Elçin, Doğa

Loading...
Profile Picture
Name Variants
D., Elcin
E.,Doğa
D.,Elcin
D.,Elçin
Doga, Elcin
E.,Doga
Elçin,D.
Elçin, Doğa
E., Doga
Elcin,D.
Doğa, Elçin
Elcin, Doga
Job Title
Doçent Doktor
Email Address
doga.aydogan@atilim.edu.tr
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

9

Articles

5

Citation Count

3

Supervised Theses

4

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 9 of 9
  • Master Thesis
    Evliliğin genel hükümlerine uygulanacak hukukun tayini
    (2019) Elçin, Doğa; Elçin, Doğa; Law
    Çalışmamızın konusunu evliliğin genel hükümlerine uygulanacak hukukun tayini oluşturmaktadır. Günümüzde milletlerarası ilişkilerin yoğunlaşması ve özellikle ayrı ülkelere vatandaşlık bağı ile tâbi olan kişilerin birbirleriyle yaptıkları evliliklerin ciddi bir şekilde artış göstermesi nedeniyle, yabancılık unsuru içeren evliliğin genel hükümlerinden kaynaklı uyuşmazlıklarda uygulanacak hukukun tespiti büyük önem arz etmektedir.Konu, çalışmamızın ilk bölümünde maddî hukuk açısından ele alınmış ve evliliğin genel hükümleri kapsamında değerlendirilen hususlar, eski kanun-yeni kanun karşılaştırması da yapılarak inceleme altına alınmış, evlilik birliğinin kurulmasıyla birlikte eşlerin sahip olduğu karşılıklı hak ve yükümlülüklerin ihlâli veya evlilik birliğinin devamını tehlikeye düşürecek bir durumun varlığı hâlinde, eşlerin talep edebileceği tedbirler üzerinde durulmuştur.Çalışmamızın ikinci bölümü, evliliğin genel hükümlerine uygulanacak yetkili hukukun ne olacağı meselesi, 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun'da yapılan değişiklikler de dikkate alınarak değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme yapılırken, evliliğin genel hükümlerine uygulanacak hukuku düzenleme altına alan kanunlar ihtilâfı kuralının işleyişinde ortaya çıkabilecek sorunlar incelenmiş, Türk milletlerarası özel hukukunda evlenmenin genel hükümlerine uygulanacak hukuku gösteren bağlama noktaları ele alınmış ve son olarak ilgili kanunlar ihtilâfı kuralının uygulama alanında yer alan hususlar ile uygulama alanı dışında kalan hususlar tespit edilmiştir.Çalışmamızın sonuç kısmında ise, inceleme konularımız teker teker ele alınmış ve tartışmalı konular hakkında çözüm ve görüş önerilerimiz vurgulanmıştır.
  • Master Thesis
    Yabancıların dilekçe hakkı
    (2014) Elçin, Doğa; Elçin, Doğa; Law
    Dilekçe en genel anlamıyla, bir dileği veya bir şikayeti bildirmek için resmi makamlara sunulan yazıdır. Dilekçe hakkının hukuken tanınması zaman almış olsa da, insanlar yöneten- yönetilen ilişkisinin başlangıcından bu yana dilek ve şikayetlerini idari makamlara sözlü veya yazılı bir şekilde iletmişlerdir. Yönetenler bu hakkı resmen bireylere tanımasalar da bireylerin dilek ve şikayetlerini dile getirmelerini engelleyememişler ve onları dinlemek zorunda kalmışlardır. Hukukumuzda dilekçe hakkı anayasal güvence altına alınmış, 3071 s. DHKHK ile ayrıntılı bir şekilde düzenlenmiştir. Dilekçe hakkının muhatabı niteliğindeki makamların dilekçe hakkı kapsamındaki yükümlülükleri TBMM İçtüzüğü ve 2004/12 s. Başbakanlık Genelgesi ile ortaya konulmuştur. Bu çalışmada öncelikle yabancı kavramı ve yabancılara tanınan haklar ortaya konulmuştur. Ardından dilekçe hakkı, kullanım esasları, dilekçelerin incelenme usulü ve yabancıların dilekçe hakkının kullanım esasları yasal mevzuat çerçevesinde eleştirel bir şekilde ele alınmıştır. Anahtar kelimeler: Dilekçe hakkı, şikayet, karşılıklılık, ikamet etme, 3071 s. Dilekçe Hakkının Kullanılması Hakkında Kanun.
  • Article
    TÜRKİYE’DE BULUNAN SURİYELİLERE UYGULANAN GEÇİCİ KORUMA STATÜSÜ 2001/55 SAYILI AVRUPA KONSEYİ YÖNERGESİ İLE GEÇİCİ KORUMA YÖNETMELİĞİ ARASINDAKİ BENZERLİK VE FARKLILIKLAR
    (Türkiye Barolar Birliği Dergisi, 2017) Elçin, Doğa; Law
    Aynı ülkeden veya coğrafî bölgeden kısa bir süre içerisin de ve yüksek sayılarda gerçekleşen ve söz konusu sayılar nedeniyle bireysel olarak uluslararası koruma statüsü belirleme işlemlerinin usûlen uygulanabilir olmadığı durumlar, kitlesel akın olarak tanım lanmaktadır. Bu durumdaki yabancılara ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 91. maddesi kapsamında, Türki ye’deki Suriyelilere geçici koruma statüsü uygulanmaktadır. Bu ma kalede 2001/55 sayılı Avrupa Konseyi Yönergesi ile Geçici Koruma Yönetmeliği’nin benzerlik ve farklılıklarına ışık tutmak amaçlanmıştır.
  • Article
    Citation Count: 3
    Anayasa Mahkemesi’nin Sherapat Yagmyrova Kararı* Üzerine Bazı Değerlendirmeler
    (Istanbul Univ, 2020) Aydınlı, Ogün Erşan; Kibar, Esra Dardoğan; Elçin, Doğa; Aydınlı, Ogün Erşan; Law
    Anayasa Mahkemesi, 2020 yılında Sherapat Yagmyrova (Yagmurova) tarafından, kendisinin sınır dışı edilmesi nedeniyle özelve aile hayatına saygı hakkının, eşitlik ilkesinin, kötü muamele ve işkence yasağının; idari gözetim altında tutulma nedeniylekişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği iddiasıyla yapılmış olan bireysel başvuruya ilişkin bir karar vermiştir. Bukararda başvurucunun özel hayat ve aile hayatına saygı hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddiası açıkça dayanaktan yoksunolması; eşitlik ilkesinin ve ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine ilişkin iddiası da benzer şekilde açıkça dayanaktan yoksunolması; kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği iddiası ise kanun yollarının tüketilmemesi sebebiyle kabul edilemezolarak değerlendirilmiştir. Söz konusu bireysel başvuru kararı hem güncel tarihli olması hem ihlal iddialarının çokluğuhem de Anayasa Mahkemesi’nin çeşitli konulardaki son yaklaşımlarını yansıtması nedeniyle dikkat çekmektedir. Öteyandan karara konu olay bulaşıcı hastalık nedeniyle sınır dışı edilme gibi tartışmalı bir konuyu da içermesi sebebiyle kararincelemeye değer görülmüştür. Çalışmada başvurucunun iddiaları hem Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin içtihatlarıhem de Anayasa Mahkemesi’nin daha önce verdiği kararlar ışığında ele alınmıştır. Bu kapsamda Anayasa Mahkemesi’ninSherapat Yagmyrova (Yagmurova) kararında vermiş olduğu karar değerlendirilerek başvuruya konu edilen iddialar hakkındaçeşitli değerlendirmeler yapılmıştır.
  • Master Thesis
    Uluslararası özel hukukta tüketici sözleşmelerine uygulanacak hukuk
    (2021) Elçin, Doğa; Elçin, Doğa; Law
    Çalışmamızın konusu uluslararası özel hukukta tüketici sözleşmelerine uygulanacak hukukun tespitinden ibarettir. Milletlerarası tüketici akitlerinin sayısı ve çeşitliliğinin, teknolojinin ilerleyişi, tüketicilerin mal veya hizmete ulaşmasında elektronik vasıtaların yerinin artışı ve lojistik hizmetlerinin dünyanın her yerini bütün bir ağ ile bağlaması neticesinde çoğalması akabinde sözleşmelere uygulanacak hukukun tespiti, özellikle sözleşmenin güçlü tarafına karşı korunmaya ihtiyaç duyan tüketiciler için büyük önem arz etmektedir. Konuya ilişkin olarak, birinci bölümde tüketici ve tüketici sözleşmelerinin ülkemizde, uluslararası alanda ülkeler ve çeşitli kuruluşlar bazındaki tarihsel süreci ve tanımları olmak üzere çeşitli gelişmeler üzerinde durulmuş olup, uluslararası hukukun temel yapı taşlarından biri olan yabancılık unsuruna değinilmiştir. İkinci bölümde, sözleşme ilişkisi içine giren tarafların hukuk seçme serbestisi özgürlüğü nazarında, hukuk seçiminin şartları ve kapsamı incelenmiş olup, bu konuda yer alan milletlerarası düzenlemeler, karşılaştırmalı hukuk örnekleri ve ülkemizde geçmişten günümüze yaşanan süreç ve teknolojinin gelişmesine bağlı olarak elektronik sözleşmeler dahil olmak üzere sübjektif bağlama kuralı ele alınmıştır. Ardından, tarafların sözleşme ilişkisine girdikleri sırada hukuk seçimi yapmamış olmaları halinde uygulanacak hukukun tespitinin nasıl olacağı ve doğrudan uygulanan kurallar ile birlikte elektronik sözleşmeler dahil olmak üzere objektif bağlama kuralı incelenmiştir. Son olarak, sonuç kısmında da iki bölümden oluşan incelememize dair bir genelleme yapılarak, değerlendirmelerimizle birlikte görüşlerimize yer verilmiştir.
  • Article
    Chapter 3: The principle of non-refoulement a comparative analysis between Turkish national law and international refugee law
    (Turkish Migration Conference Comparative Perspectives and Continuities, Regent's University London, 2017) Elçin, Doğa; Law
    Non-refoulement is one of the fundamental principles of international refugee law (Pirjola, 2007:643; Farmer, 2008:5). Non refoulement is not expressed in abstract and general terms, but with specific and clear content (Pirjola, 2007: 639). In the most general sense, non- refoulement is a concept which prohibits States from returning a refugee or asylum seeker to territories where there is a risk that his or her life or freedom would be threatened on account of race, religion, nationality, membership of a particular social group, or political opinion (Lauterpacht & Bethlehem, 2003:89).
  • Article
    YABANCILAR VE ULUSLARARASI KORUMA KANUNU’NDA AİLE İKAMET İZNİ: AİLE HAYATI HAKKI MI? AİLE BİRLEŞİMİ HAKKI MI?
    (Türkiye Adalet Akademisi Dergisi, 2017) Elçin, Doğa; Law
    Aile birleşimi, aile üyelerinin, başka bir ülkede hukuka uygun şekilde diğer bir deyişle düzenli bir şekilde yaşayan ya da çalışmakta olan diğer aile üyelerine katılmasıdır. Aile ikamet izni, yabancıların temel hak ve özgürlüklerinden biri olan aile hayatı hakkı ile ilgilidir. Aile hayatı hakkı pek çok uluslararası sözleşmede düzenlenmiştir. Aile birleşmi hakkı ise görece daha az sözleşmede açıkça yer almaktadır. Aile ikamet izni Türk yabancılar hukukunda ilk kez Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda düzenlenmiştir. Bu makalede, Anayasal ilkeler, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatı ışığında Türk hukukunda aile ikamet iznine ilişkin hükümler değerlendirilmiştir.
  • Article
    Citation Count: 0
    DEPREM BÖLGESİNDE BULUNAN YABANCILARIN HUKUKİ DURUMU: İKLİM MÜLTECİLİĞİ KARŞISINDA TÜRKİYE’NİN GÜNCEL SEYRELTME POLİTİKASI
    (2023) Elçin, Doğa; Law
    Çevresel nedenlerle göç, zorunlu göç kabul edilmektedir ve sınır aşıcı ya da ülke içinde yer değiştirmeye neden olmaktadır. Deprem, iklim mülteciliğine neden olan çevresel felaketlerden biridir. 6 Şubat depremleri iç göçe neden olmuştur. Depremden etkilenen iller yoğun olarak sınır aşıcı göç alan illerdir. Bu çalışmada, deprem bölgesinde bulunan yabancıların, iklim mülteciliği nedeniyle ülke içerisinde zorunlu olarak yer değiştirmeleri, Türkiye’nin güncel seyreltme politikası bağlamında değerlendirilmiştir. Öncelikle seyreltme politikası, yabancıların ülke içinde ikamet ve seyahat özgürlükleri bakımından incelenmiştir. Anayasal ilkeler değerlendirildikten sonra milletlerarası sözleşmeler ele alınmıştır. Ardından deprem bölgesi göç hareketliliği bakımından analiz edilmiştir. Deprem sonrasında bölgede bulunan yabancıların hukukî durumu araştırılmıştır. Deprem nedeniyle ülke içerisinde ani olarak zorunlu yer değiştirme, diğer bir deyişle iklim mülteciliğine ilişkin ulusal hukukta hüküm bulunmadığı tespit edilmiştir. Güncel seyreltme politikası karşısında iklim mülteciliği sorunu hukukî açıdan tartışılmış ve çözüm önerilerine yer verilmiştir.
  • Master Thesis
    Avrupa Birliği hukukuyla karşılaştırmalı olarak Türk hukukunda miras davalarında mahkemelerin milletlerarası yetkisi
    (2020) Elçin, Doğa; Elçin, Doğa; Law
    Çalışmamızın konusunu, miras davaları bakımından mahkemelerin milletlerarası yetkisi oluşturmaktadır. Günümüzde gelişerek kolaylaşan ulaşım, iletişim imkânları, dünyanın küreselleşmesi, göçlerin artması, farklı vatandaşlıklardan olanların evlenmesi ve benzeri gibi sebeplerle, kişilerin başka ülkelerde mal edinme, taşınmaza sahip olma, iş kurma, yatırım yapma eğilimleri artmaktadır. Bunun sonucunda, belki kişinin vatandaşlık bağı bakımından belki de terekenin birden fazla ülkeye yayılmış olmasından kaynaklı olarak, miras uyuşmazlıkları bakımından milletlerarası unsurun bulunduğu uyuşmazlık sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Milletlerarası miras uyuşmazlıklarıyla karşılaşan ülke mahkemeleri, bu uyuşmazlığa uygulanacak hukukun araştırılmasından evvel, uyuşmazlığı esastan çözmek için milletlerarası yetkiye sahip bulunup bulunmadığını, yine kendi ülke hukukunun milletlerarası usûl kurallarına göre değerlendirecektir. Çalışmamızın birinci bölümünde incelenen, 17 Ağustos 2015'te yürürlüğe giren AB Miras Tüzüğü, Tüzüğün uygulanmasını kabul eden üye devletler bakımından uygulanmakta olan ve miras davalarında milletlerarası yetkiye ilişkin olarak da düzenlemeler içeren bir mevzuattır. Tüzükte miras davaları bakımından miras bırakana tanınan, şartlara bağlanmış hukuk seçimi imkânı gibi mirasçılara da miras bırakanın hukuk seçimi yapmış olması hâlinde yetki anlaşması yapma imkânı tanınmıştır. Çalışmamızın ikinci bölümünde ise, Türk hukuku açısından miras davalarında milletlerarası yetkiyi düzenleyen hüküm incelenmiş ve son olarak ise Miras Tüzüğünde getirilen düzenlemeler de dikkate alınarak bir değerlendirme yapılmıştır.