Arsava, Ayşe Füsun

Loading...
Profile Picture
Name Variants
A.,Arsava
Ayşe Füsun Arsava
A., Ayşe Füsun
A., Arsava
Arsava, Ayşe Füsun
Ayşe Füsun, Arsava
A., Ayse Fusun
Arsava, Ayse Fusun
Arsava,A.F.
Ayse Fusun, Arsava
A.,Ayşe Füsun
Arsava,Ayse Fusun
A.,Ayse Fusun
A. F. Arsava
A.F.Arsava
Arsava, A. Fusun
Arsava, A. Füsun
Job Title
Profesör Doktor
Email Address
fusun.arsava@atilim.edu.tr
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

71

Articles

60

Citation Count

2

Supervised Theses

1

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 10 of 71
  • Article
    Citation Count: 0
    AİHM KARARLARININ YERİNE GETİRİLMESİ
    (2020) Arsava, Ayşe Füsun; Law
    AİHM (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) AİHK’dan do -ğan mükellefiyetlerin üye devletlerden birisi tarafından yerine geti -rilmemesi halinde mükellefiyetin yerine getirilmediğini tespit eder.Bu tespitin gereğinin yerine getirilmesi üye devletlerin mükellefiye -tidir. Mükellefiyetin gereği gibi yerine getirilmemesi durumunda Av -rupa Konseyi Bakanlar Komitesinin yeniden AİHM’ne başvuru imkânıbulunmaktadır. AİHM’nin bununla beraber 2003’ten itibaren kararla -rında ihlâl tespitinin ortadan kaldırılması bağlamında somut önerileryaptığı görülmektedir. Bu tablo AİHM’nin tespit kararından eda kararı -na geçiş yaptığını ortaya koymaktadır. Makalede AİHM’nin Konvansi -yonda dayanağı olmayan eda kararları yerine yeniden tespit kararlarıile ilgili Konvansiyon düzenlemesine dönmesi gerekliliğine ilişkin de -ğerlendirmeler yapılmaktadır.
  • Review
    Citation Count: 1
    DEVLET DIŞI AKTÖRLERE KARŞI YASAL SAVUNMA HAKKI KULLANILMASI
    (2019) Arsava, Ayşe Füsun; Law
    Uluslararası Hukuk sisteminde ortaya çıkan değişim terörizmlemücadele bağlamında BM Şartı’nın VII. bölümüne ve yasal savunmahakkına istinat edilmesi tartışmasını gündeme getirmiştir. UluslararasıHukukta görülen değişim her şeyden önce devlet ve devlet dışı aktörlerinilişkisi ve devletlerin Uluslararası Hukuktaki statüsü bağlamında ortayaçıkmaktadır. Makalede devlet odaklı sistemden çok kutuplu sisteme geçiş, yasalsavunma hakkı ve kuvvet kullanma yasağı ilişkisi, Uluslararası AdaletDivanı’nın konuya ilişkin yaklaşımı, terör eylemlerinin niteliği yenigelişmeler ışığında ele alınmaktadır.
  • Article
    Citation Count: 0
    İnsan Haklarının İnsani Uluslararası Hukuka Etkisi
    (2020) Arsava, Ayşe Füsun; Law
    İnsan hakları insani uluslararası hukukun şekillendirilmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu çerçevedesivil halka karşı zor kullanmayı içeren zararla karşılık (repressalie) önemli bir tartışma konusu oluşturmaktadır. Cenevre Konvansiyonlarında ve Konvansiyonlara ek I No.lu Ek Protokolde sivillere karşı repressalie yasaklanmıştır. Bu sınırlama ile tüm devletlerin uzlaşı içinde olmadığı görülmektedir. Makalededevletlerin bu çerçevedeki yaklaşımlarına ve zor kullanmayı içeren repressalie’nin uluslararası hukuktameşruiyetine ışık tutulmaktadır.
  • Article
    Citation Count: 0
    FEDERAL ALMAN ANAYASA MAHKEMESİ İÇTİHATLARI VE AB HUKUKU
    (2022) Arsava, Ayşe Füsun; Law
    Federal Alman Anayasa Mahkemesi içtihatlarıyla AB Hukukuna yön veren bir role sahiptir. Anayasa mahkemesinin AB Hukuku ve ulusal hukuk ilişkisinde 1974 tarihli “Solange I” kararı, 1986 tarihli “Solange II” kararı, 1993 tarihli “Maastricht” kararı, 2009 tarihli “Lizbon” kararı, 2010 tarihli “Honeywell” kararı ve 2014 tarihli “OMT” kararı bu bağlamda milat teşkil eden kararlar olarak AB hukuk literatüründe yer almaktadır. Makalede Federal Alman Anayasa Mahkemesi’nin AB birincil (primer) hukukunun ultra-vires denetimi ve anayasal kimlik denetimi bağlamındaki içtihatlarında ortaya çıkan gelişime ışık tutulması yanı sıra, diğer anayasa organları ile (Federal Meclis ve Federal Hükümet) entegrasyon rolü paylaşımı ve AB Divanı ile ilişki değerlendirilmektedir.
  • Article
    Citation Count: 0
    ULUSLARARASI HUKUKUN ANAYASALLAŞMASI SÜRECİNDE AB ÖRNEĞİ
    (2023) Arsava, Ayşe Füsun; Law
    AB’de anayasallaşma bir kerede ortaya çıkan durum ola- rak değil, devam eden dinamik bir süreç olarak değerlendirilmekte- dir. Bu sürece bir taraftan Avrupa yurttaşları değişik şekillerde, diğer taraftan da Avrupa Birliği ve organları anlaşmaların akdi ve değişik- likleri üzerinden katkı yapmaktadır. Bu nedenle AB’de anayasallaş- ma sürecinde karma bir anayasa yapıcı güçten söz edilmektedir. Makalede AB’de anayasallaşma sürecine esas olan karma karakter başlangıçtan günümüze dek dönemeç teşkil eden anlaşma değişik- likleri ışığında incelenmektedir.
  • Article
    Citation Count: 0
    ULUSAL EGEMENLİK VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ KONUSU OLARAK ULUSLARARASI ÖRGÜTLERDEN ÇIKMA VE ÇIKARILMA
    (2021) Arsava, Ayşe Füsun; Law
    Uluslararası örgütlerden çıkma ve çıkarılma prensip olarak örgüt kurucu anlaşmalarında düzenlenen bir konudur. Uluslararası örgütün niteliği, gerçekleştirmek istediği amaçlar ve örgüt kurucu anlaşmasına taraf devletlerin iradesi bu çerçevede yapılan düzenlemede benimsenecek modele esas olmaktadır. Makalede benimsenen değişik modeller yanısıra örgüt kurucu anlaşmasında çıkma ve çıkarılma konusunda açık bir düzenlemenin bulunmaması halinde Viyana anlaşmalar hukuku sözleşmesinin konuya yaklaşımı açıklanmaktadır.
  • Review
    Citation Count: 1
    Uluslararası hukukun sezession için belirlediği çerçeve
    (2013) Arsava, Ayşe Füsun; Law
    -
  • Article
    Citation Count: 1
    Avrupa temel haklar şartı, avrupa birliği'nin avrupa insan hak ve özgürlükleri konvansiyonuna katılması, hukuki dayanaklar, hukuki sorunlar ve hukuki sonuçlar
    (2013) Arsava, Ayşe Füsun; Law
    Aralık 2009da yürürlüğe giren Lizbon Sözleşmesi ile beraber getirilen yeniliklerden birisi de Avrupa Temel Haklar Şartının Avrupa Birliği birincil hukukuna atıf yoluyla entegre edilmesidir. Avrupa Temel Haklar Şartı bundan böyle Avrupa Birliği kurumsal yapısında yeralan organların kendilerine esas almakla mükellef oldukları bir dayanak oluşturma yanısıra, AB üyesi devletlerin de Avrupa Birliği hukukunun icra ettikleri nispette riayet etmekle mükellef oldukları müktesebat düzenlemesi oluşturmaktadır. Lizbon Sözleşmesi Avrupa Temel Haklar Şartını birincil hukuka entegre etme ötesinde Avrupa Birliğinin Avrupa İnsan Hak ve Özgürlükleri Konvansiyonuna katılmasını da öngörmektedir.Ancak bu katılım Avrupa İnsan Hak ve Özgürlükleri Konvansiyonunun kimi hükümlerinin değişikliğine veya genişletilmesine yol açması yanısıra, Avrupa Birliğinin tasarruflarının temel hak denetiminin Avrupa İnsan Hak ve Özgürlükleri Konvansiyonunun kurumsal mekanizmasının, öncelikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin denetimine yol açacaktır. Makale bu çerçevede doğan hukuki sorunlara ve çözümlere ışık tutmaktadır.
  • Article
    Citation Count: 0
    Ab yargısının geleceğine ilişkin reform önerileri
    (2013) Arsava, Ayşe Füsun; Law
    AB yargısında Avrupa Tek Senedi ile başlayan, Maastricht anlaşması ile yoğunluk Kazanan reform çalışmaları AB yargısını yeni talepleri karşılamaya itmiştir. Nice Anlaşması kimi önemli reformlarla bu duruma uyum sağlamıştır. Lizbon Sözleşmesi de reform yolunda adımlar atmaya devam etmiştir. Mahkemeye başvuru hakkı hukuk devletinin en önemli gereklerinden biridir. Davaların Temel Haklar Şart’ının 47.madde 2.fıkrasında öngörüldüğü üzere etkin hukuki himayenin temini için makul bir süre içinde ele alınıp, karara bağlanması gerekmektedir. AB Anlaşmasının 19.madde 1.fıkrası Lizbon Sözleşmesi ile kapsam kazanmıştır. 1.fıkranın 2.bölümünde ise Avrupa hakları himaye sisteminde ilk kez önemli bir pozitif bir hukuk düzenlemesi yapılmıştır. Buna göre üye devlet mahkemelerinin AB’de etkin hukuki himaye için primer bir sorumluluğu bulunmaktadır. Her iki fıkra birarada ele alındığında AB Adalet Divanı’nın görevini ulusal mahkemelerle birarada yerine getireceği, bunun ortak bir görev olduğu yaklaşımının kabul edildiği ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle Birlik yargısı ve geleceği düşünüldüğünde ulusal mahkemelerin Avrupa mahkemeleri olarak özel bir sorumluluğunun bulunduğu görülmektedir. Ulusal mahkemeler AB hakları himaye sisteminin parçasıdır. Ulusal mahkemelerin kendi arasında ve Divan’la olan diyaloglarının desteklenmesi gerekmektedir. AB Divanı’nın reformu onun Birliğin hakları himaye sistemindeki özerk rolü ve üye devlet mahkemelerinin ortak sorumluluğu dikkate alınmaksızın gerçekleştirilemez. Avrupa Hukukunun ulusal hukuk yaşamında anlamının önem kazanması Birlik Mahkemelerinin yükünün artmasına yol açmaktadır. Makale bu çerçevede AB yargısında yapılması düşünülen reform önerilerine ışık tutmaktadır.
  • Article
    Citation Count: 0
    İNSAN HAKLARININ İNSANİ ULUSLARARASI HUKUK NORMLARININ OLUŞUMUNDA ETKİSİ
    (2016) Arsava, A. Fusun; Law
    İnsan haklarının 1945’ten itibaren gösterdiği gelişme insani uluslararası hukuku etkilemektedir. Askeri operasyonlar çerçevesinde alınan önlemler sadece insani uluslararası hukuka veya uluslararası ceza hukukuna göre değil, insan haklarına göre de denetlenmektedir. Cenevre Konvansiyonlarında ve bu konvansiyonlara ilişkin I No.lu ek protokolde çok sayıda kişi ve obje zararla karşılığın uygulama alanı dışında bırakılmış olsa da, uluslararası hukuk enstrümanı olarak sivil halka karşı zararla karşılık uygulaması devam etmektedir. Makalede sivil halka karşı silahlı güç içeren zararla karşılığın meşruiyeti ve haklı- lığı tartışmaları yanısıra, bu çerçevede insani uluslararası hukukun şekillenmesinde insan haklarının oynadığı role ışık tutulmaktadır.