz yönleri olumlu yönlerinden daha fazla olduğu için başarılması zor bir süreçtir. Somali halkı Somali'de federalizm veya bu politik sistemin uygulanması konusundaaçık bir toplumsal bir anlayışa ya da mutabakata sahip değildir. Devlet kurma süreci yerel halkın güvensizliği nedeniyle zorluk ve sıkıntılarla doludur vedevletin önemli bir süre mevcut olmadığını varsayarsak bu anlaşılabilir bir durumdur. Somali halkı uzun süredir merkezileşmiş ve aşırı derecede kontrollü bir hükümet tarafından yönetildiği için, onların şimdi ademi merkeziyetçi (yerinden yönetim) bir sisteme yönelmeleri ve dönüşmeleri de anlaşılabilir bir durumdur. Eyaletlerin pek çoğu zaten bir şekilde veya başka bir şekilde kendi kendini yönetmektedir ve bu nedenle belki de fiilen federal bir hükümet olarak görev yapmak daha kolaydır. Federalizmin olumlu yönleri olmasına rağmen, fiilen bölünme ve merkezi hükümet ile bölgesel yönetimler arasında güç ve yetkilerin paylaşılması konusunda farklı görüşler vardır. Bu görüş farklılıkları Somali federal deneyimini potansiyel olarak amacında saptırabilecek kabilbağlılıkları öne çıkarılarak alevlendirilmektedir. Somali'nin ve federal eyaletlerin bağımsız bir ülke olma iddiasında bulunması, federal sistemin başarısı için iyiye işaret değildir. Bir millet olarak Somali'nin kurtulması, yeniden kurulması ve inşası engellerle doludur ve hiç kimse federalizmin bu engelleri azaltıp azaltamayacağı konusunda kesin bir düşünceye sahip değildir.
  • Article
    Citation Count: 1
    The Early Turkestani Émigré Struggle and Turkestanism: Nation - Imagining in Emigration:1925-1940
    (2016) Karasar, Hasan Ali; International Relations
    Erken dönem muhaceretteki Türkistanlıların mücadeleleri vatan dışında \"Milli Kimlik Tasavvuru\" oluşturma gayretlerinin önemli bir örneğidir. Bu makalede ülkeleri Bolşevikler tarafından ele geçirildikten sonra vatanlarını terk eden Türkistanlı milliyetçi liderlerin karşılaştıkları fikirsel sorunların bir kısmı ele alınmaktadır. Özellikle de muhaceret liderleri ve Türkçü düşünürlerden Zeki Velidî Togan, Mustafa Çokayoğlu, Osman Hoca ve Nihal Atsız'ın kimlik merkezli tartışmalarına değinilmektedir. Bu çalışmada siyasa yapımı, propaganda taktikleri, dergi neşriyatı ile medya kullanımı ve sivil toplum örgütlenmesi yolları ile muhaceretteki Türkistanlıların Ruslara karşı birleştirilmelerine çalışılmasına öncelik verilmiştir. Muhaceretteki liderlerin vatandan izole ancak vatandaki problemleri yanlarına alarak başlattıkları bu mücadelenin de ana öğelerinden biri kimlik siyaseti olmuştur.
  • Article
    Citation Count: 0
    The Early Turkestani Emigre Struggle and Turkestanism: Nation - Imagining in Emigration: 1925-1940
    (Ahmet Yesevi Univ, 2016) Karasar, Hasan Ali; International Relations
    The early Turkestani emigre struggle was an important example of 'nation imagining' in emigration. In this article, the challenges faced by Turkestani nationalist leaders who had left their fatherland after the Bolshevik invasion of their country are examined. The activities of emigre leaders and pan-Turkists like Zeki Velidi Togan, Mustafa Cokayoglu, Osman Hoca and Nihal Atsiz are illustrated in some detail. Special attention is given to policy formation, propaganda tactics, the use of media (mainly by publishing periodicals), and the organization of NGOs with the mission of setting and uniting the public (in diaspora) against Russian invasion. It is hoped that this discussion will enable researchers to make better assessments of the past and intelligent projections for the future. The work is based on extensive original sources, most of which have not been exploited before in English language publications.
  • Master Thesis
    2012-2013 Muhammed Mursi başkanlığı döneminde Türkiye-Mısır ilişkileri
    (2017) Karasar, Hasan Ali; Karasar, Hasan Ali; International Relations
    Bu çalışmada, Mısır'ın Muhammed Mursi dönemi ve bu dönemin Mısır'ın Türkiye ile ilişkisindeki ticari, ekonomik ve özellikle siyasal etkilerinin hangi yönde değiştiği incelenecektir. Buna ek olarak, Türk hükümetinin 2012-2013 dönemindeki dış politikası ve Arap Baharı ve Türkiye'nin Arap Baharı'na bakış açısı ve Mısır'da Arap Baharı sonrasında ki siyasal olaylar ve ülkedeki etkileri ve Mısır'da siyasal bakımdan hangi değişiklikler olduğuna ve değişen Türkiye-Mısır ilişkisinin Ortadoğu'daki etkisine değinilenecektir. Bu çalışmanın asıl amacı, iki Orta Doğu müslüman toplumunun Muhammed Morsi başkanlığında değişen ilişkilerinin incelenmesi yönünde olacaktır. Bu doğrultuda, Türkiye'nin Adalet ve Kalkınma Partisi'nin ideolojilerinin Müslüman Kardeşler'in ideolejileriyle hangi açıdan benzer olduğu ve Mursi'nin yeni hükümetinin dinamikleri ve Mısır hükümetinin iç ve dış politika dinamikleri de incelenecektir. Ayrıca Mursi dönemdeki Mısır hükümetinin Türkiye ile olan ilişkisine geniş ölçüde yer verilecektir. Çalışmada, Mısır devletinin Türkiye hükümetine bakış açısı ve bu ilişkide Türk ve Mısır hükümetinin iç ve dış politikalarının göz önüne alınarak değişen ilişkilerinin ardında yatan sebeplerde araştırılacaktır. Bunun yanı sıra, Türkiye'nin Morsi'nin başkanlığındaki Mısır hükümeti üzerinde nasıl bir etkisi olduğu ve Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkinin nasıl ilerlediği 2012-2013 yılları arasında iki ülkedeki ekonomik ve siyasi ilişkiler incelenerek çalışılınacaktır.
  • Master Thesis
    Nijerya'da Boko Haram: Bölgesel ve İç Dinamikler
    (2017) Ijoyah, Efe Ann; Karasar, Hasan Ali; Karasar, Hasan Ali; International Relations
    Bu tez, Boko Haram'ın durumu ve Nijerya'daki başarısı üzerine odaklanan nitel bir araştırmadır; araştırmacı, aşağıdakileri içeren geniş bir materyal yelpazesi kullanmıştır; Akademik kitaplar ve dergiler, araştırma raporları ve 1967'de Nijerya İç Savaşı sırasında görev yapan emekli bir ordu subayı ile yapılan röportaj. Bu tez dört bölüm halinde yapılandırılmıştır: Birinci bölüm araştırmanın kapsamını ve Nijerja hakkında genel bir bilgi; İkinci bölüm, Nijerya'nın tarihi ve politik arka planı üzerine odaklanmaktadır; Üçüncü bölüm, Boko Haram'ın arka planını ve faaliyetlerini kapsamakla beraber Ayrıca, Kuzey Nijerya'daki İslam tarihine de değinir; son bölüm ise araştırmanın bulguları ve sonucundan oluşmaktadır. Bu araştırmanın bulgularından biri, Nijerya'daki İslami radikalleşmenin yeni bir olgu olmadığını gösterdi; Bununla birlikte, farklı noktalarda ve dönemlerde, Nijerya'daki İslami radikalleşme farklı fikir ve amaçlarla kendini göstermektedir. İkincisi, araştırmacı, Boko Haram meselesinin Nijerya sınırlarının ötesine geçtiğini ve bu nedenle bölgesel bir fenomen haline geldiğini ve artık yerli bir mesele olmadığını keşfetmiştir.
  • Master Thesis
    Afganistan 2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri: General Dostum'un Rolü ve Özbek Etnik Politikaları
    (2017) Hamidi, Murad; Karasar, Hasan Ali; Karasar, Hasan Ali; International Relations
    'Afganistan 2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri: General Dostum'un Rolü ve Özbek Etnik Politikaları' adlı kapsamlı çalışmamda, özellikle Kuzey Afganistan Türk Halklarının 1992'den başlayarak ırkçılığa ve etnik monarşiye karşı verdiklerı hayatta kalma savaşı ve direniş mücadelelerini geniş bir şekilde bahis konusu edip ve etraflıca tartıştım. Özellikle, 2014 Afganistan Cumhurbaşkanlığı Seçimleri sonrası şunu göstermiştir ki Özbekler (Türkler) toplumsal temsilciliğin demokratik - doğru araçlarını kullanarak, Birleşik Afganistan'ın önemli bir etnik ve siyası faktörlerinden biri haline geldiğini tescillemiştir. Bu çalışma, Afganistan'ın sosyo-politik tarihinin son 25 yıldaki statükoya karşı o ülkenin kahraman halkının ve liderinin hikayesinin mücadelesini geniş bir şekilde incelemektedir. Ayrıca, bu çalışma, onun onursal mücadelesinin ana hatlarını belirlemektedir; bazen yalnız ve bazen istenmeyen bir adam ilan edilmesine karşın, o askeri ve siyasi hayatı boyunca hep birçok suçlama -önyargıya maruz kalmıştır ve kalmaktadır. Bunlara rağmen o kahraman halkının sonsuz destiği ve sevgisiyle her zaman hayatta kalmayı başarabilmiştir.
  • Master Thesis
    Libya-çad Çatışması (1976-1994)
    (2017) Shebli, Talal Ibrahım Moh; Karasar, Hasan Ali; Karasar, Hasan Ali; International Relations
    Bu tezde Libya ve Çad arasındaki çatışmanın siyasi ve askeri yönlerinin etkilerini araştırılacaktır. Bu çalışmada, savaş ve nedenleri üzerinde durulacaktır. Esas olarak, iki ülke arasındaki arazi Aouzou şeridine odaklanacaktır. Söz konusu olan bölge, Afrika ve güç sahibi olan koloniler arasında çekişme alanı ve kalıntıları olmuştur. Bu çalışma aynı zamanda çatışan gruplar hakkındaki Birleşmiş Milletlerin yaklaşımlarına yer vermektedir. Bu çalışma, Libya ve Çad arasındaki sınır çatışmasını incelemek ve her iki ülke üzerindeki sosyal ve politik etkilerini analiz etmek, çatışmadaki iki tarafın da izlediği politikalar ve askeri hedeflerinin zorluklarını ve sosyal etkilerini analiz etmeyi hedeflemektedir. Ayrıca, bu çalışmada bahsedilen çatışma sonrasında toplumda ortaya çıkan toplumsal ve siyasal yapı değişikliklerini değerlendirerek, uluslararası toplumun çatışmaya tepkisini gözden geçirerek elde edilen bilgi ve tüm bulguları sonuç kısımda özetlemektedir.
  • Master Thesis
    Ayaklanma Mı Terörizm Mi: Suriye İç Savaşından İkilemler 2011-2015
    (2017) Özçelik, Necdet; Karasar, Hasan Ali; Karasar, Hasan Ali; International Relations
    Bu çalışmada, etki sahibi dört devletin 2011 ile 2015 yılları arasında Suriye İç Savaşında yeralan devlet dışı aktörleri ayaklanmacı veya terörist olarak tanımlanmalarındaki ikilemlerinin araştırılmasını hedeflenmiştir. Çalışma öncelikle, Suriye İç Savaşının tarihsel arka planını aktararak savaşan taraflar arasındaki çatışmanın nedenlerini sunmaktadır. Çalışma, savaşan dört önemli devlet dışı grup ile çatışma üzerinde etki sahibi dört devleti aktör olarak ele almıştır. Çalışmada ilk olarak, ayaklanma ve terörizm yedi parametere üzerinde kavramsal bir çerçeveye yerleştirilmiş, daha sonra devlet dışı aktörler bu parametrelere göre kimliklendirilmiştir. Parametrelerle kimliklendirilen devlet dışı aktörler, belirlenen dört devletin tanımlama yaklaşımları üzerinden karşılaştırılmış ve devletlerin dört devlet dışı aktörü ayaklanmacı veya terörist olarak tanımlamalarındaki ikilemleri ortaya konulmuştur. Çalışma, devletlerüstü seviyede kapsayıcı parametrelerle geliştirilmiş ortak bir terörizm ve ayaklanma tanımının gerekliliğini önermektedir. Anahtar kelimeler: devlet dışı aktörler, ayaklanma, terörizm, meşruiyet, tanımlama
  • Master Thesis
    Yumuşak Güç Kavramı Bağlamında Türkiye'nin Uluslararası Eğitim Faaliyetleri
    (2015) Er, Sema; Karasar, Hasan Ali; Karasar, Hasan Ali; International Relations
    Bu tez, günümüz dünyasında önemli bir kavram olarak karşımıza çıkan yumuşak gücü ve bu bağlamda Türkiye Cumhuriyeti'nin uygulamakta olduğu uluslararası eğitim faaliyetlerini tarihsel gelişmeler, uluslararası ilişkiler, ülkenin siyasi, kültürel ve dış politika değerleri açısından incelemektedir. Tez içerisinde güç kavramı, gücün değişen mahiyeti, yumuşak güç kavramı ve yumuşak gücün kaynakları kapsamlı bir şekilde tanımlanmaktadır. Çalışmada, Türkiye'nin özellikle son yıllarda artan yurt dışına yönelik eğitim projeleri, yumuşak güç bağlamında değerlendirilmiştir. Tez de, bir dış politika ürünü olarak Türkiye'nin kamu kurum ve kuruluşlarının yaptığı uluslararası eğitim faaliyetleri özelde incelenmiştir. Türkiye'nin uluslararası eğitim faaliyetlerini üstlenen kamu kurumları; Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Yunus Emre Enstitüsü, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı mercek altına alınmış, faaliyetleri ortaya konulmuş ve yumuşak güç kavramı ile uluslararası eğitim faaliyetlerinin ilişkili olduğu iddia edilmiştir. Bunlar yapılırken Türkiye'nin kamu kurumları eliyle yapılan uluslararası öğrenci politikalarının analizi yapılmış, yapılan analizler tablolar ve grafiklerle ortaya konulmuştur. Anahtar Sözcükler : Yumuşak Güç, Uluslararası Eğitim Faaliyetleri, Türkiye'nin Uluslararası Eğitim Faaliyetleri, Türkoloji Projesi, Türkiye Bursları Projesi, TİKA, YTB, MEB, YEE, DİB.
  • Master Thesis
    Balochistan'ın Değişen Jeopolitik Önemi: Gwadar Limanı'nın ve Çin-pakistan Ekonomik Koridoru'nun (ipek Yolu) Örnek Bir Araştırması
    (2017) Hussain, Muzaffir; Karasar, Hasan Ali; Karasar, Hasan Ali; International Relations
    Bu çalışmada, Belucistan'ın jeopolitik önemi, birer mega proje olarak nitelendirilen Gwadar Limanı ve Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru bağlamında incelenmektedir. Buna ilaveten, Çin'in Pakistan'nın Gwadar Limanı'ndaki varlığından kaynaklanan değişen bölgesel ittifak sisteminin etkilerine de değinilecektir. Belucistan'ın Hint Okyanusu, Basra Körfezi ve Umman Denizi arasında bir kavşak noktası olması ve bu bölgenin deniz üzerinden enerji ticaretinin en yoğun olduğu bölge olmasına istinaden Belucistan'ın değişen jeopolitik önemi, Çin'in son yıllarda buraya olan ilgisini arttırmaktadır. Çünkü bir ülkenin coğrafi konumu, siyasi ve insanlık tarihi boyunca önemli bir rol oynamıştır. Ayrıca, devletlere iç ve dış politikalarını oluşturmalarında her daim yardımcı olmuştur. Çin, belirli çıkarlar gözetmektedir. Çin'in Güney Asya'da artan ilgisi, bölgenin jeopolitik önemi hakkındaki tartışmaları da tetiklemektedir. Bölgede daha etkin bir rol edinebilmek adına Çin, Pakistan ile multi milyar dolarlık bir anlaşma imzalamıştır. Bu çalışmada ayrıca, Çin'in Pakistan'daki artan varlığının bölgesel güç dengesi politikalarına etkilerinin yanı sıra, Gwadar Limanı ve Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru'nun gelişimiyle ilgili yerel ve ulusal rezervler deincelenecektir.