Kalkan, Hakan

Loading...
Profile Picture
Name Variants
H.,Kalkan
Hakan, Kalkan
Kalkan,H.
Kalkan, Hakan
K., Hakan
K.,Hakan
H., Kalkan
Job Title
Doktor Öğretim Üyesi
Email Address
hakan.kalkan@atilim.edu.tr
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

5

Articles

1

Citation Count

7

Supervised Theses

4

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 5 of 5
  • Master Thesis
    Farklı tribolojik durumlarda derin çekme işlemi için sürtünmenin incelenmesi
    (2024) Kalkan, Hakan; Kalkan, Hakan; Manufacturing Engineering
    Bu tez, yağlayıcı performansının şekillendirmedeki önemine odaklanarak, derin çekme sürecine ilişkin kapsamlı bir araştırmayı içermektedir. Çalışma, her biri farklı formülasyonlara sahip beş farklı yağlayıcının derin çekme işlemi üzerindeki etkisini değerlendiriyor. Bütünleşmiş bir metal şekillendirme tekniği olarak derin çekme, düz metal levhanın karmaşık üç boyutlu şekillere dönüştürülmesini içerir; burada yağlayıcı seçimi, sürtünmenin azaltılmasını, yüzey kalitesini ve şekillendirilebilirliğini önemli ölçüde etkiler. Araştırma, sistematik bir dizi deneysel deneme yoluyla, bu yağlayıcıların etkinliğini FE analizi yardımıyla ölçmeyi ve karşılaştırmayı amaçlıyor ve metal şekillendirme süreçleriyle uğraşan endüstriler için bilgiler sağlıyor. Beklenen bulgular, teorik bilgi ile pratik uygulamalar arasındaki boşluğu doldurarak mühendislere ve üreticilere yağlayıcı seçimini optimize etme konusunda katkı sağlamayı amaçlıyor. Bu araştırma, metal şekillendirmede yağlayıcı davranışının daha geniş bir şekilde anlaşılmasına, potansiyel olarak ilham verici gelişmelere ve bu alanda gelecekteki araştırmalara katkıda bulunmaktadır.
  • Doctoral Thesis
    Sac şekillendirme işleminde sürtünmenin incelenmesi
    (2017) Kalkan, Hakan; Kaftanoğlu, Bilgin; Kaftanoğlu, Bilgin; Manufacturing Engineering
    Derin çekme işleminde sürtünme, baskı plakası-sac metal-kalıp yüzeyleri arasındaki radial çekme bölgesi ve zımba-sac metal arasında gerdirme bölgesinde gerçekleşmektedir. Bu bölgelerde oluşan sürtünme katsayısı, zımba kuvveti değerleri ve optik tarayıcıdan elde edilen genleme dağılımları kullanılarak iki yöntemle hesaplanmıştır. Bu hesaplama yöntemleri hem oda sıcaklığında hem de yüksek sıcaklıklarda kullanılabilir. Derin çekme testleri kuru ve grafit yağlayıcılı koşullarda EN 10268 malzeme ile gerçekleştirilmiştir. Testler oda sıcaklığında ve 300 ℃ de zımba kuvvetini etkilyen farklı baskı kuvvetlerinde tekrarlanmıştır. Gerdirme bölgesi için ise 3 farklı çelik malzeme ile kuru ve parafin yağlayıcılı koşullarda testler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sürtünme katsayısı değerleri diğer yöntemlerden elde edilen sonuçlar ile karşılaştırılmıştır.
  • Article
    Citation Count: 7
    Experimental investigation of friction in deep drawing
    (Springer London Ltd, 2017) Kalkan, Hakan; Kaftanoğlu, Bilgin; Kaftanoglu, Bilgin; Manufacturing Engineering
    Investigation of friction is carried out in the radial drawing region between the die and blank holder and also in the stretching zone over the punch in deep drawing. Two methods are developed to calculate the coefficient of friction in each zone using the experimentally determined data such as punch force diagrams and strain distributions obtained by an optical scanning system. The current methods differ from the existing techniques which are obtained in simulative tests. The proposed methods can be applied in room temperature and at elevated temperatures. Comparisons of friction coefficients are made with those obtained by other techniques.
  • Master Thesis
    Endüstride konveyör bantlar üzerindeki katı akışına yönelik bir örnekleme sısteminin tasarımı ve uygulanması
    (2024) Kalkan, Hakan; Kalkan, Hakan; Kentel, Behzat Bahadır; Manufacturing Engineering
    Endüstriyel üretim tesislerinde, üretilen malzemenin kalitesinin belirlenmesi çok büyük bir önem taşır. Malzemenin içeriğini ve kalitesini incelemek için yapılan iki tür yöntem vardır. Bu yöntemler fiziksel ve kimyasal analizlerdir. Tesislerin bu kalite kontrollerinin yapılabilmesi için bir takım test analiz laboratuvarları vardır. Bu laboratuvarlarda, üretilen her bir ürün için ham halinden başlayarak belirli aşamalarda numuneler alınır ve sonra testler ve analizler yapılır. Yapılan bu testler sırasında malzemenin içeriği ve kalitesi gözlemlenir. Test ve analizler sonucunda çıkarılan veriler tesislerin üretim kalitelerini arttırmalarına, üretim maliyetlerini düşürmelerine, enerji maliyetlerini düşürmelerine, doğru ürün üretimine katkıda bulunurlar ve böylece firmaların güvenilirliklerinin artmasını sağlarlar. Bu hususların gerçekleştirilebilmesi için üretim esnasında gerekli görülen her aşamada malzemeyi fiziksel ve kimyasal olarak tam temsil edebilecek şekilde numune alınmalıdır. Endüstride birçok türde numune alma teknikleri uygulanmaktadır. Bu aşamada, doğru numune alma noktasına, doğru tekniği uygulamak alınan numunenin tüm ürünü temsil etmesi açısından son derecede önemlidir. Bu çalışmada, gözlemler, teorik çalışmalar ve hesaplamalar sonrasında bir prototip üretilmiştir. Üretilmiş olan bu prototip üzerinde birçok test yapılmış ve yapılan bu testler sonrasında, kullanılması gereken parametreler kararlaştırılmıştır. Bu yeni numune alma makinesi ile çok daha iyi performansta çalışan, en az seviyede bakım isteyecek, alınan numunenin tüm ürünü tam temsil edebileceği bir numune alma sistemine ulaşılması hedeflenmiştir.
  • Master Thesis
    Alüminyum ekstrüzyonu üzerine sayısal ve deneysel bir inceleme
    (2011) Kalkan, Hakan; Baranoğlu, Besim; Baranoğlu, Besim; Özdemir, İzzet; Manufacturing Engineering
    Bu çalışmada endüstriyel boyutta alüminyum ekstrüzyon işlemi nümerik ve deneysel olarak incelenmiştir. Proses parametreleri ve kalıp geometrisi ASAŞ Alüminyum tarafından sağlanmış ve model Sonlu Elemanlar ve Sonlu Hacimler yöntemlerine dayalı farklı yazılım paketlerinde hazırlanmıştır. Gerekli malzeme karakterizasyonu tek eksenli basma deneyiyle elde edilmiş ve bu test için yüksek sıcaklıklarda da kullanılabilen bir test düzeneği geliştirilip imal edilmiştir. Ölçülen kuvvet-yer değiştirme ve çıkış sıcaklığı ile ilgili grafikler nümerik sonuçlarla karşılaştırılmıştır. İlaveten Sonlu Elemanlar ve Sonlu Hacimler yöntemleri de kendi içlerinde karşılaştırılmışlardır. Bu sonuçlar göstermiştir ki, doğru malzeme karakterizasyonuyla Sonlu Elemanlar yöntemi ile elde edilen sonuçlar gerçek işlemde ölçülen değerlere yakın çıkmaktadır.