Kaftanoğlu, Bilgin

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Bilgin, Kaftanoğlu
Kaftanoglu, Bilgin
Bilgin Kaftanoğlu
K., Bilgin
Kaftanoğlu,B.
Kaftanoğlu, Bilgin
K.,Bilgin
B.,Kaftanoglu
KAFTANOGLU B.
Kaftanoğlu B.
B.,Kaftanoğlu
Kaftanoglu,B.
Bilgin, Kaftanoglu
Kaftanoglu B.
Kaftanoglu,Bilgin
B., Kaftanoğlu
B., Kaftanoglu
Kaftanoglu, B.
Job Title
Profesör Doktor
Email Address
bilgin.kaftanoglu@atilim.edu.tr
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

39

Articles

20

Citation Count

695

Supervised Theses

12

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 10 of 39
  • Master Thesis
    Rijit sacların yapısal parça tasarım optimizasyonu
    (2023) Kaftanoğlu, Bilgin; Kaftanoğlu, Bilgin; Kalkan, Hakan; Manufacturing Engineering
    Metal şekillendirme yöntemleri tüm dünyada yaygın kullanılmaktadır. Özellikle havacılık ve otomotiv sektörlerinde çok çeşitli yöntemler kullanılarak metale şekil verilmektedir. Metal şekillendirme yöntemlerinden biri olan hidrolik şekillendirme yöntemi, üretim kolaylığı, kalıp ihtiyacının azaltılabilmesi, karmaşık yapıların üretiminde etkili olduğu için tercih edilen yöntemlerden biri olmuştur. Sıvının sıkıştırılamayan özelliği kullanılarak basıncın eşit olarak iletilmesini hedefleyen bu yöntem, hidrolik metal şekillendirme yöntemini geleneksel metal şekillendirme yöntemlerinden ayırmaktadır. Kendi içerisinde de çeşitleri olan hidrolik metal şekillendirme yöntemlerinden bir tanesi de sac metal hidroform (Flexform) yöntemidir. Kauçuk tabanlı bir haznede hapsedilen sıvı basınçlandırılarak, kauçuk diyaftamın kalıp ve sac parça üzerine uyguladığı basınç ile metal şekillendirme yöntemi yapılmaktadır. Karmaşık yapıların üretimini mümkün de kılsa, diğer metal şekillendirme yöntemlerinde görülen kırışma, pot oluşumu, yırtılma ve geri yaylanma gibi sorunlar, bu yöntem için de geçerli olmuştur. Yapılan bu çalışmada sac metal hidroform yöntemi kullanılarak sac parça üzerinde şekillendirme desenleri oluşturulmuş, bu desenler sayısal ve deneysel olarak incelenmiştir. Üç boyutlu diyafram, iki boyutlu kalıp ve sac parçanın kullanıldığı bu çalışmada birçok desen modellenmiş ve modellenen desenler arasında yapılan elastik analizler sonucunda en az bükülmeyi sağlayan, en mukavemetli şekillendirme deseni seçilmiştir. Seçilen desen, 0.60 mm kalınlığındaki titanyum CP2 malzemesi kullanılarak analiz ve tasarım optimizasyonları yapılmıştır. Maksimum %10 incelme tasarım kısıtlaması belirlenmiş, geri yaylanmayı mümkün olduğunca azaltmak amaçlı bir çalışma yapılmıştır. Sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak plastik analizler gerçekleştirilmiş ve tasarım kısıtları yakalanıncaya kadar optimizasyon süreçleri devam etmiştir. Daha sonra deneysel işlemler için kalıplar üretilerek şekillendirme işlemi gerçekleştirilmiştir. Parça şekillendirildikten sonra parçada oluşan incelme, çarpılma ve mukavemet basit destekli kiriş yöntemiyle ölçülmüştür. Sehim ölçümleri yapıldıktan sonra ise, parça 3 boyutlu ortama lazer tarama yöntemi ile aktarılmış, simulasyon ile deneysel ürün bilgisayar ortamında geometrik olarak karşılaştırılmıştır.
  • Article
    Citation Count: 59
    A mechanistic approach to investigate drilling of UD-CFRP laminates with PCD drills
    (Elsevier, 2014) Kaftanoğlu, Bilgin; Bahtiyar, O.; Deger, B.; Kaftanoglu, Bilgin; Manufacturing Engineering
    Carbon fiber reinforced plastics (CFRPs) possess desirable material properties that satisfy the aerospace industry's high strength to weight ratio objective. Therefore, CFRPs are commonly used in structural parts, either alone or together with aluminum and titanium alloys. Drilling of CFRPs has been studied extensively in the literature in recent years, with special emphasis on process parameters and delamination. This study identifies mechanical properties of uni-directional CFRPs through drilling tests. Drilling of uni-directional CFRP plates with and without pilot holes has been performed, and cutting and edge force coefficients are identified. A polycrystalline diamond (PCD) drill was used in tests since this type of drill is commonly used in practice. Finally, validation tests on multi directional CFRP laminates have been performed and good results have been obtained. (C) 2014 CIRP.
  • Article
    Citation Count: 0
    Design and Manufacturing of a Pin on Disk Tribometer
    (2024) Kaftanoğlu, Bilgin; Nassar, Mohammed; Kaftanoğlu, Bilgin; Talay, İlker; Manufacturing Engineering
    This paper presents the design and manufacturing of a pin on disk tribometer aimed at performing friction and wear testing as accurate as a professional tribometer at a lower cost. Since friction is an important part of our lives and its application varies greatly in size, environment and other factors, testing can be expensive. Tribometers are instruments where these conditions can be simulated experimentally. They are manufactured by various companies abroad and are imported to Turkey. For this reason, the cost of these instruments is very high. The design of the manufactured tribometer prioritizes portability and low cost of manufacturing. The manufacturing process of the various parts are discussed in detail. The tribometer was manufactured in the ATILIM University manufacturing laboratories within a tight budget using CNC machining. The instrument has the full capability to adjust the load, testing radius, motor speed, and the duration of the test before starting the experiments. To handle the electronics and data gathering within the instrument, Arduino boards and software are utilized. Real-time data streaming is made possible for data analysis tasks both during and after the experiments. The paper also provides the results of experiments that are obtained from the newly developed tribometer and comparisons with a mass produced, professional tribometer. The experiments are conducted with the same type of samples and with the same parameters. The manufactured tribometer provides researchers with easily accessible friction data that is within close range to what they would get from a professional tribometer.
  • Master Thesis
    Tavan konstrüksiyonunda kullanılan profillerin eniyileştirilmesi
    (2019) Kaftanoğlu, Bilgin; Kaftanoğlu, Bilgin; Manufacturing Engineering
    Bu tezde, şerit malzemenin haddeleme yolu ile üretilen mevcut asma tavan imalatında kullanılan tavan C ve tavan U profillerin ankastre ve basit eğilmedeki sehimleri sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak hesaplanmıştır. Aynı zamanda, yapılan hesaplamaların doğruluğunu kontrol etmek ve profillerin gerçek yaşamda oluşan ölçümlerini yapabilmek için bir laboratuvar kurulmuştur. İlk olarak, orjinal tavan C ve tavan U profillerinin elastik bölgedeki sehimleri ankastre ve basit eğilme yöntemi ile bulunmuştur. Ardından teorik sonuçları kontrol etmek için kurulan laboratuvarda deneyler yapılmıştır. Daha sonra, orjinal tavan C ve tavan U profillerine göre daha ince malzeme kullanılarak, karmaşık bir tasarıma sahip , sehim değerleri daha düşük olan yeni tavan C ve tavan U profilleri geliştirilmiştir. Yeni tavan C ve tavan U profilleri ankastre ve basit eğilme modellemeleri tamamlandıktan sonra haddeleme yöntemi ile üretilmiştir. Bu şekilde tavan C ve tavan U profillerin kalınlığı yaklaşık olarak 0.05mm azaltılmıştır. Yeni profillerin sehimlerinin orginal profillere göre daha az olduğu görülmüştür. Bu sayede, en uygun tasarım ile malzeme, maliyet ve enerji tasarrufu sağlanmıştır.
  • Article
    Citation Count: 3
    Histomorphometric and biomechanical evaluation of the osseointegration around micro- and nano-level boron-nitride coated titanium dental implants
    (Elsevier, 2022) Kaftanoğlu, Bilgin; Cakal, Gaye Ozgur; Gokmenoglu, Ceren; Ozmeric, Ahmet; Oduncuoglu, Bahar Fusun; Hacaloglu, Tugce; Kaftanoglu, Bilgin; Manufacturing Engineering
    Introduction: Titanium dental implants has been coated with different materials such as polymers and biomi-metic agents, bone morphogenetic protein, calcium phosphate to enhance surface properties of the titanium implants for osseointegration. The aim of this study was to evaluate the bone tissue healing around Boron Nitride-coated (BN-coated) titanium implants histomorphometrically and biomechanically and also observe the effect of different coating thicknesses on osseointegration. Materials and methods: BN was coated on dental titanium implants with two different coating thicknesses by using RF magnetron sputtering system. Totally fifty-four implants were inserted into the tibias' of 12 New Zealand rabbits bilaterally under general anesthesia. All animals were sacrificed after 4-weeks. Bone-implant contact (BIC) and new bone area/total area ratios (BATA) were calculated. Also, the removal torque (RT) test was performed. Results: The highest new bone area in the medullary cavity was around the nano-BN-coated surface with 15.70%. In micro-BN-coated surface and control group, this ratio was determined as 10.48% and 8.23%, respectively. The BIC ratios in upper-side of implants and cortical-associated BIC ratios in lower-side were found significantly higher in control and micro-BN-coated group than nano-BN-coated group (p > 0.05). Sim-ilar BIC values were observed between control and micro-BN-coated groups (p > 0.05). BATA values did not show statistically significant differences between all three groups (p > 0.05). The RT values measured in all groups were found comparable and no statistically significant differences were found (p > 0.05). Conclusion: No inflammatory reaction developed around any implant. Relatively more new bone formation around nano-BN-coated titanium implants indicates the promising osseoinductive effect of BN coating. BN-coated implants showed similar biomechanical and histomorphometrical outcomes to that of the conven-tional titanium implants through a 4-week evaluation period. (c) 2022 Elsevier Masson SAS. All rights reserved.
  • Conference Object
    Citation Count: 174
    Investigations on the effects of multi-layered coated inserts in machining Ti-6Al-4V alloy with experiments and finite element simulations
    (Elsevier Science Bv, 2010) Kaftanoğlu, Bilgin; Sima, M.; Srivastava, A. K.; Kaftanoglu, B.; Manufacturing Engineering
    This paper presents investigations on turning Ti-6Al-4V alloy with multi-layer coated inserts. Turning of Ti-6Al-4V using uncoated, TiAlN coated, and TiAlN + cBN coated single and multi-layer coated tungsten carbide inserts is conducted, forces and tool wear are measured. 3D finite element modelling is utilized to predict chip formation, forces, temperatures and tool wear on these inserts. Modified material models with strain softening effect are developed to simulate chip formation with finite element analysis and investigate temperature fields for coated inserts. Predicted forces and tool wear contours are compared with experiments. The temperature distributions and tool wear contours demonstrate some advantages of coated insert designs. (C) 2010 CIRP.
  • Article
    Citation Count: 15
    COP trends for ideal thermal wave adsorption cooling cycles with enhancements
    (Elsevier Sci Ltd, 2012) Kaftanoğlu, Bilgin; Baker, Derek K.; Kaftanoglu, Bilgin; Manufacturing Engineering
    Models are presented for ideal thermal wave adsorption cooling cycles without mass recovery, with adiabatic mass recovery and with isothermal mass recovery. Coefficient of performance (COP) values obtained from simulations are compared with the results of a reversible cycle and previously developed models for a simple cycle and heat recovery cycle with two spatially isothermal beds (2SIB). The effects of maximum and minimum bed temperatures, bed's dead mass, and condensation and evaporation temperatures on COP were investigated. The thermal wave cycle has significantly higher COP's than the simple and 2SIB cycles. For the conditions investigated, adding mass recovery to the thermal wave cycle does not affect its COP significantly. The COP of the thermal wave cycle increases with increasing maximum bed and evaporation temperatures and decreasing minimum bed and condensation temperatures. Unlike for the simple and 2SIB cycles, variations in the bed's dead mass have minimal impact on COP. (C) 2010 Elsevier Ltd and IIR. All rights reserved.
  • Master Thesis
    Cerrahi iğnelerin BN (bor nitrür) ile kaplanması ve medikal performanslarının incelenmesi
    (2022) Kaftanoğlu, Bilgin; Kaftanoğlu, Bilgin; Manufacturing Engineering
    Bu tezde cerrahi iğneler Bor Nitrür (BN) ile kaplanarak iğnelerin hem mekanik hem de fonksiyonel özelliklerinin artırılması amaçlanmıştır. Bu çalışma sırasında Fiziksel Buhar Biriktirme (FBB) sisteminde hem magnetron saçtırma yöntemi hem de İndüktif Akuple Plazma (IAP) teknolojisi kullanılarak cerrahi iğnelerin BN kaplamaları gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, cerrahi iğnelerle beraber cerrahi iğnenin hammaddesi olan paslanmaz çelikten numuneler, D2 çeliği ve silisyum da alttaş olarak kullanılmıştır. Elde edilen çeşitli BN kaplamalar sonucunda kalınlığı, içyapısı, sertliği, yapışkanlığı ve sürtünme katsayısı ölçülmüştür. BN kaplı cerrahi iğnelerin performansları ise sütür ataşman testi ve penetrasyon testi ile değerlendirilmiştir. Sonuç olarak ICP gücünün paslanmaz çelik üzerindeki etkisi ilk kez gözlemlenmiş ve artan sertlik ve yapışkanlık gibi olumlu sonuçlar elde edilmiştir. Ayrıca, D2 çeliğinde ve silisyum sonuçları ICP kullanımı sonucunda iyileştirilmiştir. Medikal uygulama sonuçlarına göre artan alttaş gücü ile sütür ataşman testinin başarısı artmıştır. ICP gücü arttıkça hem iğne gövde bükülmesi hem de ortalama iğne ucu sapması azalmıştır. Ayrıca yapılan başka bir teorik çalışmayı desteklemek ve BN kaplamalar konusunda bulunan bilimsel boşluğu doldurmak için alttaş voltajı, hedef plaka gücü, Ar/N2 gaz miktarı gibi kaplama parametreleri artırılarak üç farklı deney yapılmıştır. Bu deneyler sırasında hedef plaka-alttaş arasındaki mesafenin BN kaplamalara olan etkisi incelenmiştir. Sonuç olarak hedef plaka-alttaş arasındaki mesafe arttıkça BN kaplamaların kalınlığı ve yoğunluğu azalmıştır. Alttaş hedef plakaya ne kadar yakınsa o kadar fazla kaplama kalınlığı elde edilmiştir. Ayrıca sertlik ve yapışkanlık artmıştır.
  • Doctoral Thesis
    Sac şekillendirme işleminde sürtünmenin incelenmesi
    (2017) Kalkan, Hakan; Kaftanoğlu, Bilgin; Kaftanoğlu, Bilgin; Manufacturing Engineering
    Derin çekme işleminde sürtünme, baskı plakası-sac metal-kalıp yüzeyleri arasındaki radial çekme bölgesi ve zımba-sac metal arasında gerdirme bölgesinde gerçekleşmektedir. Bu bölgelerde oluşan sürtünme katsayısı, zımba kuvveti değerleri ve optik tarayıcıdan elde edilen genleme dağılımları kullanılarak iki yöntemle hesaplanmıştır. Bu hesaplama yöntemleri hem oda sıcaklığında hem de yüksek sıcaklıklarda kullanılabilir. Derin çekme testleri kuru ve grafit yağlayıcılı koşullarda EN 10268 malzeme ile gerçekleştirilmiştir. Testler oda sıcaklığında ve 300 ℃ de zımba kuvvetini etkilyen farklı baskı kuvvetlerinde tekrarlanmıştır. Gerdirme bölgesi için ise 3 farklı çelik malzeme ile kuru ve parafin yağlayıcılı koşullarda testler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sürtünme katsayısı değerleri diğer yöntemlerden elde edilen sonuçlar ile karşılaştırılmıştır.
  • Article
    Citation Count: 11
    Surface Characterization and Corrosion Resistance of Boron Nitride Coated Titanium Dental Implants
    (Maik Nauka/interperiodica/springer, 2019) Kaftanoğlu, Bilgin; Gokmenoglu, C.; Kaftanoglu, B.; Ozmeric, N.; Manufacturing Engineering
    Surface modifications of dental implants are of vital importance to enhance osseointegration and improve their corrosion resistance. This study characterized the surface properties of boron nitride (BN) coated titanium implants and their corrosion behaviors. Pretreated implant surfaces were coated successfully with BN by RF-magnetron sputtering system. Surface morphology and elemental composition of uncoated and BN-coated implant surfaces were examined by using X-ray photoelectron spectroscopy (XPS) and scanning electron microscope (SEM) coupled with energy dispersive X-ray spectrometer (EDS). The corrosion tests were performed by use of artificial saliva. The tri-dimensional topography of the uncoated sandblasted, large-grit, acid-etched (SLA) implant surface showing sponge-like characteristics, revealed characteristic differences at micro level after BN-coating. It had more holes and peaks in addition to the sponge-like characteristics which further improved its surface microroughness. Boron-to-nitrogen ratio of the coated surface was obtained in the range of 0.8-1.6. The BN-coated SLA implant had no weight loss in the corrosion test. However, the surface characteristics of implants before coating had an impact on corrosion behavior of other implant types. The results demonstrated that titanium implants can be coated with BN successfully and this coating improves the surface properties of dental implants.